Republik: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
"eller som statsoverhoved" er rettet til "som statsoverhoved."
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m indsat ekstern henvisning
Linje 9: Linje 9:
* [[republikanisme]]
* [[republikanisme]]
* [[statsform]]
* [[statsform]]

== Eksterne henvisninger ==

* [http://runeberg.org/salmonsen/2/20/0034.html ''Salmonsens Konversationsleksikon'', 2. udgave, bind XX, s. 26; opslag: Republik]


{{Statskundskab}}
{{Statskundskab}}

Versionen fra 25. aug. 2013, 19:27

Republik er betegnelse for den styreform, der har en valgt præsident som statsoverhoved. Republikken opfattes normalt som en demokratisk statsform, men der findes mange diktaturstater, der kalder sig republik eller folkerepublik.

Den romerske republik

Republik kommer af latin, res publica. Det betyder "offentlig sag" og var den almindelige betegnelse for den romerske stat efter kongedømmet. I den romerske republik havde folkeforsamlingen efter indviklede regler den formelle lovgivningsmagt. Men den egentlige magt tilhørte en embedsoverklasse, som konsulerne og de øvrige embedsmænd valgtes fra. Efter deres embedsperiode blev de statholdere rundt om i det romerske rige og indgik i senatet. For at forhindre embedsmændene i at tilrive sig kongemagt havde de embedsperioder på ét år.

Selv om den reelle magt efter Julius Cæsar var gået over til kejseren med Augustus som den første, blev den gamle republikanske struktur officielt bibeholdt.

Se også

Eksterne henvisninger

SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.