Jakob Bidermann: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
228 bytes tilføjet ,  for 15 år siden
m
Suppl. oplysning om ''Moralske Tanker'' og ''Moralske Fabler''
(Påbegyndelse)
 
m (Suppl. oplysning om ''Moralske Tanker'' og ''Moralske Fabler'')
Blandt dem der blev inspireret af Bidermanns ''Utopia'' var en jesuitisk præst i [[Krakow]], [[Piotr Baryka]], og [[Ludvig Holberg]]. Baryka er muligvis et pseudonym. Både Baryka og Holberg skrev et teaterstykke om en bonde der blev drevet spas med; Holberg komedien [[Jeppe|''Jeppe på Bierget'']]; Holberg har næppe kendt Barykas gendigtning.
 
Det er uvist om Holberg har ejet et eksemplar af ''Utopia'' og i givet fald hvornår han har anskaffet et eksemplar.
[[Knud Lyne Rahbek]] har resumeret bondehistorien, og mange har troet at der var tale om en direkte gengivelse af Bidermanns tekst; det er dog ikke tilfældet; Rahbek's referat er skrevet ''baglæns'', ikke som et almindeligt ''forlæns'' referat af ''Utopia'', men som et sammenredigeret referat af de steder som Rahbek fandt ''Jeppe''-relevante; ét eller flere sådanne steder har han overset eller oversprunget.
 
Holberg omtaler desuden Bidermann i indledningen til henholdsvis ''Moralske Tanker'' og ''Moralske Fabler''.
 
[[Knud Lyne Rahbek]] har resumeret bondehistorien, og mange har troet at der var tale om en direkte gengivelse af Bidermanns tekst; men det er dog ikke tilfældet; Rahbek's referat er skrevet ''baglæns'', ikke som et almindeligt ''forlæns'' referat af ''Utopia'', men som et sammenredigeret referat af de steder som Rahbek fandt ''Jeppe''-relevante; ét eller flere sådanne steder har han overset eller oversprunget.
 
Den norske forsker, [[Gunnar Sivertsen]], har skrevet en afhandling om forholdet Bidermann, Holberg og ''Jeppe'', der ventes at udkomme sent i [[2006]].
1.144

redigeringer

Navigationsmenu