Premierminister: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Premierminister flyttet til Regeringschef: Indskrevet i Regeringschef - samler historikken
 
ændrer redirect - der er rigeligt til en selvstændig artikel (som på 91 andre wikier) og PM er ikke synonmt med regeringschef
Linje 1: Linje 1:
{{Harflertydig2|Premierminister (Storbritannien)}}
#REDIRECT [[Regeringschef]]
'''Premierminister''' (dvs. "førsteminister", [[fransk]] ''premier ministre'', [[engelsk]]: ''premier'' eller ''prime minister'') er en tittel for en [[regeringschef]]. Den benyttes i en række lande, både [[monarki]]er og [[republik]]ker. Den tilsvarende tittel i nordiske lande er [[statsminister]]. I Danmark havde regeringsschefen titlen premierminister i perioden 1848-1856 og [[konseilspræsident]] i perioden 1856-1918.

I [[Parlamentarisme|parlamentariske]] systemer kan premierministeren tiltræde embedet på en række forskellige måder:

* ved at [[statsoverhoved]]et udnævner premierministeren uden behov for [[parlament]]ets godkendelse (eksempel: [[Storbritannien]])
* ved at statsoverhovedet udnævner premierministeren efter at parlamentet har nomineret en kandidat (eksempel: [[Irland]])
* ved at statsoverhovedet udnævner premierministeren efter at majoritetspartiet i parlamentet har nomineret en kandidat (eksempler: [[Australien]], [[Indien], [[New Zealand]])
* ved at statsoverhovedet udnævner premierministeren, som derefter har en fastsat tid på at opnå [[tillidsvotum]] (eksempel: [[Italien]])
* ved at premierministeren vælges af parlamentet (eksempler: [[Northwest Territories]], [[Nunavut]])
* ved at premierministeren vælges direkte af folket (eksempel: [[Israel]] 1996–2001)

[[Frankrig]] har både [[præsident]] og premierminister, og den udøvende myndighed er delt mellem disse to for at undgå at én af funktionerne opnår for meget magt.

== Se også ==
* [[Ministerpræsident]]
* [[Regeringschef]]

[[Kategori:Politiske embeder]]

Versionen fra 3. nov. 2013, 20:29

For alternative betydninger, se Premierminister (Storbritannien).

Premierminister (dvs. "førsteminister", fransk premier ministre, engelsk: premier eller prime minister) er en tittel for en regeringschef. Den benyttes i en række lande, både monarkier og republikker. Den tilsvarende tittel i nordiske lande er statsminister. I Danmark havde regeringsschefen titlen premierminister i perioden 1848-1856 og konseilspræsident i perioden 1856-1918.

I parlamentariske systemer kan premierministeren tiltræde embedet på en række forskellige måder:

  • ved at statsoverhovedet udnævner premierministeren uden behov for parlamentets godkendelse (eksempel: Storbritannien)
  • ved at statsoverhovedet udnævner premierministeren efter at parlamentet har nomineret en kandidat (eksempel: Irland)
  • ved at statsoverhovedet udnævner premierministeren efter at majoritetspartiet i parlamentet har nomineret en kandidat (eksempler: Australien, [[Indien], New Zealand)
  • ved at statsoverhovedet udnævner premierministeren, som derefter har en fastsat tid på at opnå tillidsvotum (eksempel: Italien)
  • ved at premierministeren vælges af parlamentet (eksempler: Northwest Territories, Nunavut)
  • ved at premierministeren vælges direkte af folket (eksempel: Israel 1996–2001)

Frankrig har både præsident og premierminister, og den udøvende myndighed er delt mellem disse to for at undgå at én af funktionerne opnår for meget magt.

Se også