Massemidtpunkt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 42 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q114084
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q2945123
Linje 10: Linje 10:


[[ar:مركز ثقل]]
[[ar:مركز ثقل]]
[[ca:Centre de massa]]
[[de:Massenmittelpunkt]]
[[es:Centro de masas]]
[[fr:Barycentre (physique)]]
[[fr:Barycentre (physique)]]
[[pl:Środek masy]]
[[pt:Centro de massas]]
[[sl:Masno središče]]

Versionen fra 20. aug. 2013, 23:10

To masser ligger langs en lige linje. Skønt størstedelen er placeret i m2 er en mindre del alligevel i m1, og massemidtpunktet er derfor lidt til venstre for m2.

Massemidtpunktet betegner det punkt på et objekt, hvor dets masse er centreret. Massemidtpunktet er altså en gennemsnitlig placering og ikke nødvendigvis dér, hvor massetætheden er størst - der behøver faktisk ikke være masse i punktet overhovedet (se illustrationen til højre). Massemidtpunkt er relevant, når man ønsker at beskrive et objekts bevægelse som helhed uden at beskrive de enkelte partikler; massemidtpunktet bevæger sig nemlig på samme måde som et objekt uden volumen overhovedet, mens alle andre punktet i objektet bevæger sig i mere komplicerede mønstre. Et eksempel på dette kan ses ved at kaste noget aflangt som en blyant. Foregår dette tæt på jordoverfladen, og påvirkes genstanden ikke af andre kræfter, såsom luftmodstand, vil massemidtpunktet følge en parabel-formet bue, mens enderne vil rotere i bevægelsen og lave i løkker på parablen.

I et ensformigt tyngdefelt, dvs. hvor tyngdekraften er lige stor overalt, vil massemidtpunktet have samme placering som tyngdepunktet.

FysikSpire
Denne artikel om fysik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.