Forskel mellem versioner af "Bolsjevik"

Spring til navigation Spring til søgning
779 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
literatur
(den tidligere rettelse var på flere punkter - POV - altså et forsøg på at fremme en bestemt vonkel (Trotskys) på bekostning af andre. Dette bør afvises i en artikel som bør forholde sig rimelig neutral.)
(literatur)
En '''bolsjevik''' (russisk: flertalsmand) er et andet ord/betegnelese for en moskvatro [[Kommunisme|kommunist]]. Ordet stammer fra det [[Russiske Socialdemokratiske Arbejderparti]]s 2. kongres i [[1903]], hvor [[Lenin]]s tilhængere fik flertal ved nøgleafstemninger om partiets organisation. Mindretalsgruppen kaldtes [[mensjevik]]ker. Det russiske kommunistparti blev derfor senere kendt som Bolsjevikpartiet.
 
Den vigtigste forskel på bolsjevisme og andre former for [[marxisme]] og [[kommunisme]] er, at bolsjevismen var baseret på ideen om et elitært styret revolutionært parti og en partiorganisation, hvis beslutninger bygger på princippet om [[demokratisk centralisme]]. I Marx egen tid kendte man ikke til politiske partier som vi idag forstå dette begreb. Når [[Karl Marx]] (1818-1883) anvendte begrebet 'parti' var det derfor arbejderbevægelsen og ikke partiorganisationer (og slet ikke elitære organisationer) han havde i tankerne. På dette punkt var bolsjevismen et afgørende nybrud og nyskabelse.
 
Efter Lenins død opstod der en splittelse i bolsjevismen mellem en blandet gruppe: venstrekommunister eller venstreoppositionen, hvis væsentligste ledende skikkelse var [[Lev Trotskij]]. Han var i opposition til et triumvirat med bl.a. [[Josef Stalin]] som i begyndelsen allierede sig med Lev Kamenev og Grigory Zinoviev. [[Venstreopposition]]en kaldte sig Bolsjevik-Leninister for at understrege, i et forsøg på at fremstå eller hævde at de var mere i overenstemmelse med kommunistpartiet og Lenin end Stalin og hans fæller.
 
== Eksterne links ==
* [http://www.marxister.dk/vis.php?id=23&forf=4&bog=6&type=one Stalinisme og bolsjevisme af Lev Trotskij]
 
== Kilder og anbefalet læsning ==
* Carr, Edward Hallett (E.H.): ''The Bolshevik Revolution'' (3 volumes),London 1950-53.
* Deutscher, Isaac: ''The Prophet Armed: Trotsky, 1879-1921'', London 1954.
* Deutscher, Isaac: ''The Prophet Unarmed: Trotsky, 1921-1929'', London 1959
* Deutscher, Isaac: ''The Prophet Outcast: Trotsky, 1929-1940'', London 1963
* Service, Robert: ''Lenin: A Biography'', London 2000.
* Service, Robert: ''Stalin: A biography'', London 2004.
* Service, Robert: ''Trotsky: A biography'', London 2009.
* Service, Robert: ''The Bolshevik Party in Revolution 1917-23'', London 1979.
* Service, Robert: ''The Russian Revolution, 1900-27'' (Studies in European History(, London 1999.
 
{{Revolutionerne}}
480

redigeringer

Navigationsmenu