Postbud: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
58 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
rettet og opdateret
m (bot: fix links)
(rettet og opdateret)
[[Fil:Dansk postcykel.jpg|thumb|Postcykel]]
Et '''postbud''' (eller i korrekt nyerenutidig dansk postterminologi en '''postomdeler)''' er en person, der omdeler [[post (forsendelser)|postpostforsendelse]]r. Omdelingen sker med udgangspunkt fra et centralt beliggende [[Distributionscenter_(postomdeling)|distributionscenterpostdistributionscenter]] (nogleogså gangekaldet ogsået kaldtposthus postkontoraf ---historiske ikkeårsager). tilIkke at forveksle med posthuse[[postkontor]]er eller [[postbutik]]ker, som næsten aldrig har noget med selve omdelingen (distributionen)af post at gøre), hvor postarbejderne møder om morgenen — som regel mellem kl. 6.00 og 7.00 — og sorterer brevene (inkl. maxibrevene/brevpakker) ud på dertil hørende ruter.
 
== I Danmark ==
Forsendelserne ankommer fra et af Danmarks tre brevcentra (Århus, Fredericia eller København). Efter intern sortering omdeles posten til private og virksomheder, ofte sammen med [[avis]]er og [[reklame]]r. Dog er mandage og torsdage reklamefrie.
I Danmark arbejder langt størsteparten af postbudene hos [[Post Danmark]], hvor postbudene møder om morgenen på et postdistributionscenter, ofte mellem kl. 6 og 7, hvis de skal sortere post til de enkelte ruter/moduler. Selve postomdelingen begynder typisk mellem kl. 8 og kl. 9 og Post Danmarks servicemål er at omdelingen af breve tilstræbes at være afsluttet inden kl. 16, mens [[postpakke]]r tilstræbes leveret inden nattetimerne. Typisk betyder det, at de fleste postomdelere holder fyraften mellem kl. 15 og kl. 17, mens postpakkeomdelere nogle gange også arbejder i aftentimerne.
 
Forsendelserne ankommer på det lokale postdistributionscenter fra et af Danmarks tre brevcentrabrevcentre (Århus, Fredericia eller København). Efter intern sortering omdeles posten til private og virksomheder, ofte sammen med [[avis]]er og [[reklame]]r. Dog er mandage og torsdage reklamefrie.
I dansk postal terminologi skelnes der mellem brevpakker og "rigtige" pakker. Førstnævnte omdeles af brevbudene, sidstnævnte har stregkode og omdeles af pakkebudene. Postarbejderslang for brevpakker er "klodser".
 
På grund af faldende brevmængder bliver flere og flere posthuse nedlagt og erstattet af postbutikker i fx et nærliggende supermarked. Det er derfor i Danmark kun et fåtal posthuse hvorfra distributionen også rent faktisk foregår.
 
== Se også ==
62.239

redigeringer

Navigationsmenu