Forskel mellem versioner af "Blishøne"

Spring til navigation Spring til søgning
125 bytes fjernet ,  for 7 år siden
småret og sletter to udsagn, der virker helt forkerte
(småret og sletter to udsagn, der virker helt forkerte)
}}
 
'''Blishønen''' ([[latin]]: ''Fulica atra'') er en almindelig ynglefugl i [[Danmark]]. Den findes ved [[]]er, [[mose]]r og [[vandløb]]. Blishønen er udbredt i det meste af Europa, dog ikke det nordlige Skandinavien, samt i Asien og Australien. IArten Danmarklever erisær den almindeligtaf overaltvandplanter.
 
==Udseende==
Blishønen er let genkendelig på sin runde, sorte krop og sit hvide [[næb]] og den hvide pande[[blis]]. Den bliver op til 40 cm lang. Hvad hannerne angår varierer størrelsen på pandeblissen efter hvor dominerende de er, og pandeblissen bliver mindre hvis hannen mister status. De to køn ligner i øvrigt hinanden. Ungfuglene har lys hals og ansigt, gult næb og mangler blissen. Blishønen er ikke nogen god svømmer, og den har ikke [[svømmehud]] mellem tærernetæerne, men kun svømmelapper langs kanten.
 
==Adfærd==
Blishønen dykker efter føde på lavt vand og æder [[vandplante]]r, små [[musling]]er, [[insekt]]er og [[snegl]]e, men den græsser også på land. Blishønen lever hovedsagelig af vandplanter, specielt [[grønalger]], og på ynglepladserne af [[tagrør]]blade, som den supplerer med muslinger, snegle, orme og insekter. En del af føden henter deden på søbredden, og tilstødende græsenge.
 
Den bygger sin rede i rørskoven. Reden er konstrureretkonstrueret af vandplanter. Blishønen er i ynglesæsonen aggressiv over for både artsfæller og andre fugle, men samles udenfor ynglesæsonen i større flokke. Om vinteren trækker ungfuglene sydpå til [[Holland]], [[Belgien]] eller [[Frankrig]], mens de voksne individer bliver i Danmark, hvor bestanden øges med flokke fra [[Østersøen|Østersøregionen]].
 
Dens naturlige fjender er eksempelvis [[mosegris]]e (vandrotter), [[ræv]]e og [[gedde]]r.
Ungerne er brunlige, så de er sværere at få øje på mellem vandplanterne. Da blishønen bor på vandplanterne eller mellem sivene, har den svært ved at lette, når den skal flyve.
 
Dens naturlige fjender er [[mosegris]]e (vandrotter), [[ræv]]e og [[gedde]]r.
<gallery>
Image:Fulica_atra_(Marek_Szczepanek).jpg|Blishøne på rede.
* [http://www.naturligvis.u-net.dk/ Dyrs tilpasning til deres miljø]
* [http://www.dofbasen.dk/ART/art.php?art=04290 DOF's beskrivelse af Blishønen.]
* [http://web.archive.org/web/20080917042817/http://hjem.get2net.dk/lars_skipper/fugle3.htm Lars Skipper]
 
{{Commonscat|Fulica atra}}

Navigationsmenu