Natasja: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 29: Linje 29:
I starten af [[2007]] medvirkede hun i [[Betty Nansen Teatret]]s opsætning af stykket ''[[Købmanden]]'', en moderne fortolkning af [[Købmanden i Venedig]] af [[William Shakespeare]], sammen med [[Jonatan Spang]], [[Nicolas Bro]], [[Laura Bro]], [[Omar Marzouk]] og [[Blæs Bukki]]. Senest medvirkede hun på [[soundtrack]]et til [[komedie]]filmen ''[[Fidibus (film)|Fidibus]]'' af [[Hella Joof]] med titelnummeret ''[[Op med ho’det]]''. På albummet medvirker også andre kendte [[rapper]]e som [[Joe True]], [[Jokeren (rapper)|Jokeren]], [[Bikstok Røgsystem]], [[Ataf]], [[Geolo Geo]], [[Tue Track]] og [[U$O]].
I starten af [[2007]] medvirkede hun i [[Betty Nansen Teatret]]s opsætning af stykket ''[[Købmanden]]'', en moderne fortolkning af [[Købmanden i Venedig]] af [[William Shakespeare]], sammen med [[Jonatan Spang]], [[Nicolas Bro]], [[Laura Bro]], [[Omar Marzouk]] og [[Blæs Bukki]]. Senest medvirkede hun på [[soundtrack]]et til [[komedie]]filmen ''[[Fidibus (film)|Fidibus]]'' af [[Hella Joof]] med titelnummeret ''[[Op med ho’det]]''. På albummet medvirker også andre kendte [[rapper]]e som [[Joe True]], [[Jokeren (rapper)|Jokeren]], [[Bikstok Røgsystem]], [[Ataf]], [[Geolo Geo]], [[Tue Track]] og [[U$O]].


Ved siden af musikken, dyrkede Natasja også sin interesse for hestesport. Da hun var yngre underviste hun som ridelærer, inden hun senere tog en uddannelse som Jockey hos galoptræner [[Søren Jensen]] på [[Klampenborg Galopbane]]<ref name=":0">http://politiken.dk/kultur/ECE475245/natasja-portraet-den-lille-fighter-fra-bryggen/</ref>. Efter et voldsomt styrt i [[1998]] under træning, hvor hun knuste sin hofte, var hun plaget af smerter, hvilket midlertidig stoppede hendes Jockey karriere. I [[2002]] fik hun dog en ny hofte og genoptog Hockey karrieren<ref name=":0" />. Natasjas store gennembrud som jockey kom i [[2002]], da hun som første kvinde nogensinde vinder et galopløb i [[Sudan]]. Hun gentog succesen i [[2004]] og synger selv om det i sangen "''[[I Danmark er jeg født]]'': ''Fuld galop i den varme ørkenvind Hesten den er døbt og købt, af Bin Laden, jeg vinder løb Som første kvinde og Sudan er over ende...'' "<ref>http://www.lyricsmania.com/i_danmark_er_jeg_f%C3%B8dt_lyrics_natasja.html</ref> . Herefter stoppede Natasja dog sin jockey karriere for at hellige sig musikken 100 %<ref name=":0" />.
Ved siden af musikken, dyrkede Natasja sin interesse for hestesport. Da hun var yngre underviste hun som ridelærer, inden hun senere tog en uddannelse som Jockey hos galoptræner [[Søren Jensen]] på [[Klampenborg Galopbane]]<ref name=":0">http://politiken.dk/kultur/ECE475245/natasja-portraet-den-lille-fighter-fra-bryggen/</ref>. Efter et voldsomt styrt i [[1998]] under træning, hvor hun knuste sin hofte, var hun plaget af smerter, hvilket midlertidig stoppede hendes Jockey karriere. I [[2002]] fik hun dog en ny hofte og genoptog Hockey karrieren<ref name=":0" />. Natasjas store gennembrud som jockey kom i [[2002]], da hun som første kvinde nogensinde vinder et galopløb i [[Sudan]]. Hun gentog succesen i [[2004]] og synger selv om det i sangen "''[[I Danmark er jeg født]]'': ''Fuld galop i den varme ørkenvind Hesten den er døbt og købt, af Bin Laden, jeg vinder løb Som første kvinde og Sudan er over ende...'' "<ref>http://www.lyricsmania.com/i_danmark_er_jeg_f%C3%B8dt_lyrics_natasja.html</ref> . Herefter stoppede Natasja dog sin jockey karriere for at hellige sig musikken 100 %<ref name=":0" />.


== Død ==
== Død ==

Versionen fra 1. dec. 2013, 20:05

Natasja
Information
Pseudonym Little T / Lille T
Født Natasja Saad
31. oktober, 1974 i København, Danmark
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 24. juni, 2007 (32 år) i Kingston, Jamaica
Spanish Town, Jamaica Rediger på Wikidata
Genre Dancehall
Rap
Hip hop
Reggae
Beskæftigelse Rapper, sangskriver, skuespiller, jockey
Aktive år 1987 - 2007
Pladeselskab Copenhagen Records, Playground Music, Food Place Music
Associeret med Bikstok Røgsystem
Instrumenter
Vokal

Natasja Saad, bedre kendt som Little T eller bare Natasja, (31. oktober 1974 i København, Danmark24. juni 2007 i Kingston, Jamaica [1]) var en dansk rapper og sangerinde.

Tidlige karriere

Natasja startede allerede som 13-årig med at synge og DJ'e i København, hvor hun gjorde sig bemærket sammen med Miss Mukupa, McEmzee og DJ Kruzh'em i bandet No Name Requested. I den periode optrådte hun blandt andet sammen med Queen Latifa. Men i 1998 faldt hun af sin hest under sin uddannelse til professionel jockey, hvilket for en stund satte en dæmper på hendes karriere.[2]

Karriere

I sommeren 2004 udgav hun 12"-pladen Cover Me og senere 7" Summercute og i 2005 cd'en Release. Samme år medvirkede hun også på Bikstok Røgsystems nok største hit Cigar under navnet Lille T. I 2006 vandt hun reggaekonkurrencen Irie FM Big Break Contest i Jamaica med sangen 45 Questions[3] som den første ikke-jamaicaner.[4] Præmien var en pladekontrakt, musikvideo, fotosession og et job til Reggae Sumfest-festivalen, hvor bl.a. 50 Cent og Rihanna også optrådte.[5] Natasjas første hit, Mon De Reggae, var bygget på Rihannas hit Pon de Replay.[5]

I starten af 2007 medvirkede hun i Betty Nansen Teatrets opsætning af stykket Købmanden, en moderne fortolkning af Købmanden i Venedig af William Shakespeare, sammen med Jonatan Spang, Nicolas Bro, Laura Bro, Omar Marzouk og Blæs Bukki. Senest medvirkede hun på soundtracket til komediefilmen Fidibus af Hella Joof med titelnummeret Op med ho’det. På albummet medvirker også andre kendte rappere som Joe True, Jokeren, Bikstok Røgsystem, Ataf, Geolo Geo, Tue Track og U$O.

Ved siden af musikken, dyrkede Natasja sin interesse for hestesport. Da hun var yngre underviste hun som ridelærer, inden hun senere tog en uddannelse som Jockey hos galoptræner Søren JensenKlampenborg Galopbane[6]. Efter et voldsomt styrt i 1998 under træning, hvor hun knuste sin hofte, var hun plaget af smerter, hvilket midlertidig stoppede hendes Jockey karriere. I 2002 fik hun dog en ny hofte og genoptog Hockey karrieren[6]. Natasjas store gennembrud som jockey kom i 2002, da hun som første kvinde nogensinde vinder et galopløb i Sudan. Hun gentog succesen i 2004 og synger selv om det i sangen "I Danmark er jeg født: Fuld galop i den varme ørkenvind Hesten den er døbt og købt, af Bin Laden, jeg vinder løb Som første kvinde og Sudan er over ende... "[7] . Herefter stoppede Natasja dog sin jockey karriere for at hellige sig musikken 100 %[6].

Død

Mindegraffitti i Havneparken, Islands Brygge.

Natasja døde d. 24. juni 2007 i en trafikulykke på Jamaica. Den danske sanger og gode ven af Natasja Karen Mukupa var også med i bilen, men slap dog forholdsvis uskadt.[8] Ulykken blev formentlig forårsaget af at chaufføren var beruset og påvirket af marihuana.[9] Chaufføren blev dog aldrig alkohol- eller narkotestet, da det er imod jamaicansk lov at teste personer senere end to timer efter en ulykke.[10]

Da Natasja døde mente mange, at det var et særligt smertefuldt tab for Danmarks musik- og underholdningsverden, ikke blot på grund af Natasjas usædvanligt engagerende personlighed,[11] men også fordi hun endnu stod foran en karriere, der efter både tidligere forsinkelser og i de foregående år åbenbar medvind, forekom mere end nogensinde for opadgående.[12] Efter hendes død steg hendes pladesalg da også, dog uden at det kan konkluderes, at hun er blevet mere populær.[13]

Natasja er begravet på Assistens Kirkegård i København.[14][1]

Efter Natasjas død blev hendes sidste album, I Danmark er jeg født udgivet, det fik generelt gode anmeldelser.[15][16][17][18][19] På det, der ville have været hendes 33-års fødselsdag, fik hun opkaldt gaden ved smedjen på Christiania efter sig: Natasjas Gade.[20] Ligeledes blev der lavet en mindegraffitti langs den nordligste del af kajkanten ud for HavneparkenIslands Brygge.

Efteråret 2008 udkom albummet "Shooting Star", som er et engelsksproget album, Natasja indspillede samtidigt med "I Danmark er jeg født". Især sangen Calabria er blevet meget kendt i de britiske diskoteker.[21]

Udgivelser og medvirken

Singler

  • 2003: "Colors of My Mind" 12" (Mega Records)
  • 2003: "Real Sponsor" 12" (Food Palace Music)
  • 2004: "Summer Cute" 7" (Food Palace Music)
  • 2004: "My Dogg /45 Questions" (Tuff Gong Distr.)
  • 2005: "Op med Hovedet" CD single (Copenhagen Records)
  • 2005: "Købmanden" (BMG)
  • 2006: "Mon De Reggae"
  • 2007: "Calabria 2007" (med Enur)
  • 2007: "Long Time" 7" (Sly & Robbie)
  • 2007: "Gi' Mig Danmark Tilbage"
  • 2007: "I Danmark er jeg født"
  • 2008: "Better than dem (ft Beenie man)"
  • 2008: "Fi Er Min"
  • 2008: "Ildebrænd I Byen"
  • 2008: "Dig og Mig"
  • 2013: "Money and Tings" (Tiger Records)

Litteratur

  • Rasmus Poulsen & Karen Mukupa, Natasja – En personlig bog om Natasjas korte, men begivenhedsrige liv, Politikens Forlag, 2010. ISBN 978-87-567-8920-2.

Eksterne henvisninger

Henvisninger

  1. ^ a b Natasjagravsted.dk
  2. ^ NATASJA MEMORIAL – Free Streaming MP3s, Pictures & Music DownloadsMyspace
  3. ^ Dancehall.DK: Natasja
  4. ^ Rapperen Natasja er død – Politiken.dk
  5. ^ a b DJz.dk – Natasja vandt på Jamaica
  6. ^ a b c http://politiken.dk/kultur/ECE475245/natasja-portraet-den-lille-fighter-fra-bryggen/
  7. ^ http://www.lyricsmania.com/i_danmark_er_jeg_f%C3%B8dt_lyrics_natasja.html
  8. ^ http://ekstrabladet.dk/flash/musik/article312391.ece
  9. ^ Natasja kørte måske med skæv chauffør – Politiken.dk
  10. ^ Natasjas chauffør blev ikke alkoholtestet – Politiken.dk
  11. ^ http://ekstrabladet.dk/flash/musik/article312667.ece
  12. ^ Nekrolog: Lovende dansk rapper død – Politiken.dk
  13. ^ Natasja sælger masser af albummer – Politiken.dk
  14. ^ Tv2 om Natasjas gravsted
  15. ^ http://ekstrabladet.dk/flash/anmeldelser/musik/article339942.ece – Anmeldelse af "I Danmark er jeg født" på ekstrabladet.dk, 5 ud af 6 stjerner
  16. ^ http://jp.dk/kultur/popmusik/article1099914.ece – Anmeldelse af "I Danmark er jeg født" på jp.dk, 4 ud af 6 stjerner
  17. ^ http://www.berlingske.dk/article/20070920/musik/70920124/ – Anmeldelse af "I Danmark er jeg født" på berlingske.dk, 5 ud af 6 stjerner
  18. ^ http://gaffa.dk/anmeldelser/view.php/mreview_id=34329 – Anmeldelse af "I Danmark er jeg født" på gaffa.dk, 4 ud af 6 stjerner
  19. ^ http://ibyen.dk/musik/cd-beat/article384727.ece – Anmeldelse af "I Danmark er jeg født" på ibyen.dk (politiken), 5 ud af 6 stjerner
  20. ^ http://ibyen.dk/gadeplan/article421948.ece – Artikel på politiken.dk: "Natasja får sin egen gade", læst 7. november 2006
  21. ^ http://gaffa.dk/nyheder/view.php/news_id=22404 – Gaffa: Nyt album fra Natasja
Artiklen om Natasja kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.