Forskel mellem versioner af "Finlands uafhængighedserklæring"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 8 år siden
m
bot: fix links
m (billed til flagicon; kosmetiske ændringer)
m (bot: fix links)
Som følge heraf erklærede Parlamentet 5. november 1917 sig som "indehaver af den øverste statsmagt" i Finland med udgangspunkt i Finlands grundlov, mere præcist i §38 i [[Sveriges forfatning (1772)]], som var blevet bestemt af [[Sveriges stænderrigsdag]] efter [[Gustav 3. af Sverige]]s ublodige kup.
 
I flere måneder rasede nu [[den finske borgerkrig]], der sluttede med en afgørende sejr til [[De Hvide (Finland)|De Hvide]], der var støttet af [[Tyske kejserrige|Tyskland]]. Sejren tvang den røde [[Sovjetunionen|sovjetiske]] regering til at acceptere Finlands uafhængighed, og russerne, der havde støttet [[De Røderøde (Finland)|De Røde]] i Finland, skiftede front og drog til det sydvestlige og centrale Rusland for at kvæle tyrkisk og ukrainsk modstand i stedet.
 
Den 15. november 1917 udstedte [[bolsjevik]]kerne en erklæring om rettigheder for folk i Rusland, der pointerede alle folks ret til selv at bestemme, hvem de ville høre under, herunder retten til separatisme og dannelse af egen stat. Den samme dag udsendte det finske parlament en erklæring, med hvilken det påtog sig ''[[pro tempore]]'' storfyrstens magt i Finland.

Navigationsmenu