Postbud: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 29 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q2180295
m bot: fix links
Linje 10: Linje 10:
== Se også ==
== Se også ==
*[[Post Danmark]]
*[[Post Danmark]]
*[[CityMail]]
*[[Citymail]]
*[[Cykelbud]]
*[[Cykelbud]]



Versionen fra 21. okt. 2013, 14:46

Postcykel

Et postbud (i korrekt nyere dansk postterminologi postomdeler) er en person der omdeler post. Omdelingen sker fra et centralt distributionscenter (nogle gange også kaldt postkontor --- ikke til at forveksle med posthuse, som næsten aldrig har noget med selve omdelingen (distributionen) at gøre), hvor postarbejderne møder om morgenen — som regel mellem kl. 6.00 og 7.00 — og sorterer brevene (inkl. maxibrevene/brevpakker) ud på dertil hørende ruter.

Forsendelserne ankommer fra et af Danmarks tre brevcentra (Århus, Fredericia eller København). Efter intern sortering omdeles posten til private og virksomheder, ofte sammen med aviser og reklamer. Dog er mandage og torsdage reklamefrie.

I dansk postal terminologi skelnes der mellem brevpakker og "rigtige" pakker. Førstnævnte omdeles af brevbudene, sidstnævnte har stregkode og omdeles af pakkebudene. Postarbejderslang for brevpakker er "klodser".

På grund af faldende brevmængder bliver flere og flere posthuse nedlagt og erstattet af postbutikker i fx et nærliggende supermarked. Det er derfor i Danmark kun et fåtal posthuse hvorfra distributionen også rent faktisk foregår.

Se også

JobSpire
Denne artikel om et job eller en stillingsbetegnelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.