Verdenskrig: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
55 bytes fjernet ,  for 8 år siden
oversat
(oversat)
(oversat)
== Tidligere verdenskrige? ==
Nogle krige før det 20. århundrede med mere eller mindre globale konflikter er blevet betragtet som verdenskrige. Fx [[Syvårskrigen (1756–1763)]] som [[Winston Churchill]] kaldte for "den første verdenskrig" i sin "''A History of the English Speaking Peoples''". Også de franske revolutionskrige ([[1792]]-[[1802]]) og [[Napoleonskrigene]] ([[1803]]-[[1815]]) er kaldt verdenskrige. Imidlertid var disse krige begrænset til at involvere europæiske magter og deres kolonier. Asien var ikke med.
 
Før det 19. århundrede gav "verdenskrig" ikkeingen mening. De asiatiske magter ([[Kina]] og [[Japan]]) involverede sig slet ikke uden for deres eget [[kontinent]], og de handlede under ingen omstændigheder på lige fod med de europæiske magter. Kina var fx mere eller mindre koloniseret af europæiske lande, og Japan forblev isoleret til [[1850'erne]]. Konflikter på den tid var begrænset til europæiske lande og foregik i begrænsede områder.
 
Når ikkeeuropæere har været involveret i verdensomspændende krige, har de generelt deltaget i europæiske konflikter og har kæmpet som støttetropper og ikke allierede. Storbritanniens krig mod Frankrig på det [[nordamerika]]nske kontinent er et eksempel på, hvordan indfødte [[indianer]]e kæmpede for englænderne i Amerika frem for at blive udskibet til [[Europa]]. Modsat 1. verdenskrig hvor millioner af soldater fra [[Afrika]], [[Asien]] og Nordamerika kom til Europa for at kæmpe sammen med deres [[kolonimagt]]er.
 
== Kendetegn ved Verdenskrigene ==
De to verdenskrige i det 20. århundrede udspillede sigudkæmpedes på alle kontinenter med undtagelse af [[Antarktis]]. Størstedelen af kampene foregik i Europa, Asien og Nordafrika og involverede flere lande og soldater end nogen anden konflikt i historien.
 
På grund af [[industrialisering]]en og den teknologiske udvikling var 1. og 2. verdenskrig de første krige, der blev udkæmpet både til lands, vands og i luften. Og det var de første krige med en total [[krigsstrategi]], der havde katastrofale konsekvenser for deltagerne.
 
Hvor Tyskland før 1. verdenskrig kunne hævde, at det var nødt til at "slå først" for ikke at blive klemt mellem Frankrig og Rusland, som var den første stormagt til at mobilisere, så betragter næsten alle historikere 2. verdenskrig som [[Adolf Hitler]]s angrebskrig.
Opfattelsen glemmer også krigen i [[Fjernøsten]], der blev forårsaget afefter Japans territorialudvidelseterritorialudvidelser, som begyndte uafhængigt af situationen i Europa.
 
Egentlig var verdenskrigene kun mulige på grund af [[kommunikation]] som [[telegraf]]er og [[radio]] samt transportmidler som [[dampskib]]e og [[jernbane]]r. Det gjorde det militært muligt at koordinere og transportere hurtigt over store afstande.
== Verdenskrigenes konsekvenser ==
 
1. og 2. verdenskrig fik katastrofale konsekvenser. Hverken før eller siden er så mange soldater og civile dræbt i krig: mellem 60 og 100 millioner mistede livet, og aldrig har verden set så store ødelæggelser. De største ofre var civilbefolkningens fremog forikke soldaternes. Der blev nu sjældent skelnet mellem civile og soldater.
 
Resultatet af verdenskrigeneVerdenskrigene havde en stor betydning for verdenshistorien.: De gamle europæiske kolonimagter kollapsede på grund af krigenes enorme omkostninger. Men krigene betød direkte, at vi i dag har international sikkerhed gennem økonomiske og diplomatiske systemer. Institutioner som [[NATO]], [[FN]] og [[EU]] blev grundlagt for at sikre freden og for at forhindre endnu en verdenskrig. Krigene var også med til at ændre vores hverdag. Det var under krigen, der kom [[jetfly]], [[penicillin]], [[atomenergi]] og meget [[elektronik]].
 
Siden 2. verdenskrig sluttede i august 1945 med atombomberne over [[Hiroshima]] og [[Nagasaki]] i Japan, har der været frygt for en 3. verdenskrig, som med al sandsynlighed ville involvere [[atomvåben]]. At det ikke er kommet dertil, tilskrives ofte, at en [[atomkrig]] ville være en konflikt, der i sidste ende kunne udrydde hele [[menneskeheden]] eller i det mindste gøre en ende på [[civilisation]]en. Da [[Albert Einstein]] blev spurgt om, hvilke våben en 3. verdenskrig ville blive udkæmpet med, svarede han: "Jeg ved ikke, hvilke våben 3. verdenskrig vil blive udkæmpet med, men 4. verdenskrig vil blive udkæmpet med sten og kæppe."
Anonym bruger

Navigationsmenu