Autofiktion: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q10927187
Linje 42: Linje 42:
[[Kategori:Litterære udtryk]]
[[Kategori:Litterære udtryk]]
[[Kategori:Litteratur]]
[[Kategori:Litteratur]]

[[en:Autofiction]]
[[eo:Autofiction]]
[[fr:Autofiction]]

Versionen fra 20. aug. 2013, 23:11

Autofiktion er en litterær genre, der blander fiktion og fakta.

Begrebet autofiktion opstod i 1977, introduceret af den franske forfatter Serge Doubrovsky i forbindelse med udgivelsen af hans bog Fils. Definitionen på autofiktion er "fiktionssættelse af privatlivet". Genren placerer sig således i mellem den traditionelle selvbiografi og romanen. Typisk behandler autofiktionelle værker en begrænset tidsperiode af forfatterens eget liv i mere eller mindre fiktionaliseret og æsteticeret form.

Da autofiktionel litteratur ofte omhandler endnu levende mennesker – venner og familie til forfatteren – kan der ofte opstå konflikter, som det i 2010 var tilfældet med udgivelsen af norske Karl Ove Knausgårds medieomtalte værk Min Kamp.

Danske autofiktionelle forfattere

Af danske forfattere der har skrevet autofiktionelle værker kan nævnes:

Udenlandske autofiktionelle forfattere

Andre litterære blandingsformer

Autofiktion omtales nogle gange nedladende som misery memoir[1] da der ofte er tale om stærkt emotionelle emner og livskriser.

Genren faktion blander også fiktion og fakta, men behandler typisk ikke personlige eller private emner. Den ligger oftere tæt på det der i filmens verden kaldes mokumentar det vil sige fiktionspræget dokumentarisme.

Begrebet livsfortælling bruges om en fortælling skabt på basis af en persons virkelige liv, men den er sjældent æstetisk behandlet og fiktionaliseret som autofiktion. Livsforælling ligger tættere på selvbiografi i en slags komprimeret form.

Referencer

  1. ^ "Misery memoir", "misery lit", "mis lit", "misery porn" ('dårlige erindringer' el. lign.) : udtryk udmøntet af The Bookseller magazine – Se evt. Misery lit (engelsk)