A-bus (København): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 819: Linje 819:


== Linje 201A ==
== Linje 201A ==
[[Fil:Movia bus line 201A at Roskilde Cathedral.jpg|thumb|Linje 201A ved Roskilde Domkirke.]]
[[Fil:Movia bus line 201A at Roskilde Cathedral.jpg|thumb|Linje 201A på Stændertorvet ved Roskilde Domkirke.]]
* Overordnede linjevarianter
* Overordnede linjevarianter
** Trekroner st. – Svogerslev, Søbredden
** Trekroner st. – Svogerslev, Søbredden

Versionen fra 3. sep. 2013, 13:19

Denne artikel omhandler Movias A-busser i København og på Sjælland, ikke at forveksle med det tilsvarende koncept i Aarhus eller den tyske låseproducent ABUS.
A-buslinjer i København, august 2013.
Linje 501A ved Holbæk st.

A-busser er bybusser i København, Køge, Roskilde, Ringsted, Holbæk, Næstved og Helsingør, der kører ofte og er let tilgængelige i kraft af mange stoppesteder. De blev indført af det daværende HUR i 2002 i forbindelse med åbningen af metroens første etape. A-busserne drives i dag af trafikselskabet Movia. A-busserne er gule og kan kendes på deres røde hjørner.

I København findes der (siden 24. marts 2013) otte A-buslinjer. I myldretiden køres uden fast køreplan men blot med angivelse af et forventet interval mellem busserne, der kan være helt ned til 3-4 minutter. I aftentimerne er der 10 minutter mellem hver A-bus, mens der om natten køres hvert 20. eller 30. minut. På nogle yderstrækninger er det dog kun hver anden eller tredje bus der kører helt igennem. A-busserne har dagligt ca. 215.000 passagerer (2007) svarende til ca. 60% af buspassagererne i København. Alene linje 5A bidrager med over 65.000 passagerer dagligt og er således Nordens største buslinje.

En del af A-busserne følger samme linjeføring, som de gamle sporvogne. F.eks. følger linje 5A (før den blev omlagt til Lufthavnen) for størstedelens vedkommende den samme rute, som den gamle sporvejslinje 5. Det samme gør sig gældende for linje 3A, og sporvejslinjen 3.

I provinsbyerne findes der (siden 11. december 2011) i alt 8 A-buslinjer, der typisk kører hvert kvarter i dagtimerne og hver halve time udenfor, i det visse yderstrækninger dog kun betjenes i timedrift. Desuden har Køge som den eneste også natdrift med halvtimesdrift nat efter fredag og lørdag.

Historie

Første udkast til A-busnettet fra april 2000. I praksis skete der en del lokale ændringer, især på Amager.
Efter etableringen af de første seks A-buslinier i december 2003. Sammenlign med kortene ovenfor.

Baggrunden for konceptet med A-busserne var etableringen af metroen i København, der ville betyde en række ændringer og reduktioner af busnettet. Et net der i grove træk stadig fulgte det samme mønster som ved omstillingen fra sporvejsdrift i 1960'erne men med en række senere tilkomne små og store ændringer herunder indførelsen af S-busser op gennem 1990'erne. Nu havde man imidlertid en anledning til at nytænke, og i 2000 blev det derfor foreslået at etablere et net med seks stambuslinjer med så høj hyppighed, at køreplaner kunne undværes, og suppleret af et antal almindelige linjer med lavere hyppighed. Konceptet havde svenske og nederlandske forbilleder og ville være overskueligt og attraktivt for passagererne.[1]

Som markeringer af konceptet forestillede man sig, at de nye stambuslinjer skulle køres med dobbeltdækkere, som på det tidspunkt stod for at blive introduceret på linje 250S, og at de måske skulle have en særlig farve. Begge dele blev dog droppet i praksis. Busserne blev almindelige enetages lavgulvs 12 m- og 13,7 m-busser, der forsynedes med røde hjørner for og bag og angivelse af linjenummer og forløb i tagkanten. Det sidste havde sporvognene i øvrigt også haft i sin tid men da i form af udskiftelige skilte, hvor man denne gang valgte at skrive på selve busserne. Det var dog måske nok en mindre heldig ide, da en del af busserne også benyttes på natbuslinjer med andre linjeføringer. Af samme årsag måtte A-busserne oprindelig heller ikke benyttes på natbuslinjerne, men det blev hurtigt opgivet i praksis af hensyn til økonomi og logistik. Senere forsvandt linjenummer og forløb fra de fleste linjer.

Navnet på de nye buslinjer blev også ændret, så blev kendt som A-busser, i det A "står for det bedste vi har (A-klasse)"[2]

Etableringen af A-busnettet og de øvrige omlægninger af busnettet skete i tre omgange, i form af hvad der blev kaldt "forsinkelsesstrategien". Det gjorde det muligt at foretage ændringer, efterhånden som man fik overblik over passagerudviklingen. Det medførte dog også flere kortlivede ændringer af de øvrige buslinjer.

Premieren fandt sted om morgenen 20. oktober 2002 med etableringen af linje 2A mellem Tingbjerg og Lufthavnen og linje 5A mellem Husum Torv og Sundbyvester Plads. Det skete i tilslutning til officielle indvielse af metroens første etape mellem Nørreport og Vestamager/Lergravsparken dagen før. Samtidig blev en række buslinjer på især Amager ændret, i det bl.a. de omkring hundrede år gamle linjer 2, 5 og 9 blev nedlagt, erstattet af ikke mindst netop linje 2A og 5A.[3]

Metroens etape 2a mellem Nørreport og Frederiksberg blev indviet 29. maj 2003, men de tilhørende ændringer af busnettet fandt dog sted allerede 25. maj. Denne gang etableredes linje 1A mellem Avedøre st. og Hellerup st. og linje 6A mellem Rødovrehallen og Emdrup Torv. De øvrige linjeændringer var denne gang koncentreret på Sjællandssiden, i det bl.a. linje 1, 6, 8 og 16 måtte lade livet, de tre første dog erstattet af nye linjer med delvis samme linjeføring og altså ikke direkte af A-busserne. De gjorde så til gengæld indhug i S-busnettet med nedlæggelse af linje 550S og omlægning af linje 650S.[4]

Metroens etape 2b mellem Frederiksberg og Vanløse indviedes 12. oktober 2003, men det påvirkede ikke umiddelbart busnettet. I stedet etableredes de foreløbigt to sidste A-buslinjer, 3A mellem Nordhavn st. og Valbyparken og 4A mellem Svanemøllen st. og Lergravsparken st., først 13. december 2003. Der var denne gang tale om tværlinjer, hvorfor kun få linjer blev berørt, i det dog bl.a. linje 3 og 100S blev nedlagt.[5]

A-buslinjerne udmærker sig dengang som nu ved mange stop og hyppig drift på centrale strækninger med helt ned til 3-4 minutter mellem busserne i myldretiden og højst 10 minutter udenfor. På nogle yderstrækninger er det dog kun hver anden eller tredje bus, der kører helt igennem, så der her i perioder kun er 20 minutters drift. Den hyppige drift medførte, at man i 2004 droppede de sædvanlige linjekøreplaner i busserne, hvorefter passagererne var henvist til internettet eller køreplanerne på stoppestederne. I april 2012 tog man forsøgsvist et skridt videre med nye køreplanstavler på stoppestederne, hvor der kun angives intervaller i store træk og i øvrigt henvises til at søge aktuel information pr. sms.

Mens A-busnettet blev etableret fremkom Trafikplan 2003 fra Hovedstadens Udviklingsråd, hvor der blev lagt op til flere forlængelser og en ny linje efter 2005. Den nye linje ville svare til linje 21 fra Hellerup st. ad Ring 2 til Rødovre st. Forlængelserne omfattede linje 6A til hhv. Glostrup st. og Buddinge st. og linje 2A via en ny busvej fra Tingbjerg til Gladsaxe Trafikplads, så de fik tilslutning til Ring 3 og på sigt den påtænkte letbane der.[6] Den manglende etablering af busvejen ved Tingbjerg havde nogle år tidligere forhindret etableringen af den planlagte linje 450S, og heller ikke ved denne lejlighed blev det til noget. Heller ikke de andre forlængelser eller den nye linje blev umiddelbart til noget, men linje 6A blev dog forlænget til Buddinge st. i oktober 2012.

Flere net og linjer

Et bud på fremtiden? I 2011 kørte en hybridbus forsøgsvis på linje 1A.
Normalt kan A-busserne kendes på deres røde hjørner, men det kan ske at en almindelig bus må springe ind som reserve, som her på linje 202A.

13. december 2009 fik A-buslinjerne en lille "filial" i Ringsted, idet Movia og Ringsted kommune oprettede linje 401A, der forbinder byens ender. Med kvartersdrift skiller linje 401A sig ud fra de københavnske A-buslinjer, men sammenlignet med bybussystemer i lignende provinsbyer er afgangsfrekvensen høj.

Endnu en usædvanlig A-buslinje kom til 24. oktober 2010, hvor en ny linje 11A i Københavns Indre By erstattede CityCirkel (linje 11) og Tivoli Shuttle og samtidig overtog disses små elbusser. CityCirkel var etableret i juni 2009 som en ensrettet ringlinje ad en kringlet rute gennem Middelalderbyen, men mangel på passagerer havde ført til stort underskud, hvorfor væsentlige ændringer var nødvendige, hvis elbusserne stadig skulle have en fremtid. Løsningen blev en rute mellem det nye Tivoli Hotel og Nyhavn med en bugtet linjeføring men uden den hidtidige betjeningen af Middelalderbyens mange smalle ensrettede gader. I forhold til de øvrige københavnske A-buslinjer var driftshyppigheden oprindelig lidt lavere og driftsstart i weekenderne først op ad formiddagen.[7] Ved skybruddet den 2. juli 2011 blev flere af elbusserne imidlertid beskadigede, hvorfor driftshyppigheden måtte reduceres betydeligt helt frem til september året efter.

Ved køreplansskiftet den 12. december 2010 kom A-busserne også til Køge, i det de hidtidige bybuslinjer 501 og 502 blev afløst af nye A-buslinjer 101A og 102A.[8] Som noget nyt for A-busserne fungerer sidstnævnte linje ikke kun som bybus i selve Køge og omegn men også som rutebil med ture til Præstø hver time. Endvidere fik Næstved ved samme køreplanskift linje 601A i forbindelse med etableringen af et nyt bybusnet.

Hermed var vokseværket dog ikke slut. 11. december 2011 fik tre nye købstæder A-busser i form af linje 201A og 202A i Roskilde, 501A i Holbæk og 801A i Helsingør.[9]

4. april 2011 indledtes et forsøg på linje 4A, hvor passagerer med kort eller billet også kunne stige ind ad bagdøren. Dette system benyttes i forvejen i en del udenlandske byer, men i Danmark er standard indstigning foran hos chaufføren undtagen i bybusserne i Aarhus. Ved evalueringen i november 2012 kunne det konstateres, at der efter halvandet år stadig herskede lidt forvirring om det nye system blandt passagererne, men at de generelt havde taget det til sig. Det medførte kortere stop og dermed 5% kortere rejsetid, mens snydprocenten overraskende nok var uændret. På den baggrund anbefalede Movias bestyrelse, at konceptet skulle fortsættes og desuden udbredes til de øvrige A-buslinjer i København, noget som Københavns Kommunes økonomiforvaltning har beregnet vil give en besparelse på 36 mio. kr. En reform af indstigningsforholdelne vil tage et års tid, i det dog overvejes, om man i stedet skal have et system, hvor passagererne stiger ind i midten og ud foran og bagi. Desuden skal det overvejes, om systemet også skal udbredes til resten af Movias busser.[10]

I juni 2012 offentliggjorde Movia og entreprenøren Nettbuss et lidt specielt initiativ på linje 5A, hvor man vil variere driften afhængig af bl.a. vejrudsigten, i det passagertallene svinger ret kraftigt afhængigt af vejret og aktuelle arrangementer. Til at begynde med planlægges der for en uge ad gangen, hvor antallet af busser i drift kan varieres med 10%.[11]

3. marts 2013 ændredes forsøget med ind- og udstigning på linje 4A, så der jf. ovenfor stiges ind ad midterdørene og ud af for- og bagdøre. Passagerer der ønsker at købe billet skal henvende sig til chaufføren umiddelbart efter indstigningen. Generelt anbefales det dog at passagererne i forvejen har billet eller kort, som de så til gengæld ikke behøver at vise til chaufføren.[12]

A-busser hele døgnet

Den allerførste bus på den nye linje 9A ved Operaen.

Næste skud på stammen kom 24. marts 2013, hvor en ny linje 9A åbnedes mellem Glostrup og Operaen i København på bekostning af linje 15. Ved samme lejlighed indførtes der natdrift på A-buslinjerne 1A-6A og den nye linje 9A, idet de med virkning fra natten mellem 23. og 24. marts nu kører i døgndrift med 20-minutters drift nat efter fredag-lørdag og 30-minuttersdrift øvrige nætter, idet visse yderstrækninger dog må nøjes med timedrift. Samtidig nedlagdes de københavnske natlinjer 80N og 82N-85N.[13][14] I Køge tog man dog forskud på herlighederne allerede 9. december 2012, idet linje 102A fra da også kører nat efter fredag og lørdag mellem Køge st. og Holmebækskolen. Fra 11. august 2013 fik den selskab af makkeren linie 101A, der fra da også kører nat efter fredag og lørdag mellem Ølby st. og Hastrup.

Som nævnt ovenfor blev det oprindelig ikke til noget med dobbeltdækkere på A-buslinjerne. Til gengæld indsættes der som forsøg fem ledbusser på linje 5A mellem Husum Torv og Sundbyvester Plads på hverdage i perioden 19. august-18. oktober 2013. Selvom linjen i forvejen betjenes af op til 45 13,7 m-busser i myldretiden, er der jævnligt kapacitetsproblemer. Det problem kan imidlertid måske løses med ledbusser med deres væsentlig større kapacitet. Samtidig vil driftsudgifterne også kunne reduceres. Hvis forsøget falder godt ud vil der antageligt kunne indsættes ledbusser fra engang i anden halvdel af 2015, når den nuværende entreprenørkontrakt for linjen udløber. Der har i øvrigt tidligere kørt ledbusser i perioden 1980-2008 på bl.a. linje 11 (ikke at forveksle med den nuværende 11A), 150S, 173E, 250S og 300S, men Københavns Kommune har i en årrække ikke ønsket ledbusser i gaderne.[15][16]

A-busnettene

De københavnske linjer 1A-6A og 9A betjenes hele døgnet hele ugen. I provinsbyerne køres fra tidlig morgen til omkring midnat idet linje 101A og 102A i Køge dog også kører nætterne efter fredag og lørdag. Linje 11A starter senere på morgenen på hverdage og først op ad formiddagen i weekenderne.

København

Linje Oprettet Linjeføring Bemærkninger
1A 25. maj 2003 (Klampenborg Station - Charlottenlund Fort -) Hellerup StationSvanemøllen StationTrianglenØsterport StationKongens NytorvChristiansborg SlotspladsHovedbanegårdenToftegårds PladsHvidovre Hospital (- Avedøre Station) Hvidovre Hospital - Avedøre Station kun hver tredje afgang i dagtimerne og hveranden afgang om aftenen.
Klampenborg Station - Hellerup og Toftegårds Plads - Avedøre Station kun en gang i timen om natten.
2A 20. oktober 2002 Tingbjerg, Gavlhusvej – Brønshøj TorvGrøndal StationForum StationRådhuspladsenHovedbanegårdenChristiansborg SlotspladsChristianshavn StationAmagerbro StationLergravsparken Station (- Amager HospitalKastrup Station) Lergravsparken Station - Kastrup Station kun hveranden afgang i dag- og aftentimerne og kun en gang i timen om natten.
3A 14. december 2003 Nordhavn StationTrianglenRigshospitaletNørrebrogadeGammel KongevejVesterbrogadeEnghave PladsEnghave StationSydhavn StationMozarts PladsKongens Enghave, Valbyparken
4A 14. december 2003 Svanemøllen StationLyngbyvejNørrebro StationFasanvej StationValby StationToftegårds PladsSjælør StationMozarts PladsBella Center Station enten til Ørestad Station eller Sundbyvester PladsLergravsparken Station. I dagtimerne køres skiftevis til Ørestad Station og Lergravsparken Station. I de tidlige morgentimer og om aftenen kører alle afgange til Lergravsparken Station.
Om natten betjenes Bella Center Station - Lergravsparken Station kun en gang i timen.
5A 20. oktober 2002 Husum TorvBrønshøj TorvBellahøjNørrebro StationElmegadeNørreport StationRådhuspladsenHovedbanegårdenAmagerbro StationSundbyvester Plads (- KorsvejenLufthavnen, Udenrigsterminalen) Sundbyvester Plads - Lufthavnen kun hver tredje afgang mandag-lørdag, søn- og helligdage kun hver fjerde afgang i dagtimerne og kun hver anden om aftenen.
Om natten betjenes Sundbyvester Plads - Lufthavnen kun en gang i timen.
6A 25. maj 2003 (Buddinge Station -) Emdrup TorvBispebjerg StationRigshospitaletNørreport StationHovedbanegårdenRådhuspladsenVesterbros TorvZoologisk HaveÅlholm PladsDamhustorvetRødovre CentrumRødovrehallen Buddinge Station - Emdrup Torv kun hveranden afgang i dag- og aftentimerne. Nørreport Station - Rødovrehallen kun hveranden afgang i dagtimerne mandag-fredag.
Om natten betjenes Buddinge Station - Emdrup Torv kun en gang i timen.
9A 24. marts 2013 Glostrup Station - Rødovre Centrum - Jyllingevej Station - Vanløse Station - Peter Bangs Vej Station - Vesterport Station - Hovedbanegården - Den Sorte Diamant - Christianshavn Station - Operaen I aftentimerne Glostrup Station - Rødovre Centrum kun hveranden afgang.
Om natten betjenes Glostrup Station - Jyllingevej/Ålekistevej kun en gang i timen.
11A 24. oktober 2010 Tivoli Hotel – HovedbanegårdenNytorvNørreport StationKongens Nytorv StationNyhavn, Havnebusserne Betjenes af små elbusser.

Køge, Roskilde, Ringsted, Holbæk, Næstved og Helsingør

By Linje Oprettet Linieføring Bemærkninger
Køge 101A 12. december 2010 (Køge Handelsskole -) Ølby StationKøge StationBoholtecentretLerbæk TorvHastrup, Vordingborgvej Køge Handelsskole - Ølby Station kun i myldretiden.
Nat efter fredag og lørdag køres hver halve time mellem Ølby station og Hastrup.
Køge 102A 12. december 2010 Køge StationHerfølge SkoleHolmebækskolen (– DalbyRønnedeTappernøjePræstø OverdrevPræstø Rutebilstation) Holmebækskolen - Præstø kun en gang i timen og kun i dagtimerne.
Nat efter fredag og lørdag køres hver halve time mellem Køge Station og Holmebækskolen.
Roskilde 201A 11. december 2011 SvogerslevKatedralskolenRoskilde StationHimmelev CenterTrekroner Station
Roskilde 202A 11. december 2011 Margrethehåb -/ LåddenhøjLøvparkenRoskilde StationMusicon, Handelsskolen I dagtimerne på hverdage køres til skiftevis Margrethehåb og Låddenhøj. Resten af driftstiden køres til Margrethehåb.
Ringsted 401A 13. december 2009 Benløseparken ØstRingstedetTorvetRingsted StationSøndre RingvejCampus
Holbæk 501A 11. december 2011 HøjvangBjergmarkskolenHolbæk StationLadegårdsparken – (Stenhus / Tveje Merløse) - Gl. Ringstedvej I dagtimerne på hverdage kører hver fjerde afgang via Stenhus mod Gl. Ringstedvej og hver fjerde via Tveje Merløse derfra.
Øvrige driftstid køres skiftevis via de to på samme måde.
Næstved 601A 12. december 2010 Holsted AlléNæstved StorcenterNæstved StationVordingborgvejDyssegårdsvej
Helsingør 801A 11. december 2011 PrøvestenscentretHelsingør StationHelsingør Hospital

Historisk oversigt over A-buslinjerne

De enkelte A-buslinjer følger i store træk stadig de samme ruter, som da de blev oprettet, men navnlig i København er der dog sket forskellige ændringer i tidens løb. Nedenfor er gjort rede for både permanente og længerevarende midlertidige ændringer, i det der dog ved de midlertidige til tider hersker en vis usikkerhed om de konkrete datoer, hvorfor angivelserne må tages med forbehold. Der er set bort fra omlægninger af få dages varighed og de til tider temmelig omfattende omlægninger i forbindelse med optog, demonstrationer, statsbesøg, sportsbegivenheder og lignende. Desuden er der set bort fra oprettelser og nedlæggelser af stoppesteder.

For en del linjer er der oversigter over entreprenører, garageanlæg og varighed af kontrakter. Disse oversigter er imidlertid kun delvist ført ajour.

Ved etableringen af linje 11A i 2010 sprang man numrene 7A-10A over. Bortset fra 9A der etableredes i 2013 har disse numre trods forskellige løse planer og tanker aldrig været i brug. Valget af linjenummer skal formentlig ses i lyset af, at den nye linje afløste den såkaldte CityCirkel, der officielt havde linjenummer 11.

Linje 1A

Linje 1A på Trianglen.
  • Overordnede linjevarianter
    • Klampenborg st. - Avedøre st.
    • Klampenborg st. - Hvidovre Hospital, Sløjfen
    • Hellerup st. – Avedøre st.
    • Hellerup st. – Hvidovre Hospital, Sløjfen
  • Vigtige knudepunkter
    • Avedøre st., Hvidovre Hospital, Rosenhøj, Vigerslevvej, Vigerslev Allé st., Toftegårds Plads, Enghave st., Dybbølsbro st., Hovedbanegården, Glyptoteket, Christiansborg, Kongens Nytorv st., Østerport st., Trianglen, Jagtvej, Svanemøllen st., Hellerup st., Charlottenlund Fort, Klampenborg st.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
25-05-2003 Efterår 2009 2011 City-Trafik A/S, Avedøre
01-04-2012 Forår 2018 2024 Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
25-05-2003 Linje 1A oprettes ad følgende rute: Avedøre st. – Byvej – Brostykkevej – Avedøre Havnevej – Kettegård Allé – (Hvidovre Hospital, Sløjfen -) Arnold Nielsens Boulevard – Hvidovrevej – (> Toft Sørensens Vænge >) – Vigerslev Allé – Enghavevej – Ingerslevsgade – Hovedbanegården, Tietgensbroen – Tietgensgade – Stormgade – Vindebrogade – Christiansborg Slotsplads – Holmens Kanal – Kongens Nytorv – > Bredgade > Grønningen >(/< Store Kongensgade <) – Oslo Plads – Dag Hammarskjölds Allé – Østerbrogade – Strandvejen – > Hellerupvej >(/< Callisensvej <) – Hellerup st.
Avedøre st. - Hvidovre Hospital betjenes kun af hver anden afgang.
Linjen erstatter hele linje 650S, der omlægges, og dele af linje 1 og 6, der nedlægges. Desuden erstatter linje 1A den hidtidige linje 10 på en række delstrækninger.
10-06-2003 – 27-07-2003 Omlægges i begge retninger ad H.C. Andersens Boulevard – Jarmers Plads – Nørre Voldgade – Øster Voldgade pga. vejarbejde i Vindebrogade. Alle stoppesteder på omlægningen kan benyttes.
06-08-2006 - 01-04-2007 I dagtimerne mandag-fredag føres alle afgange forsøgsvist til Avedøre st.
Okt. 2009 – 28-04-2010 Omlægges i retning mod Hellerup st. ad Strandvejen – Callisensvej – Svanemøllevej p.gr.a. renovering af ejendom.
04-05-2010 – ca. 27-05-2010 Omlægges i retning mod Hellerup st. ad Gothersgade – Øster Voldgade p.gr.a. af brand i Dehns Palæ og efterfølgende afspærring af Bredgade. Alle stoppesteder på omlægningen kan benyttes, i det der ikke stoppes ved Nørreport st., da der ikke passeres et stoppested der.
11-12-2011 Omlægges via Avedøre stationsby ad Avedøre Tværvej – Rebslagerporten – Naverporten.
24-03-2013 Der indføres natdrift, så der fremover køres hele døgnet hele ugen, idet der dog kun køres hver time mellem Avedøre st. og Toftegårds Plads. Natdriften erstatter dele af linje 83N, 84N og 85N, der nedlægges.
I dagtimerne ændres kørslen mellem Avedøre st. og Hvidovre Hospital til kun at omfatte hver tredje afgang.
06-05-2013 - 30-12-2013 Omlægges ad Vigerslev Alle i begge retninger i stedet for ad Toft Sørensens Vænge i retning mod Hellerup st. Omlægningen skyldes opgravning ved krydset Toft Sørensens Vænge/Vigerslev Alle.
11-08-2013 Forlænges ad Strandvejen > Hvidørevej > Christiansholmsvej (/< Strandvejen < Dyrehavevej <) til Klampenborg st. to gange i timen i dag- og aftentimerne og en gang i timen om natten. Afgange til og fra Klampenborg kører direkte ad Strandvejen i Hellerup i stedet for via Hellerup st.
Forlængelsen sker som følge af klager fra borgere i Gentofte Kommune over omlægning af den hidtidige linje ad Strandvejen, 14, 24. marts 2013 og dermed bortfaldet af direkte forbindelse til Indre By.[17]

Linje 2A

Linje 2A i krydset Stormgade/Frederiksholms Kanal.
  • Overordnede linjevarianter
    • Tingbjerg, Gavlhusvej – Kastrup st.
    • Tingbjerg, Gavlhusvej – Lergravsparken st.
  • Vigtige knudepunkter
    • Kastrup st., Skottegårdsskolen, Amager Hospital, Lergravsparken st., Amagerbro st., Sønderport, Christianshavn st., Christiansborg, Glyptoteket, Hovedbanegården, Rådhuspladsen, Forum st., H.C. Ørsteds Vej, Falkoner Allé, Nordre Fasanvej, Grøndal st., Hulgårdsvej, Brønshøj Torv, Veksøvej.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
20-10-2002 22-10-2005 - Connex A/S, Ejby
23-10-2005 16-03-2008 2013 Arriva Skandinavien A/S, Malervangen
16-03-2008 Efterår 2011 2013 Arriva Skandinavien A/S, Ejby
23-10-2011 24-03-2013 Arriva Skandinavien A/S, Ejby
24-03-2013 Efterår 2017 2023 Arriva Skandinavien A/S, Gladsaxe
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
20-10-2002 Linje 2A oprettes ad følgende rute: Tingbjerg, Gavlhusvej – Terrasserne – Ruten – Åkandevej – Frederikssundsvej – Brønshøj Torv – Brønshøjvej – Gaunøvej – Annebjergvej – Primulavej – Godthåbsvej – Rolighedsvej – Rosenørns Allé – Gyldenløvesgade – H.C. Andersens Boulevard – Rådhuspladsen – Vesterbrogade – Bernstorffsgade – Hovedbanegården – Bernstorffsgade – Tietgensgade – Stormgade – Vindebrogade – Christiansborg Slotsplads – Børsgade – Knippelsbro – Torvegade – Amagerbrogade – Holmbladsgade – Østrigsgade – Øresundsvej – Kastrupvej – Hedegårdsvej – Amager Strandvej – Ellehammersvej – Lufthavnen, udenrigsterminalen.
Linjen erstatter dele af linje 2, 5 og 9, der alle nedlægges, samt dele af linje 19, der afkortes.
25-05-2003 Omlægges permanent i Kastrup ad Kastrupvej – Alléen – (Kastruplundgade – Ved Stationen – Kastrup, Ved Stationen) – Amager Strandvej –Lufthavnen, udenrigsterminalen. Hedegårdsvej betjenes ikke længere af linje 2A. Bytter således linjeføring i Kastrup med linje 12.
10-06-2003 – 27-07-2003 Omlægges ad H.C. Andersens Boulevard – Langebro – Amager Boulevard – Amagerbrogade pga. vejarbejde i Vindebrogade
24-10-2004 Afkortes til Kastrup st., så strækningen Alléen – Amager Strandvej – Ellehammersvej – Kastrup Lufthavn, udenrigsterminalen fremover ikke længere betjenes af linje 2A. En årsag er, at Alléen lukkes for biltrafik pga. metrobyggeriet.
28-09-2007 Kastrup st. genopstår, da metroen forlænges til lufthavnen. Linje 2A's endestation ”Kastrup, Ved Stationen” omdøbes til ”Kastrup st.”
21-10-2007 Cirka hver anden afgang afkortes til Lergravsparken st. pga. åbningen af metroens etape 3 til Lufthavnen. Afgangsfrekvensen på strækningen Lergravsparken st. – Kastrup st. halveres således.
02-01-2012 – 03-09-2012 Omlægges fra Bernstorffsgade ad Hammerichsgade – Jernbanegade i retning mod Rådhuspladsen.
10-12-2012 - 31-07-2013 Omlægges ad Holmbladsgade - Strandlodsvej - Lergravsvej i retning mod Lergravsparken st. og Kastrup st. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde.
24-03-2013 Der indføres natdrift, så der fremover køres hele døgnet hele ugen, idet der dog kun køres hver time mellem Lergravsparken st. og Kastrup st. og ikke til Ørestad st. Natdriften erstatter hele linje 82N, der nedlægges.

Linje 3A

Linje 3A på Blegdamsvej.
  • Overordnet (og eneste) linjevariant
    • Nordhavn st. – Kongens Enghave, Valbyparken
  • Vigtige knudepunkter
    • Nordhavn st., Trianglen, Blegdamsvej, Nørrebrogade, Åboulevarden, Rosenørns Allé, Gammel Kongevej, Vesterbrogade, Enghave Plads, Enghave st., Mozarts Plads.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
14-12-2003 16-03-2008 - Connex A/S, Vasbygade
16-03-2008 19-12-2009 2011 Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
20-12-2009 2015 2021 Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
14-12-2003 Linje 3A oprettes ad følgende rute: Nordhavn st. – > Århusgade > Strandboulevarden >(/< Østbanegade <) – Nordre Frihavnsgade – Trianglen – Blegdamsvej – Sankt Hans Torv – Elmegade – Stengade – Korsgade – Griffenfeldsgade – H.C. Ørsteds Vej – Alhambravej – Kingosgade – Enghavevej – Enghave Plads – Enghavevej – Sydhavns Plads – Sydhavnsgade – Borgbjergsvej – Mozarts Plads – Mozartsvej – Hammelstrupvej – Kgs. Enghave, Valbyparken.
Linjen erstatter fuldstændigt linje 3, der nedlægges.
20-06-2005 – nov. 2005 Omlægges i retning mod Kgs. Enghave ad Strandboulevarden – Classensgade – Østerbrogade – Trianglen og videre ad sædvanlig rute. Omlægningen skyldes vejarbejde i Nordre Frihavnsgade.
25-05-2009 Omlægges permanent i retning mod Nordhavn st. ad Stengade – Nørrebrogade – Fælledvej – Sankt Hans Torv og videre ad sædvanlig rute. Omlægningen skyldes, at Københavns Kommune udvider trafikforsøget på Nørrebrogade til også at omfatte Elmegade. Omlægningen indebærer bl.a., at linje 3A i retning mod Nordhavn st. får fælles stoppested med linje 5A og linje 350S i retning mod centrum og Amager.
??-??-20?? Omlægges i retning mod Kgs. Enghave ad Fælledvej – Nørrebrogade med fælles stoppested på Nørrebrogade med linje 5A og 350S mod Husum.
29-03-2011 Omlægges til gammel rute ad Elmegade p.gr.a. ombygning af Nørrebrogade.
04-07-2011 – 01-10-2011 Omlægges i flere omgange midlertidigt i retning mod Nordhavn st. ad Nørrebrogade – Dronning Louises Bro – Øster Søgade – Fredensbro – Fredensgade. Omlægningen skyldes vejsarbejde og spærring af Fælledvej.
Ca. 05-01-2011 Omlægges så der køres ad Fælledvej – Nørrebrogade i begge retninger.
10-10-2012 - 01-01-2013 Omlægges i retning mod Nordhavn st. fra H.C. Ørstedsvej ad Thorvaldsensvej - Bülowsvej - Rosenørns Alle til H.C. Ørstedsvej. Omlægningen skyldes ensretning af H.C. Ørstedsvej.
14-01-2013 - 14-04-2013 Omlægges fra Nordhavn st. ad Østbanegade - Kalkbrænderihavnsgade - Vordingborggade til Strandboulevarden. Omlægningen skyldes etablering af vandledning fra Strandboulevarden til en ny krydstogtterminal i Nordhavnen.
24-03-2013 Der indføres natdrift, så der fremover køres hele døgnet hele ugen. Natdriften erstatter hele linje 80N, der nedlægges.

Linje 4A

Linje 4A ved Bella Sky Hotel.
  • Overordnede linjevarianter
    • Svanemøllen st. – Lergravsparken st.
    • Svanemøllen st. – Ørestad st.
  • Vigtige knudepunkter
    • Svanemøllen st., Lyngbyvej, Lersø Parkallé, Bispebjerg st., Nørrebro st., Borups Allé, Godthåbsvej, Fasanvej st., Peter Bangs Vej, Roskildevej, Valby st., Toftegårds Plads, Sjælør st., Mozarts Plads, Bella Center st., Ørestad st., Røde Mellemvej, Sundbyvester Plads, Amager Hospital, Lergravsparken st.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
14-12-2003 Efterår 2009 2011 Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
20-12-2009 2015 2021 Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
14-12-2003 Linje 4A oprettes ad følgende rute: Svanemøllen st. – Kildevældsgade (i modsat retning Bellmandsgade – Edvard Griegs Gade – Borgervænget – Østerbrogade) – Vennemindevej – Nygårdsvej – Sankt Kjelds Plads – Sejrøgade – Haraldsgade – Hamletsgade – Mimersgade – Folmer Bendsens Plads – Lundtoftegade – Hillerødgade – Nordre Fasanvej – Søndre Fasanvej – Toftegårds Allé – Vigerslev Allé – Sjælør Boulevard – Borgmester Christiansens Gade – Mozarts Plads – Borgmester Christiansens Gade – Sydhavnsgade – Sjællandsbroen – Vejlands Allé – Center Boulevard – Center Østvej – Ørestads Boulevard – Vejlands Allé – Amagerbrogade – Sundbyvester Plads – Amagerbrogade – Elbagade – Italiensvej – Backersvej – Lergravsparken st.
Linjen erstatter linje 39 og 100S, der nedlægges.
21-10-2007 Omlægges fra Sundbyvester Plads ad Wibrandtsvej – Kastrupvej – Hedegårdsvej – Femøren st.
16-03-2008 Omlægges fra Sundbyvester Plads ad Amagerbrogade – Elbagade – Kastrupvej og videre ad sædvanlig rute.
05-04-2009 De korte vognløb mellem Svanemøllen st. og Mozarts Plads forlænges til Bella Center st., så der er høj afgangsfrekvens mellem Svanemøllen st. og Bella Center st.
01-07-2010 – 20-05-2011 Omlægges p.gr.a. hotelbyggeri ved Bella Center ad Vejlands Allé – Ørestads Boulevard med vending ved Bella Center Øst.
16-07-2010 – 16-11-2010 Omlægges på grund af anlæggelse af metrocityringen på Folmer Bendtsens Plads fra Mimersgade ad Nørrebrogade – Hillerødgade – Nordre Fasanvej og videre ad normal rute. I retning mod Svanemøllen st. køres ad Nordre Fasanvej – Nørrebrogade – Mimersgade.
23-01-2011 Omlægningen fra 16-07-2010 erstattes af ny omlægning i begge retninger fra Haraldsgade ad Vermundsgade – Rovsingsgade – Tagensvej – Lygten – Nordre Fasanvej.
04-04-2011 Der indledes et forsøg, hvor passagererne med billet eller kort på linje 4A kan stige ind ad bagdøren og ikke kun foran. Forsøget der ikke omfatter andre linjer var oprindelig tænkt som etårigt men fortsatte til 3. marts 2013.
23-10-2011 Omlægges på grund af trafikale problemer i begge retninger fra Haraldsgade ad Lersø Parkalle – Jagtvej – Tagensvej. Der stoppes ikke på den omlagte strækning.
01-04-2012 Afgange til Bella Center st. omlægges og forlænges til Ørestad st. idet der fra Vejlands Alle køres ad Center Boulevard – Center Østvej – Bella Center st. – Ørestads Boulevard – Arne Jacobsens Allé – Kay Fiskers Plads til Ørestad st.
Hidtidige afgange til Femøren st. omlægges fra Sundbyvester Plads ad Wibrandtsvej – Backersvej til ny endestation ved Lergravsparken st.
01-07-2012 Omlægges så der atter køres ad Haraldsgade – Vermundsgade – Rovsingsgade i begge retninger.
03-03-2013 Forsøget med ind- og udstigning ændres, så der fremover stiges ind ad midterdørene og ud af for- og bagdøre.
24-03-2013 Der indføres natdrift, så der fremover køres hele døgnet hele ugen, idet der dog kun køres hver time mellem Bella Center st. og Lergravsparken st.

Linje 5A

Linje 5A på Rådhuspladsen.
  • Overordnede linjevarianter
    • Husum Torv – Lufthavnen, Udenrigsterminalen
    • Husum Torv – Sundbyvester Plads
  • Vigtige knudepunkter
    • Husum Torv, Veksøvej, Brønshøj Torv, Bellahøj, Hulgårds Plads, Nørrebro st., Nørrebros Runddel, Elmegade, Nørreport st., Rådhuspladsen, Vesterport st., Hovedbanegården, Sønderport, Amagerbro st., Sundbyvester Plads, Korsvejen, Skottegårdsskolen, Lufthavnen, Udenrigsterminalen.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
20-10-2002 20-10-2007 - Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
21-10-2007 Efterår 2013 2015 Netbus A/S, Avedøre
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
20-10-2002 Linje 5A oprettes ad følgende rute: Husum Torv – Frederikssundsvej – Nørrebrogade – Nørre Voldgade – Jarmers Plads – Vester Voldgade – Rådhuspladsen – Jernbanegade – Ved Vesterport – Hammerichsgade – Bernstorffsgade – Hovedbanegården – Bernstorffsgade – Polititorvet – Hambroesgade – Rysensteensgade – Langebro – Amager Boulevard – Amagerbrogade – Sundbyvester Plads.
Linjen erstatter dele af linje 2, 5 og 11, der nedlægges samt linje 28, der afkortes til Rådhuspladsen (og senere afløses af linje 6A).
16-03-2008 Forlænges fra Sundbyvester Plads ad Amagerbrogade – Amager Landevej – Saltværksvej – Amager Strandvej – Ellehammersvej – Lufthavnen, Udenrigsterminalen. Forlængelsen skyldes afkortning af linje 250S til Islands Brygge.
27-06-2011 – 11-09-2011 I retning mod Husum Torv omlægges linjen fra Frederiksborggade ad Nørre Farimagsgade – Øster Farimagsgade – Webersgade – Fredensbro – Fredensgade – Tagensvej – Jagtvej til Nørrebros Runddel og derfra videre ad normal rute. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde og samtidigt anlæg af (brede) cykelstier på Nørrebrogade, hvorfor gaden i arbejdsperioden er ensrettet i retning mod centrum. I flere omgange omgange i perioden omlægges linjen også mod byen ad Tagensvej.
02-11-2011 - 20-07-2012 Omlægges i retning mod Husum Torv fra Rådhuspladsen ad H.C.Andersens Boulevard – Jarmers Plads til Nørre Voldgade.
11-12-2011 Omlægges på grund af ombygning af Nørreport st. Mod Husum Torv køres ad Nørre Voldgade – Gothersgade – Øster Farimagsgade mens der mod Lufthavnen køres ad Søtorvet – Gothersgade – Nørre Voldgade.
18-01-2012 – jan/feb 2013 Omlægges mellem kl. 19 og kl. 6 ad H.C. Andersens Boulevard – Tietgensgade i retning mod Husum Torv. Omlægningen skyldes vejarbejde i Bernstorffsgade.
15-10-2012 - 16-11-2012 Omlægges i retning mod Lufthavnen fra Rådhuspladsen ad H.C. Andersens Boulevard - Vesterbrogade til Bernstorffsgade. Omlægningen skyldes vejarbejde i Jernbanegade.
24-03-2013 Der indføres natdrift, så der fremover køres hele døgnet hele ugen, idet der dog kun køres hver time mellem Sundbyvester Plads og Lufthavnen. Natdriften erstatter dele af linje 84N, der nedlægges, og dele af linje 81N, der omlægges.
20-05-2013 Det fortsatte arbejde med ombygningen af Nørreport st. medfører nye omlægninger. Mod Husum Torv køres ad Vendersgade - Nørre Farimagsgade - Frederiksborggade, mens der mod Sundbyvester Plads/Lufthavnen køres ad Frederiksborggade - Rømersgade - Vendersgade.

Linje 6A

Linje 6A på Nørreport Station.
  • Overordnede linjevarianter
    • Buddinge st. - Rødovrehallen
    • Emdrup Torv – Rødovrehallen
    • Emdrup Torv − Nørreport st.
  • Vigtige knudepunkter
    • Buddinge st., Emdrup Torv, Tuborgvej, Bispebjerg st., Haraldsgade, Fredrik Bajers Plads, Blegdamsvej, Nørreport st., Rådhuspladsen, Vesterport st., Hovedbanegården, Vesterbros Torv, Enghavevej, De Små Haver, Zoologisk Have, Søndre Fasanvej, Ålholm st., Ålholm Plads, Damhustorvet, Rødovre Centrum.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
25-05-2005 2006 2011 Connex A/S, Gladsaxe
2006 Efterår 2007 2011 Veolia Transport Danmark A/S, Gladsaxe
Efterår 2007 16-03-2008 2011 Arriva Skandinavien A/S, Gladsaxe
16-03-2008 28-03-2010 2011 Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
28-03-2010 Efterår 2011 Arriva Skandinavien A/S, Gladsaxe
Efterår 2011 Efterår 2017 2023 Arriva Skandinavien A/S, Gladsaxe
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
25-05-2003 Linje 6A oprettes ad følgende rute: Emdrup Torv – Frederiksborgvej – Bispebjerg Torv – Tagensvej – Fredensgade – Fredensbro – Sølvgade – Øster Voldgade – Nørre Voldgade – Nørregade – Gammeltorv – Nytorv – Rådhusstræde – > Vandkunsten > Løngangsstræde >(/< Frederiksholms Kanal < Stormgade <) – Vester Voldgade – Rådhuspladsen – Jernbanegade – Ved Vesterport – Hammerichsgade – Vesterbrogade – Hovedbanegården – Vesterbrogade – Roskildevej – Tårnvej – Rødovre Parkvej – Rødovrehallen.
Linjen erstatter dele af linje 28 og 550S, der nedlægges, og dele af linje 10, der afkortes.
10-06-2003 - 24-08-2003 Omlægges i retning mod Rødovrehallen ad Frederiksberg Alle - Platanvej som følge af ombygning af Vesterbrogade.
24-08-2003 - 21-10-2003 Omlægges i retning mod Rødovrehallen ad Reventlowsgade - Istedgade - Vester Fælledvej som følge af den fortsatte ombygning af Vesterbrogade.
16-02-2004 - 23-05-2004 Omlægges Vester Voldgade – Jarmers Plads – Nørre Voldgade pga. vejarbejde ved Gammeltorv og Nytorv.
29-05-2008 – 10-08-2008 En del ture forlænges fra Emdrup Torv til Buddinge st. ad Søborg Hovedgade og via Vangede st. og Kildebakke st. pga. omfattende sporarbejde på Hareskovbanen.
13-06-2010 Omlægges fra Nørreport st. ad Nørre Voldgade – Jarmers Plads – Vester Voldgade – Rådhuspladsen. Ruten ad Nørregade og Vandkunsten/Stormgade betjenes fremover af linje 14.
23-10-2011 Linjen opgraderes fra 12- til 13,7 meter-busser[8].
02-11-2011 - 20-07-2012 Omlægges i retning mod Emdrup Torv fra Rådhuspladsen ad H.C.Andersens Boulevard – Jarmers Plads til Nørre Voldgade.
15-10-2012 - 16-11-2012 Omlægges i retning mod Rødovrehallen fra Rådhuspladsen ad H.C. Andersens Boulevard - Vesterbrogade. Omlægningen skyldes vejarbejde i Jernbanegade.
21-10-2012 Forlænges på hver anden afgang fra Emdrup Torv ad Frederiksborgvej - Søborg Hovedgade - Buddingevej til Buddinge st. Forlængelsen erstatter linje 42 der omlægges og line 43 der nedlægges.
24-03-2013 Der indføres natdrift, så der fremover køres hele døgnet hele ugen, idet der dog kun køres hver time mellem Emdrup Torv og Buddinge st. Natdriften erstatter dele af linje 83N og 84N, der nedlægges, og dele af linje 93N og 96N, der omlægges.
Reduceret drift i dagtimerne mandag-fredag mellem Nørreport st. og Rødovrehallen som følge af oprettelsen af linie 9A.

Linje 9A

Linje 9A ved Vanløse st.
  • Overordnede linjevarianter
    • Glostrup st. - Operaen
    • Rødovre Centrum - Operaen
  • Vigtige knudepunkter
    • Glostrup st., Roskildevej/Tårnvej, Rødovre Centrum, Jyllingevej st., Vanløse st., Peter Bangs Vej st, Søndre Fasanvej, Frederiksberg Rådhus, H.C. Ørsteds Vej, Vesterport st., Hovedbanegården, Christianshavn st., Operaen
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
24-03-2013 Arriva Skandinavien A/S, Ejby
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
24-03-2013 Linje 9A oprettes ad følgende rute: Glostrup st. - Banegårdsvej - Hovedvejen - Roskildevej - Tårnvej - Jyllingevej - Jernbane Allé - Vanløse Allé - Sønderjyllands Allé - Peter Bangs Vej - Smallegade - Gammel Kongevej - Hammerichsgade - Bernstorffsgade - Hovedbanegården - Kalvebod Brygge - Christians Brygge - Slotsholmsgade - Knippelsbro - Torvegade - Christianshavns Torv - Prinsessegade - Danneskiold-Samsøes Allé - Fabriksmestervej - Operaen.
Linjen får natdrift fra starten, så der køres døgnet rundt hele ugen, idet der dog kun køres hver time mellem Glostrup st. og Jyllingevej/Ålekistevej. I aftentimerne betjenes Glostrup st. - Rødovre Centrum kun af hveranden afgang. Endestation ved Rødovre Centrum er på Tårnvej idet busserne fortsætter uden passagerer ad Tårnvej - Rødager Alle for at vende i rundkørslen ved Brandholms Allé.
Linjen erstatter dele af linje 15, der nedlægges, og dele af linje 13, 14 og 66, der omlægges. Natdriften erstatter dele af linje 85N, der nedlægges.
24-03-2013 - 12-05-2013 Omlægges i retning mod Glostrup st. ad Dalgas Boulevard - Finsensvej i stedet for Peter Bangs Vej - Sønderjyllands Alle. Omlægningen skyldes vejarbejde.
24-03-2013 - 29-04-2013 Omlægges i begge retninger ad fra Bernstorffsgade ad Polititorvet - Pupgårdsgade - Hambrosgade til Kalvebod Brygge. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde i Bernstorffsgade.

Linje 11A

Elbus på linje 11A ved Nørreport Station.

Linie 11A blev oprettet 24. oktober 2010 mellem Tivoli Hotel og Nyhavn. Med sin kringlede linieføring koncentreret i og omkring Middelalderbyen skiller den sig en del ud fra de andre A-buslinier, ligesom den i modsætning til dem betjenes af små elbusser.

Elbusserne var oprindelig anskaffet i et antal af elleve som forsøg ved oprettelsen af CityCirkel (formelt linie 11), der var en ensrettet ringlinie gennem Middelalderbyens smalle gader. Passagertallene var imidlertid alt for lave, så for at redde forsøget erstattedes CityCirkel og dens aflægger Tivoli Shuttle mellem Hovedbanegården og det nybyggede Tivoli Hotel af den nye linie 11A. Linieføringen blev rettet ud, og de smalle gader opgivet primært til fordel for gader, hvor der i forvejen kørte busser. Enkelte specialiteter blev det dog til som f.eks. kørsel mod Tivoli Hotel ad Ny Vestergade forbi Nationalmuseets indgang.

Efter oprettelsen har linieføringen i store træk været den samme, om end et par omlægninger har været temmelig langvarige. I december 2010 måtte linien omlægges ad Stormgade i stedet for Ny Vestergade, en omlægning der kun skulle have varet til april 2011, men som reelt fortsatte til et stykke ind i 2013. Fra oktober 2012 har etableringen af et nyt P-hus ved Kvæsthusbroen betydet, at sløjfekørslen ved Nyhavn har måttet ændres et par gange. Indimellem blev linien desuden ramt af det kraftige skybrud i Københavnsområdet 2. juli 2011, der satte syv af de elleve elbusser ud af spillet. Driften måtte følgelig reduceret kraftigt, indtil man i september 2012 omsider var oppe på samme niveau som før.

  • Overordnet linjevariant
    • Tivoli Hotel – Nyhavn, Havnebusserne
  • Vigtige knudepunkter
    • Hovedbanegården, Glyptoteket, Nytorv, Nørreport st., Kongens Nytorv st., Nyhavn, Havnebusserne.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
12-06-2009 12-06-2011 - Arriva Skandinavien A/S, Ryvang
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
24-10-2010 Linje 11A oprettes ad følgende rute: Tivoli Hotel – > Kalvebod Brygge >(/< Carsten Niebuhrs Gade <) – Bernstorffsgade – Bernstorffsgadeterminalen – Tietgensgade – >Stormgade >(/< Vester Voldgade < Ny Vestergade < Frederiksholms Kanal <) – Rådhusstræde – Nytorv – Nørregade – Nørre Voldgade – Gothersgade – > Kr. Bernikows Gade > Bremerholm >(/< Kongens Nytorv < Holmens Kanal <) – Holbergsgade – > Nyhavn >(/< Toldbodgade < Sankt Annæ Plads < Kvæsthusgade <) – Nyhavn, Havnebusserne.
Linjen erstatter linje 11 (CityCirkel) og Tivoli Shuttle, der nedlægges.
02-12-2010 Omlægges i retning mod Tivoli Hotel så der køres direkte ad Stormgade i stedet for ad Ny Vestergade. Omlægningen, der skyldes fjernvarmearbejde, var planlagt at vare til 29-04-2011 men blev først ændret tilbage i marts/april 2013.
30-05-2011 – 26-08-2011 Omlægges mod Tivoli Hotel ad Kalvebod Brygge. Omlægningen skyldes vejarbejde.
03-07-2011 Kraftigt skybrud i Københavnsområdet 2. juli 2011 beskadiger syv af de elleve elbusser. Linjen kører derfor med reduceret drift indtil videre.
24-09-2011 – ca. 24-11-2011 Omlægges mod Nyhavn fra Nørreport st. ad Tornebuskegade – Åbenrå – Vognmagergade – Gammel Mønt til Bremerholm. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde.
11-12-2011 Køreplanen reduceres permanent.
18-01-2012 – jan/feb 2013 Omlægges mellem kl. 19 og kl. 6 ad Polititorvet – Niels Brocks Gade – Ved Glyptoteket – Tietgensgade i retning mod Nyhavn. Omlægningen skyldes vejarbejde i Bernstorffsgade.
11-09-2012 Køreplanen atter op på niveauet fra før skybruddet. Køreplan og kort angav fortsat fejlagtigt kørsel ad Ny Vestergade mod Tivoli Hotel, selvom der i praksis stadig kørtes ad Stormgade i begge retninger.
25-10-2012 - 06-11-2012 Omlægges ad Toldbodgade - Sankt Annæ Plads til endestation ved Skuespilhuset hvor der vendes i stedet for sløjfekørsel ad Kvæsthusgade. Omlægningen skyldes etablering af P-hus på Kvæsthusmolen.
31-10-2012 - 30-01-2012 Omlægges i retning mod Nyhavn/Skuespilhuset ad Kalvebod Brygge - Puggårdsgade - Hambrosgade til Bernstorffsgade. Omlægningen skyldes fjernvarmearbejde i Bernstorffsgade.
06-11-2012 - 31-12-2014 Endestationen ved Skuespilhuset ændres, så der køres i sløjfe ad Toldbodgade - Sankt Annæ Plads - Kvæsthusgade - Nyhavn, dvs. den modsatte vej rundt af den oprindelige sløjfekørsel.
Marts/april 2013 Der køres atter ad Ny Vestergade i retning mod Tivoli Hotel.
Note: Den konkrete dato for tilbagelægningen kendes ikke. Den kan muligvis have fundet sted tidligere.
01-07-2013 - 13-07-2013 Omlægges i begge retninger fra Rådhusstræde ad Frederiksholms Kanal - Vindebrogade - Børsgade - Slotsholmsgade - Christians Brygge - Kalvebod Brygge til sløjfen ad Carsten Niebuhrs Gade mv. Omlægningen skyldes asfaltarbejde i Bernstorffsgade.

Linje 101A

Linje 101A i busterminalen ved Køge Station.
  • Overordnede linjevarianter
Entreprenør
Fra Til Operatører
12. december 2010 10. december 2011 Arriva Skandinavien A/S, Køge
11. december 2011 Lokalbus A/S
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
12-12-2010 Linje 101A oprettes ad følgende rute: Køge Handelsskole, EUC Køge-Lyngvej – Stensbjergvej – Ølby st. – Stensbjergvej – Lykkebækvej – Køge Sygehus – Stensbjergvej – Nørre Boulevard – Niels Juels Gade – Ivar Huitfeldts Vej – Køge st. – Bag Haverne – Fændediget – Brogade – Blegdammen – Ringstedvej – Parkvej – Marksvinget – Søsvinget – Klemenstorp – Langelandsvej – Hastrup, Langelandsvej/Jyllandsvej
??-05-2012 Forlænges i Hastrup ad Langelandsvej til ny vendeplads ved Vordingborgvej.
??-10-2012 Omlægges fra Ølby st. ad ny vej til krydset Stensbjergvej/Lykkebækvej.
24-09-2012 – 26-10-2012 Omlægges ad Ringvejen > Søndre Viaduktvej > Søndre Allé. Omlægningen skyldes etablering af rundkørsel i krydset Blegdammen/Søndre Allé/Strandvejen/Køge Bro.
09-12-2012 Endestationen i Hastrup ved Fasanvej der har været i brug siden august 2012 gøres permanent.
11-08-2013 Udvides med natdrift, så der køres hele døgnet i weekenden (fra fredag morgen til søndag aften).

Linje 102A

Linje 102A på Bag Haverne.
  • Overordnede linjevarianter
    • Køge Station – Holmebækskolen
    • Køge Station – Præstø Rutebilstation
  • Vigtige knudepunkter
    • Køge Station, Præstø Rutebilterminal og skolerne i Herfølge
Entreprenør
Fra Til Operatører
12. december 2010 10. december 2011 Arriva Skandinavien A/S, Køge
11. december 2011 Lokalbus A/S
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
12-12-2010 Linje 102A oprettes ad følgende rute: Køge st. – Ivar Huitfeldts Vej – Bag Haverne – Fændediget – Brogade – Søndre Allé – Søndre Viaduktvej – Vordingborgvej – Billesborgvej – Herfølge-Tessebøllevej – > Holmebækvej >(/< Møllebækvej < Hestehavevej <) -Holmebækskolen – Holmebækvej – Vordingborgvej – Dalby – Rønnede – Karlshøj – Hovedvejen – Tappernøje – Smidstrupvej – Nørre Smidstrup – Bredeshave – Strandvejen – Præstø Overdrev – Faksevej – Rødeledsvej – Jernbanevej – Præste Rutebilstation
24-09-2012 – 15-02-2013 Omlægges ad Blegdammen > Ringvejen i stedet for Søndre Allé. Omlægningen skyldes etablering af rundkørsel i krydset Blegdammen/Søndre Allé/Strandvejen/Køge Bro.
09-12-2012 Køreplanen ændres så der også køres nat efter fredag og lørdag mellem Køge st. og Holmebækskolen. Derved erstattes linje 97N på denne delstrækning.

Linje 201A

Linje 201A på Stændertorvet ved Roskilde Domkirke.
  • Overordnede linjevarianter
    • Trekroner st. – Svogerslev, Søbredden
  • Vigtige knudepunkter
    • Svogerslev, Katedralskolen, Roskilde st., Stændertorvet, Himmelev Center, Trekroner st.
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
11-12-2011 Linje 201A oprettes ad følgende rute: Trekroner st.- > Trekroner Centervej > Trekronerparken > Trekroner Allé >(/< Trekroner Stationsvej <) – Nordens Parkvej – Herregårdsvej – Himmelev Sognevej – Haraldsborgvej – Kongebakken – Kong Valdemars Vej – Klosterengen – Dronning Margrethes Vej – > Skt. Ols Stræde >(/ <Skt. Peders Stræde <) – Skt. Ols Gade – Palæstræde – Stændertorvet – Allehelgensgade – Jernbanegade – Roskilde st. – Jernbanegade – Ringstedgade – Holbækvej – Svogerslev Hovedgade – Kongemarksvejen – Svogerslev, Søbredden.
Linjen erstatter linje 602, 603, 604, 852 og 855 der nedlægges og linje 216 der omlægges.
14-01-2013 - 27-02-2013 Omlægges ad Ollerupvej - Fynsvej - Himmerlev Bygade i retning mod Trekroner st. Omlægningen skyldes vejarbejde.

Linje 202A

Linje 202A ved Roskilde Station.
  • Overordnede linjevarianter
    • Margrethehåb – Musicon
  • Vigtige knudepunkter
    • Margrethehåb, Roskilde st., Musicon
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
11-12-2011 Linje 202A oprettes ad følgende rute: Margrethehåb, Margethehåbsvej/Troldehøj – Margrethehåbsvej – Låddenhøj – Møllehusvej – Helligkorsvej – Støden – Ringstedgade – > Bredgade >(/< Schmeltz Pl. < Borchsgade <) – Allehelgensgade – Jernbanegade – Roskilde st. – Jernbanegade – Køgevej – Sdr. Ringvej – > Rabalderstræde > Pulsen >(/< Maglegårdsvej <) – Musicon.
Linjen erstatter linje 229, 601, 604, 605, 607, 853 og 855 der nedlægges og linje 561E der omnummereres til 208E.
15-04-2012 Endestationen i Musicon ændres fra Roskilde Handelsskole til Erhvervsskolerne.
??-??-2012 Omlægges mod Musicon så sløjfekørsel i stedet for Rabalderstræde bliver ad Køgevej > Stenkrogen > busvej > Pulsen. Omlægningen skete i løbet af sommeren.
22-08-2012 – ??-??-2012 Omlægges midlertidigt ad Jernbanegade – Algade – Københavnsvej – Ny Østergade. Omlægningen skyldes renovering og spærring af Køgevej-viadukten under jernbanen. Roskilde.dk oplyser at det vil vare til 09-11-2012, men Movia til 28-12-2012.
09-12-2012 Linjen gaffeldeles i dagtimerne på hverdage så der skiftevis køres til Margrethehåb og til Låddenhøj med tilbagekørsel via Hyrdehøj. Om aftenen og i weekenderne køres kun til Margrethehåb.
24-03-2013 Endestationen i Margrethehåb ændres til Margrethehåbsvej/Troldehøj.

Linje 401A

  • Overordnet linjevariant
    • Benløseparken Øst – Campus
  • Vigtige knudepunkter
    • Ringsted station, Torvet.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
13-12-2009 31-03-2010 Arriva Skandinavien A/S, Ringsted (midlertidig kontrakt)
01-04-2010 31-03-2016 31-03-2022 Arriva Skandinavien A/S, Ringsted
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
13-12-2009 Linje 401A oprettes ad følgende rute: Benløseparken – Fredensvej – Roskildevej – Nordre Ringvej – Nørregade (- Bøllingsvej – Sankt Knudsgade) – Torvet – Søgade – Sjællandsgade – Vestervej – Ringsted st. – Jernbanevej – Næstvedvej – Søndervang – Søndre Parkvej – Ahorn Allé – Bengerds Allé

Linje 501A

Linje 501A på Kastanievej i Holbæk.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
11-12-2011 - DitoBus Linjetrafik A/S, Holbæk
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
11-12-2011 Linje 501A oprettes ad følgende rute: Skagerakvej – Bjergmarkskolen – Holbæk Station – Claus Norbysvej – Stenhus /- Tveje Merløse.


Linje 601A

  • Overordnet linjevariant
    • Holsted Allé – Dyssegårdsvej
  • Vigtige knudepunkter
    • Næstved st., Næstved Storcenter.
Entreprenør
Fra Til Til (option) Entreprenør, anlæg
12-12-2010 - Nobina Danmark A/S, Næstved
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
12-12-2010 Linje 601A oprettes ad følgende rute: Holsted Allé – Næstved Storcenter – Østre Ringvej – Erantisvej – Hvedevænget – Farimagsvej – Næstved st. – Jernbanegade – Teatergade – Indre Vordingborgvej – Vordingborgvej – Parkvej – Svendborgvej – Parkvej – Dyssegårdsvej
12-12-2012 - 01-04-2013 Omlægges ad Farimagsvej i retning mod Dyssegårdsvej. Omlægningen skyldes vejarbejde og ensretning af Jernbanegade.

Linje 801A

Linje 801A ved Helsingør st.
Rutehistorik (permanente og længerevarende midlertidige større ændringer)
Dato/periode Ændring
11-12-2011 Linje 801A oprettes ad følgende rute: Nordsjællands Hospital Helsingør – Esrumvej – Møllebakken – Nygade – Allégade – Havnegade – Helsingør st. – Jernbanevej – Kongevejen – Rønnebær Allé – > Helsingør Gymnasium > – Vapnagård – Prøvestensvej – Prøvestenscentret.
Linjen erstatter linje 805 og 806 der nedlægges og linje 390R og 803 der omlægges.
30-06-2013 Afkortes så der kun køres mellem Helsingør st. og Prøvestenscentret.

Eksterne henvisninger

Kilder

Noter

  1. ^ Nyt stambusnet i København , Myldretid.dk, 13. maj 2000, opdateret 23. januar 2001.
  2. ^ HURs A-busnet: Kontraktomlægninger og design, Myldretid.dk, 23. april 2002.
  3. ^ Køreplansændringer ved metroens indvielse, Myldretid.dk, 6. oktober 2002, opdateret 17. oktober 2002.
  4. ^ Alle ændringer i HUR-området d. 25. og 29. maj, Myldretid.dk, 22. maj 2003, opdateret 27. juli 2003.
  5. ^ Metro til Vanløse allerede 12. oktober, Myldretid.dk, 21. august 2003.
  6. ^ Trafikplan 2003 – Forslag, s. 52-53. Hovedstadens Udviklingsråd. ISBN 87-7971-090-5
  7. ^ København får endnu en A-buslinje, Myldretid.dk, 20. oktober 2010.
  8. ^ a b Mere om Movias udbud A8, Myldretid.dk, opdateret 20. oktober 2010.
  9. ^ Køreplanskift 11. december 2011, Movia.
  10. ^ Ind bagerst: Forsøg på københavnsk buslinje giver kortere rejsetid, Politiken.dk, 24. november 2012.
  11. ^ Linje 5A skal køre oftere i regnvejr, Myldretid.dk, 22. juni 2012.
  12. ^ 4A tester om busturen kan blive lidt hurtigere, moviatrafik.dk
  13. ^ København: A-busserne skal køre om natten, Myldretid.dk, 19. juni 2012.
  14. ^ Køreplanskift 24. marts 2013, moviatrafik.dk
  15. ^ Længere busser afprøves på 5A, pressemeddelelse fra Movia, 21. august 2013.
  16. ^ Forsøg med ledbusser på linje 5A af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 21. juni 2013.
  17. ^ Protesterne hjalp: Strandvejsbus vender tilbage af Mikael Østergaard, Villabyerne, 17. april 2013.