Peter Heise: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Malou (diskussion | bidrag)
m kat.
m Drot og marsk
Linje 5: Linje 5:


==Musikken==
==Musikken==
Han debuterede som komponist i [[1848]] med en studenterforeningskantate og skrev derpå en lang række [[romance]]r. Han skrev også klavermusik, kammermusik og en symfoni samt scenemusik mm. Hans største bedrift er operaen ''[[Drot og Marsk]]'' med [[libretto]] af [[Christian Richardt]], der blev uropført på [[Det kongelige Teater]] [[25. september]] [[1878]].
Han debuterede som komponist i [[1848]] med en studenterforeningskantate og skrev derpå en lang række [[romance]]r. Han skrev også klavermusik, kammermusik og en symfoni samt scenemusik mm. Hans største bedrift er operaen ''[[Drot og marsk]]'' med [[libretto]] af [[Christian Richardt]], der blev uropført på [[Det kongelige Teater]] [[25. september]] [[1878]].


Han skrev også musik til en række sange, heriblandt:
Han skrev også musik til en række sange, heriblandt:

Versionen fra 3. jul. 2006, 20:26

Peter Arnold Heise (11. februar 1830 - 12. september 1879) var dansk romantisk komponist. Han er mest kendt for at have skrevet musik til nogle kendte og populære sange fra Højskolesangbogen samt for operaen Drot og marsk. Sidstnævnte er optaget i Kulturkanonen for partiturmusik.

Biografi

Peter Heise tog filosofikum, men begyndte ikke som planlagt på jurastudiet. I stedet studerede han musikteori hos A.P. Berggreen, der kom til at præge Heises værker med sine tanker om den danske folkeviser som basis for at lave musik i en national ånd. Han fulgte dette op med et studieophold i Leipzig i 1852, hvor den tyske nationalromantik var fremherskende. Senere blev han ansat ved Sorø Akademi, hvor han fungerede som organist og musiklærer 1857-1865. Herefter flyttede han til København, hvor han i resten af sit liv koncentrerede sig om at komponere musik.

Musikken

Han debuterede som komponist i 1848 med en studenterforeningskantate og skrev derpå en lang række romancer. Han skrev også klavermusik, kammermusik og en symfoni samt scenemusik mm. Hans største bedrift er operaen Drot og marsk med libretto af Christian Richardt, der blev uropført på Det kongelige Teater 25. september 1878.

Han skrev også musik til en række sange, heriblandt:

  • Der er en trolddom på din læbe
  • Husker du i høst
  • Jylland mellem tvende have

Inspirationen kom fra blandt andet Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn og Robert Schumann. Stilmæssigt startede han i klassicismen, men endte i en mere ekspressiv og dramatisk romantik.