F.C. Kiærskou: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
link
Linje 29: Linje 29:
[[Kategori:Titulære professorer fra Danmark]]
[[Kategori:Titulære professorer fra Danmark]]
[[Kategori:Dekorationsmalere]]
[[Kategori:Dekorationsmalere]]
[[Kategori:Medlemmer af Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster]]

Versionen fra 21. aug. 2013, 01:21

F.C. Kiærskou et par år før sin død
Foto: Hansen & Weller
F.C. Kiærskou, Parti fra Amager med etatsråd L.P. Holmblads oliemølle og stearinlysfabrik, 1851, privat eje

Frederik Christian Jacobsen Kiærskou (ved dåben: Kiærschou) (26. marts 1805 i København6. juni 1891) var en dansk landskabsmaler, far til Hanne Unna.

Kiærskou var søn af kopist i Politiretten Frederik Jacob Kiærskou og Susanne Dorothea født Lind. Da forældrene døde fra ham i hans 9. år, blev han sat i Waisenhusets skole, og efter sin konfirmation kom han ind i Kunstakademiets ornamentklasser, hvor han gik i nogle år. Samtidig var han bleven sat i malerlære for at uddannes til dekorationsmaler, da landskabsmaler Jens Peter Møller anså det for en sikrere levevej end at blive kunstner. Imidlertid begyndte han at rykke op i Akademiets skoler, fra Frihåndstegneskolen til Gibsskolen (1827), og da han som dekorationsmaler (malersvend) hos Hambros enke må have anset sin stilling som sikret, giftede han sig 24. november samme år med Ida Gindrup (død 6. november 1880). Han vedblev dog at besøge Akademiet, rykkede i 1830 op i modelskolen og vandt ved sommerkonkursen i 1832 et accessit og i 1833 en pengepræmie som landskabsmaler. Han havde nemlig dels på Eckersbergs, dels på J.L. Lunds malerskoler ihærdig lagt sig efter landskabsmaleriet og var allerede begyndt at udstille i dette fag fra 1826. Hans billeder vandt hurtig anerkendelse, og i 1837 var Akademiet villigt til at anbefale ham til Fonden ad usus publicos, men rådede ham dog til hellere at vente. Da det endnu ikke var lykkedes ham i 1840 at opnå rejseunderstøttelse, rejste han til Fyn til en svoger, som synes at være den, der lånte ham penge til udenlandsrejsen, og der fra over Hamborg til Dresden og München. I 1841-42 havde han endelig Akademiets sædvanlige rejsestipendium. I München, hvis malerskoles indflydelse vedblev at spores hos ham, navnlig i behandlingen af træernes løvværk, var han så heldig at sælge flere billeder til grev A.W. Moltke, som også i hjemmet havde støttet ham; ligeledes havde Kunstforeningen både før og under rejsen købt billeder af ham. Da han i forsommeren 1843 var kommet hjem, agreeredes han efter at have indsendt et parti fra Etschdalen og nogle skitser og fik til opgave at male et Landskab i en tyrolsk Bjærgegn. Få dette billede blev han 1845 medlem af Akademiet. I 1848 blev han tillige medlem af Kunstakademiet i Stockholm, og i 1859 fik han titel af professor.

Kiærskous billeder udmærke sig ved smuk anordning og i det hele et heldigt valg af emner; men i udførelsen spores stadig den ældre skoles lyst til at give for meget i det enkelte i tegningen, navnlig i træerne, hvorunder den maleriske virkning lider, og et vist konventionelt præg bliver fremherskende. Der var imidlertid stedse så meget tiltalende i Kiærskous, i de senere år især temmelig små landskaber, at han til sin sene alderdom bevarede en anselig kreds af købere. Af hans større billeder ejes flere af grev Moltke-Bregentved, ligesom han heller ikke sjælden solgte billeder til udlandet, Sverige, Tyskland og Amerika. Hans største billede, et portrætlandskab med Bernstorff Slot, blev malet som brudegave til prinsesse Alexandra af Wales (1863) og er nu i England, i Den Kongelige Malerisamling findes et landskab fra Bleking (udstillet 1855), hvori blæstvejrsstemning virkningsfuldt er gengivet, og et Sjællandsk Landskab (udstillet 1871); desuden ejer samlingen tre af hans ungdomsarbejder. Kiærskou, som fra 1867 havde medlemsbolig på Charlottenborg, var en lille, væver mand med et frisk og forholdsvis ungdommeligt udseende og med en utrættelig arbejdskraft, som først døden afbrød, i det han 6. juni 1891 uden foregående ildebefindende pludselig faldt død om. Siden 1865 havde han været tilsynshavende (konservator) ved den Moltkeske Malerisamling.

Han blev titulær professor 1859 og Ridder af Dannebrog 1874. Kiærskou er malet af Just Holm 1862 (Frederiksborgmuseet), David Monies 1867 og Henrik Olrik 1871 (hos udstillingskomiteen på Charlottenborg). Portrætteret på Monies' maleri af et kunstnerselskab, litograferet af Kiærskou. Litografi af Peter Gemzøe.

Eksterne henvisninger


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 9. bind, side 205, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.