Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
DPU hedder ikke længere DPU, men Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU). Parentesen er en del af den nye titel. Ændringerne er ment som en hjælpende hånd til journalister, der ikke kan finde ud af, at DPU nu kun er et institut.
Linje 1: Linje 1:
{{Eftersyn}} '''Danmark Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet''' ('''DPU''') ([[engelsk (sprog)|eng.]]: ''School of Education, University of Aarhus'') er et selvejende overbygnings[[universitet]] under [[Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling]]. I forbindelse med universitetsreformen 1. juni 2007 blev det daværende Danmarks Pædagogiske Universitet en del af [[Aarhus Universitet]].
{{Eftersyn}} '''Danmark Pædagogiske Universitetsskole''' ('''DPU''') ([[engelsk (sprog)|eng.]]: ''Danish School of Education'') var et selvejende overbygnings[[universitet]] under [[Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling]]. I forbindelse med universitetsreformen 1. juni 2007 blev den daværende Danmarks Pædagogiske Universitetsskole en del af [[Aarhus Universitet]] som et nyt institut. I dag er den korrekte betegnelse for det tidligere DPU "[[Institut for Uddannelse og Pædagogik]] (DPU)"


== Historie ==
== Historie ==

Versionen fra 27. okt. 2013, 18:58

Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed. Danmark Pædagogiske Universitetsskole (DPU) (eng.: Danish School of Education) var et selvejende overbygningsuniversitet under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. I forbindelse med universitetsreformen 1. juni 2007 blev den daværende Danmarks Pædagogiske Universitetsskole en del af Aarhus Universitet som et nyt institut. I dag er den korrekte betegnelse for det tidligere DPU "Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)"

Historie

Danmarks Lærerhøjskole fungerede som uddannelsesinstitution indtil 2000. Uddannelsen var rette til studerende fra Danmark, herunder Færøerne og Grønland.

Danmark Pædagogiske Universitetsskole blev oprettet i juli 2000 ved at fusionere Danmarks Lærerhøjskole, Danmarks Pædagogiske Institut, Danmarks Pædagoghøjskole og Center for Teknologistøttet Undervisning.

Danmark Pædagogiske Universitetsskole

På DPU forskes og undervises der på højeste videnskabelige niveau inden for det pædagogiske område. DPU skal samtidig udbrede dets arbejdsmetoder og resultater, bl.a ved at gøre den nyeste viden inden for fagområderne tilgængelige for professionshøjskolerne og Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse. Forskningen omfatter alle uddannelsesområder, men har særligt fokus på didaktik inden for hele uddannelsessystemet, pædagogik i forhold til grupper med særlige behov, uddannelse af lærere og pædagoger, udvikling af pædagogiske forskningsmetoder, sammenlignende international uddannelsespolitik og kompetenceudvikling med vægt på voksen- og efteruddannelse.

DPU tilbyder master-, kandidat-, ph.d.- og efteruddannelser. På én undtagelse nær har DPU ingen uddannelser på bachelorniveau, og DPU's uddannelser henvender sig således til studerende, der allerede er uddannede bachelorer eller professionsbachelorer. Undtagelsen er bacheloruddannelsen "Uddannelsesvidenskab", hvis første hold begyndte i 2010.

Danmarks Pædagogiske Bibliotek fungerer som en enhed under DPU.

DPU er placeret ved Emdrup Station i det nordvestlige København, har 400 medarbejdere og 4000 studerende, hvilket gør det til Europas største pædagogiske universitet.

Institutionens navne gennem tiderne

  • De Monradske Lærerkurser (1856–1891) grundlagt af D.G. Monrad regnes for forløberen, der blev ledet af N.J. Fjord (1825–1891).
  • 1904 Statens Lærerhøjskole, Odensegade 14.
  • 1944 Danmarks Lærerhøjskole, Odensegade 14.
  • 1948 Danmarks Lærerhøjskole, Emdrupborg, Emdrupvej 101.
  • 2000 Danmarks Pædagogiske Universitet, Emdrup, Tuborgvej 164, København. (Samme beliggenhed, men ændret adresseangivelse. Emdrupborg ligger på hjørnet af Emdrupvej og Tuborgborg ved ring 2).
  • 2006 Danmarks Pædagogiske Universitetsskole ved Aarhus Universitet, Emdrup, København.
  • 2011 Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) ved Aarhus Universitet, Emdrup, København.

Forstandere og rektorer

Eksterne henvisninger

55°43′18.1″N 12°32′35.62″Ø / 55.721694°N 12.5432278°Ø / 55.721694; 12.5432278