Forskel mellem versioner af "Drejningsmoment"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Gendannelse til seneste version ved Addbot, fjerner ændringer fra 94.191.186.125 (diskussion | bidrag)
m (Gendannelse til seneste version ved Addbot, fjerner ændringer fra 94.191.186.125 (diskussion | bidrag))
På tegningen til højre strammes en møtrik (1) med en fastnøgle, som derved fungerer som en [[vægtstang]]: Hånden griber om et punkt (2) i afstanden <em>L</em> fra møtrikken (dvs. omdrejningsaksen), og trækker i pilens retning med en kraft af størrelse <em>F</em>. Når vinklen mellem håndens trækkraft og vægtstangen (fastnøglens håndtag) er <em>θ</em>, er drejningsmomentet <em>τ</em> givet ved:<br />
<math>\tau = F \cdot L \cdot \sin \theta</math><br />
Heraf haves, at den [[Fysisk dimension|fysiske dimension]] for drejningsmoment er kraft gange afstand, og [[SI-enhed]]en for drejningsmoment bliver N·m ([ [Newton (måleenhed)|newton]] gange [[meter]])
 
Den linje der går vinkelret gennem trækkraften <em>F</em>'s retning (ved nr. 3 på tegningen), og igennem omdrejningsaksen (1), kaldes for ''momentarmen'', og den vil altid være lige så lang som eller kortere end vægtstangens længde <em>L</em>. Når kraften <em>F</em> trækker "på skrå" i vægtstangen, skaber den samme drejningsmoment som et vinkelret træk med samme kraft ville gøre i den kortere momentarm.
129.521

redigeringer

Navigationsmenu