Neurose: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 44 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q181032
m uddyber og klarificerer lidt
Linje 1: Linje 1:
'''Neurose''' er en tidligere betegnelse for "nervelidelse", dvs. en psykisk forstyrrelse eller sindslidelse. Betegnelse, der især blev udbredt gennem Freuds [[psykoanalyse]], er nu afskaffet i de officielle diagnosesystemer, men bruges stadig populært og anvendes fortsat i nogle psykoanalytisk inspirerede tilgange. Betegnelsen dækkede over flere forskellige [[psykose|ikke-psykotiske]] psykiske lidelser, som f.eks. [[OCD]] ("tvangsneurose"), [[angst]] og [[fobi]]er ("angstneuroser"), [[depression]]stilstande, m.v. Dvs. lidelser, hvor realitetssansen i det store og hele er er intakt (modsat egentlige psykoser, hvor der f.eks. optræder hallucinationer og bizarre vrangforestillinger).
'''Neurose''' var tidligere betegnelse for en
nervelidelse. Diagnosen er afskaffet, men ordet bruges stadig populært. Ordet dækkede over mange forskellige psykiske lidelser.
I dag bruger man betegnelsen [[OCD]] der er en forkortelse for ''Obsessive-Compulsive Disorder'' som er en forstyrrelse, hvor man har tvangstanker og/eller udfører [[tvangshandling]]er.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 29. sep. 2013, 02:29

Neurose er en tidligere betegnelse for "nervelidelse", dvs. en psykisk forstyrrelse eller sindslidelse. Betegnelse, der især blev udbredt gennem Freuds psykoanalyse, er nu afskaffet i de officielle diagnosesystemer, men bruges stadig populært og anvendes fortsat i nogle psykoanalytisk inspirerede tilgange. Betegnelsen dækkede over flere forskellige ikke-psykotiske psykiske lidelser, som f.eks. OCD ("tvangsneurose"), angst og fobier ("angstneuroser"), depressionstilstande, m.v. Dvs. lidelser, hvor realitetssansen i det store og hele er er intakt (modsat egentlige psykoser, hvor der f.eks. optræder hallucinationer og bizarre vrangforestillinger).

Se også

Kilder/henvisninger