Jørgen Aall (1771-1833): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
+ 5 kategorier; ±Kategori:EidsvoldsmændKategori:Eidsvollmænd ved hjælp af Hotcat
Linje 2: Linje 2:
'''Jørgen Aall''' ([[22. februar]] [[1771]] i [[Porsgrund]] - [[7. april]] [[1833]] sammesteds) var en [[Norge|norsk]] [[købmand]] og [[politiker]], bror til [[Niels Aall|Niels]] og [[Jacob Aall]].
'''Jørgen Aall''' ([[22. februar]] [[1771]] i [[Porsgrund]] - [[7. april]] [[1833]] sammesteds) var en [[Norge|norsk]] [[købmand]] og [[politiker]], bror til [[Niels Aall|Niels]] og [[Jacob Aall]].


Han opholdt sig i sin ungdom flere år i [[England]] og [[Frankrig]]. [[1796]] nedsatte han sig som købmand, navnlig [[trælast]]udskiber, i sin fødeby, hvor han fra tid til anden beklædte forskellige [[tillidshverv]].
Han opholdt sig i sin ungdom flere år i [[England]] og [[Frankrig]]. [[1796]] nedsatte han sig som købmand, navnlig [[trælast]]udskiber, i sin fødeby, hvor han fra tid til anden beklædte forskellige [[tillidshverv]]. Således mødte han [[1814]] på [[Rigsforsamlingen]] fra Porsgrund og repræsenterede på [[Storting]]ene 1814 og [[1815]]—[[1816|16]] byerne Porsgrund og [[Skien]]. Ved [[englandskrigen|krigens]] udbrud [[1807]] led han ved [[konfiskation]] og opbringelse af flere skibe følelige tab, der i forbindelse med uheldige [[konjunktur]]er for trælasthandelen under og efter krigen satte ham så meget tilbage, at han blev nødsaget til at opgive sin handelsvirksomhed. Om hans stilling og virksomhed ved Rigsforsamlingen udtaler broderen Jacob: "Han havde de højeste Begreber om Selvstændighedens Nytte for Fædrelandet, men han var oftere Opponent af det herskende Parti, end han understøttede det". Jørgen Aalls [[dagbog]] på Rigsforsamlingen og det første overordentlige Storting foreligger trykt i [[Yngvar Nielsen]]s ''Bidrag til Norges Historie i 1814'', I—II.
Saaledes mødte han 1814 paa Rigsforsamlingen fra Porsgrund og repræsenterede paa Stortingene 1814 og
1815—16 Byerne Porsgrund og Skien. Ved Krigens Udbrud 1807 led han ved Konfiskation og
Opbringelse af fl. Skibe følelige Tab, der i Forbindelse med uheldige Konjunkturer for
Trælasthandelen under og efter Krigen satte ham saa meget tilbage, at han blev nødsaget til at
opgive sin Handelsvirksomhed. Om hans Stilling og Virksomhed ved Rigsforsamlingen udtaler
Broderen Jacob: »Han havde de højeste Begreber om Selvstændighedens Nytte for Fædrelandet,
men han var oftere Opponent af det herskende Parti, end han understøttede det«. J. Aalls
Dagbog paa Rigsforsamlingen og det første overordentlige Storting foreligger trykt i [[Yngvar Nielsen]]s »Bidrag til Norges Historie i 1814«, I—II.


== Kilder ==
== Kilder ==

Versionen fra 27. okt. 2013, 15:27

Jørgen Aall (22. februar 1771 i Porsgrund - 7. april 1833 sammesteds) var en norsk købmand og politiker, bror til Niels og Jacob Aall.

Han opholdt sig i sin ungdom flere år i England og Frankrig. 1796 nedsatte han sig som købmand, navnlig trælastudskiber, i sin fødeby, hvor han fra tid til anden beklædte forskellige tillidshverv. Således mødte han 1814Rigsforsamlingen fra Porsgrund og repræsenterede på Stortingene 1814 og 181516 byerne Porsgrund og Skien. Ved krigens udbrud 1807 led han ved konfiskation og opbringelse af flere skibe følelige tab, der i forbindelse med uheldige konjunkturer for trælasthandelen under og efter krigen satte ham så meget tilbage, at han blev nødsaget til at opgive sin handelsvirksomhed. Om hans stilling og virksomhed ved Rigsforsamlingen udtaler broderen Jacob: "Han havde de højeste Begreber om Selvstændighedens Nytte for Fædrelandet, men han var oftere Opponent af det herskende Parti, end han understøttede det". Jørgen Aalls dagbog på Rigsforsamlingen og det første overordentlige Storting foreligger trykt i Yngvar Nielsens Bidrag til Norges Historie i 1814, I—II.

Kilder


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.