Marco Polo: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Pugilist, fjerner ændringer fra 188.178.145.145 (diskussion | bidrag)
Linje 8: Linje 8:
== Var Marco Polo virkelig i Kina? ==
== Var Marco Polo virkelig i Kina? ==


I dag er der fortsat enkelte, der rejser tvivl om Marco Polo i virkeligheden var i Kina.Deres påstand er, at der simpelthen er for mange kinesiske "specialiteter", der ikke nævnes i hans beretninger. Han nævnte blandt andet aldrig [[den kinesiske mur]], at kineserne spiste med [[spisepinde|pinde]] og at kvinderne gik med [[Liljefod|snørede fødder]]. Alle disse ting mener man, han højst sandsynligt ville have fortalt om, hvis han havde været der, men de fremkommer ingen steder i Marco Polos beretninger. Og specielt fordi disse ting ikke forekom i Europa, ville det være naturligt at de var indeholdt i hans beretninger. Skikke som den overdrevne [[te]]drikning er heller ikke blevet omtalt i hans beretninger og så er der selvfølgelig også mange andre ting som heller ikke er blevet nævnt.<ref>[http://www.museumofhoaxes.com/polo.html Marco Polo's Description of the World – Frances Wood's bog "Did Marco Polo Go to China?"]</ref>
I dag er der fortsat enkelte, der rejser tvivl om Marco Polo i virkeligheden var i Kina. Deres påstand er, at der simpelthen er for mange kinesiske "specialiteter", der ikke nævnes i hans beretninger. Han nævnte blandt andet aldrig [[den kinesiske mur]], at kineserne spiste med [[spisepinde|pinde]] og at kvinderne gik med [[Liljefod|snørede fødder]]. Alle disse ting mener man, han højst sandsynligt ville have fortalt om, hvis han havde været der, men de fremkommer ingen steder i Marco Polos beretninger. Og specielt fordi disse ting ikke forekom i Europa, ville det være naturligt at de var indeholdt i hans beretninger. Skikke som den overdrevne [[te]]drikning er heller ikke blevet omtalt i hans beretninger og så er der selvfølgelig også mange andre ting som heller ikke er blevet nævnt.<ref>[http://www.museumofhoaxes.com/polo.html Marco Polo's Description of the World – Frances Wood's bog "Did Marco Polo Go to China?"]</ref>


'''Marco Polo nævnes ikke i Kublai Khans journaler'''
'''Marco Polo nævnes ikke i Kublai Khans journaler'''

Versionen fra 10. sep. 2013, 15:44

Maleri af Marco Polo fra det 16. århundrede

Marco Polo (15. september 1254 i Venedig8. januar 1324) var en italiensk handels- og opdagelsesrejsende. Han drog til Kina (som på den tid lå under mongolernes herredømme). Hans berømmelse skyldes beretningen om Kinarejsen, som blev kendt i Europa. Østen var på denne tid mystisk og ukendt for europæere.

Marco Polos far hed Niccolo Polo, og en farbror Maffeo Polo. Marco Polo var 17 år, da han første gang så sin far, da denne vendte hjem fra Kina.

Marco Polo påbegyndte sin egen store rejse i 1271 ved at sejle ud fra Venedig mod Akka ud for Jerusalem, sammen med sin far, onkel og et større følge. Han vendte hjem i 1295, 24 år efter han tog af sted. På sin vej rundt i verden nåede han Venezia, Irak, Iran, Hormuz, Afghanistan, Tibet, Kina, Beijing, Bangladesh og Indien. I år 1298-1299 sad han i fængsel i Genova, og herfra dikterede han sin beskrivelse af Østen til sin medfange Rustichello.

Var Marco Polo virkelig i Kina?

I dag er der fortsat enkelte, der rejser tvivl om Marco Polo i virkeligheden var i Kina. Deres påstand er, at der simpelthen er for mange kinesiske "specialiteter", der ikke nævnes i hans beretninger. Han nævnte blandt andet aldrig den kinesiske mur, at kineserne spiste med pinde og at kvinderne gik med snørede fødder. Alle disse ting mener man, han højst sandsynligt ville have fortalt om, hvis han havde været der, men de fremkommer ingen steder i Marco Polos beretninger. Og specielt fordi disse ting ikke forekom i Europa, ville det være naturligt at de var indeholdt i hans beretninger. Skikke som den overdrevne tedrikning er heller ikke blevet omtalt i hans beretninger og så er der selvfølgelig også mange andre ting som heller ikke er blevet nævnt.[1]

Marco Polo nævnes ikke i Kublai Khans journaler

Marco Polo er heller ikke nævnt i Kinas journaler, som man ville forvente. For efter at have gjort så meget for Kublai Khan skulle man da antage at han blev omtalt af de omhyggelige skrivere der holdt styr på og skrev journalerne. Marco Polo har beskrevet mange rejser og missioner for storkhanen Kublai Khan, men der er rejst tvivl om han virkelig havde prøvet alt dette, eller om det bare er historier, som han har hørt på den velomtalte Silkevej, og som han så bare har pyntet og derefter genfortalt til alle der gad høre.

Skønt enkelte fortsat tvivler på om Marco Polo virkelig var i Kina, så er der ingen, der tvivler på at hans beretninger har haft stor indflydelse på datidens verden og omverdensforståelse. Marco Polos bog blev blandt andet oversat til latin, og Christoffer Columbus medbragte den på sin rejse til det han troede var Indien, Kina eller landene omkring. Ikke mange år efter Marco Polos og hans brors hjemkomst, blev landevejene spærret af tyrkere og muslimer, så man ikke længere kunne komme den vej. Dette var også medvirkende til, at Columbus fandt på at sejle ad søvejen til Indien og Kina, så man kunne finde en ny måde at få de fine stoffer og krydderier fra Østen igen. Derudover blev Yuan Dynastiet også afløst af Ming Dynastiet kort tid efter Polo-brødrenes hjemkomst, og dermed sluttede også mongolernes kortvarige kontrol over Kina.

Marco Polos opgaver for Kublai Khan

Storkhanen Kublai Khan sendte Marco Polo ud på mange rejser, som diplomatiske missioner ud til alle hjørnerne i hele hans store rige. Om disse rejser skriver Marco Polo ”Man må vide, at da storkhanen sendte mig til fjerne dele af sit rige for at udføre sine befalinger, var jeg ofte flere måneder på rejse. Jeg undersøgte grundigt alt, hvad jeg mødte på min vej, og rejste viden om.” Af den grund blev Marco Polo efterhånden uundværlig for storkhanen (sådan fremstår det faktisk i Marco Polos egen beretning).

Da khanens søn er i krig i Kara-jang (Yunnan) i Sydkina bliver Marco Polo sendt derned. Krigen er mod Kongeriget Mien (Burma). Marco Polo kommer også med på mange andre rejser eller missioner som blandt andet går til Cathay (Nordkina) og Mangi (Sydkina). Poloerne er også med khanens hof til for eksempel khanens sommerresidens, også kaldet Sommerpaladset.

En vurdering af den påståede tvivl om Marco Polos Rejser

Ifølge sagkundskaben er der ingen tvivl om at Marco Polo var i Kina.[2] Der er simpelthen alt for mange nøjagtigheder i hans beretninger samt rapporter fra missioner, som stemmer overens med informationer, der først er blevet tilgængelige senere. Men der er ikke tvivl om at Marco Polo overdrev ganske meget om sine bedrifter og om den betydning han havde for Kublai Khan. Og der er mange forklaringer på de ting, som Marco Polo ikke har skrevet. Kublai Khan var nemlig ikke kineser, men mongol og dyrkede absolut ikke kinesiske skikke, og Marco Polo hævder på intet tidspunkt at han på nogen måde er integreret i det kinesiske samfund. Det kan også undre, hvorfor han ikke nævnes i de kinesiske annaler, men for det første ved vi ikke hvad han blev kaldt (officielt) af kineserne, og for det andet mangler der også referencer flere steder til de jesuitiske missonærer, der også nød stor anseelse forskellige steder i Kina.

Marco Polo fortæller at han så giraf-kvinder i Burma. Og disse ellers ikke er omtalt så må han i det mindste have hørt om dem i Burma. De kinesiske kilder fortæller om tre persere som byggede nogle afgørende kastemaskiner under belejringen af en by, fordi mongolerne ikke kendte til dem, og da Marco Polo også deltog i samme belejring og byggede blider, så må "perserne" være identiske med Marco Polo, hans far og farbror. Det må bemærkes at kineserne har den skik at kalde alle, som ikke er kinesere for mongoler. Og dem som også er fremmed for mongolerne for perser. De snørede fødder var ikke så udbredt på denne tid som senere og mest udbredt i sydøst Kina hvor Marco Polo kun var forbi en gang, og overklasse kvinderne levede i aflåste haremmer og færdes i lukket bærestol. Den kinesiske mur, og den hær som skulle forsvare den lå i ruiner på den tid, det var derfor at mongolerne havde så let ved at angribe landet.

Kilder / referencer

Eksterne links


ItalienSpire
Denne biografi om en italiener er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA