Forskel mellem versioner af "Heraklios den yngre (østromersk kejser)"

Spring til navigation Spring til søgning
rettet linket og udviddet
m (→‎Tidslinje: småret)
(rettet linket og udviddet)
'''Heraklios''' (eller Herakleios, Heraclius, Heraklios den yngre, ca. 575-641) var faderens (Heraklios den ældre) medregent i [[Kartago]]. Sønnen blev sendt til [[Konstantinopel]] for at fordrive tronraneren [[Fokas]] (547-610), da faderen følte sig for gammel til at sætte sig i spidsen for en revolte. Familien Heraklios var sandsynligvis af [[Armenien|armensk]] afstamning fra [[Kappadokien]] i det centrale [[Lilleasien]]. På grund af Fokas tyranniske styre lykkedes det Heraklios forholdsvist let at indtage Konstantinopel og lade sig krone i 610 som kejser.
 
Nomadefolket [[Avarerne]] havde invaderet [[Balkanhalvøen|Balkan]], og truede Konstantinopel fra nord og vest. Hertil kom Heraklios største udfordring: [[persien|Perserriget]] under kong [[KhusruKhosrau 2.|Khosrau II]].
Perserne bredte sig støt ind i det østromerske rige, og ved [[Antiokia]] led byzantinerne et nederlag til den persiske general [[Shahrbaraz]]. Psykologisk var tabet af det sande kors i 614 værst. Omkring 618-619 overvejede Heraklios at flytte sin hovedstad til Khartago, men blev beroliget af [[patriarken af Konstantinopel|patriarken]] Sergius og sine høje mure i Konstantinopel. En fred blev sluttet, men der skulle svares tribut til Avarerne.
Kejseren måtte dog i al hast tage til Konstantinopel i 626 da Avarerne igen truede. Med logistisk snilde og sømandsmæssigt geni lykkedes det Heraklios at tilføje en enorm Avarisk hær (80.000 mand) og Shahrbaraz’s styrker, et stort nederlag ved Konstantinopel.
 
Heraklios vandt slagene i perserriget[[Sassaniderne|Sassanideriget]] bl.a. på grund af en ny alliance med de [[kaukasus|kaukasiske]] [[tyrkiet|tyrkere]]. Kejseren fik også Shahrbaraz, persernes dygtigste general, til at forholde sig neutral da romersk falsk propaganda viste at den persiske kong KhusruKhosrau II ville henrette denne. SummarumSent i det627 persiskelancerede felttogHeraklios varen vinteroffensiv ind [[Mesopotamien]], hvor han, trods desertering af hans tyrkiske allierede, besejrede perserne under Rhahzadh i [[slaget ved Nineve]][33] fortsatte mod syd langs [[Tigris]] og erobrede Khosrau store palads i Dastagird og kun blev forhindret i at Khusruangribe IIKtesifon på grund af ødelæggelse af broerne over Nahrawan kanalen. Miskrediteret af denne serie af katastrofer, blev kuppetKhosrau væltet og dræbt i et kup ledet af hans søn [[Kavad-ShiroeKavadh 2.|Kavadh II]], der underlagdeumiddelbart siganmodede byzantinerneom som vasal,fred og indvilgede i at dettrække sandesig korstilbage fra alle besatte områder. I 629 vendte Heraklius tilbage til [[Jerusalem]] med [[Det sande kors]] i 630en majestætisk ceremoni.
 
Blandt den vigtigste arv, som tilskrives Heraklioser er overgang fra [[latin]] til [[græsk]] som officielt sprog i det østromerske kejserdømme i 620. Han forsøgte samtidigt at modvirke splittelsen i den kristne kirke blandt [[monofysitisme|monofysitisterne]] ved at fremme en kompromis doktrin kaldet [[monoteletisme]].
På den indenrigspolitiske front var Heraklios med til at gøre [[græsk]] rigssprog for det østromerske kejserdømme. Herskeren prøvede desuden forgæves med monothelismen at samle de forskellige kristne retninger.
 
På sine gamle dage tog Heraklios ikke i felten mere på grund af sygdom, og i [[slaget ved [[Yarmuk]] omkringi 636 i det nuværende [[PalæstinaSyrien]], (636)nær grænsen til [[Jordan]] blev en stor østromersk hær slået af arabiske / muslimske[[Rashidun-kalifatet]]s styrker. Efterfølgende indtog arabernekalitatet meget af det østromerske imperium herunder [[Egypten]] og [[Levanten]].
 
Heraklios står som en af de store romerske kejsere, og en stor hærfører. Theme-ordningen, som er et militærdistrikt med indfødte tropper styret af en [[strategi|strateg]], har længe været tilskrevet Heraklios. Nyere forskning peger dog på 660’erne,at selvomordningen Herakliosførst harblev væretinført medi til at660’erne af frøet[[Konstans hertilII]]. I den vesteuropæiske middelalder ses Heraklios som den første korstogsfarer.{{kilde mangler|dato=Uge 43, 2010}}
 
== Se også ==
48.129

redigeringer

Navigationsmenu