K.O. Hilkier: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 26: Linje 26:
[[Kategori:Personer fra København]]
[[Kategori:Personer fra København]]
[[Kategori:Danskere i 1900-tallet]]
[[Kategori:Danskere i 1900-tallet]]
[[Kategori:Personer i Kraks Blå Bog]]
[[Kategori:Personer i Kraks Blå Bog (afdøde)]]
[[Kategori:Riddere af Dannebrog]]
[[Kategori:Riddere af Dannebrog]]
[[Kategori:Medlemmer af Akademiraadet]]
[[Kategori:Medlemmer af Akademiraadet]]

Versionen fra 12. dec. 2013, 15:03

Knud Ove Hilkier (20. november 1884 i København24. oktober 1953 sammesteds) var en dansk kunstmaler.

Levned

Hilkier var eneste barn af Christian Hilkier og Thora Schinkel. Hans far var akademiker og ernærede sig først som lærer i naturvidenskab, siden som opfinder og fik i denne forbindelse patent på en tidlig version af brandalarmen.

Hilkier blev som 17-årig optaget på Kunstakademiet i 1901, hvorfra han tog sin afgangseksamen i 1907. Han debuterede dog allerede to år tidligere på Kunstnernes Efterårsudstilling. Til omkring 1915 arbejdede han under indflydelse af akademiundervisningen, men den fransk inspirerede fornyelse i dansk kunst gennem unge malere som Sigurd Swane blev afgørende for hans videre udvikling. Han vendte sig mod en lysere kolorit og fik større frihed i det maleriske sprog. Hilkiers motivvalg var alsidigt: Interiører, blomster, figurfremstillinger, landskaber, bymiljøer og havnepartier i en impressionistisk inspireret form, hvor hans kompositionsevne og sikre blik for en billedafskæringen er tydelig. Et af Hilkiers foretrukne motiver, som skaffede ham særlig berømmelse, var modeller i det fri, hvor betoningen blev lagt på samspillet mellem den nøgne, gyldne kvindeskikkelse og den blå, violette og grønne vegetation. Hilkier malede desuden et stort antal portrætter, deriblandt et dobbeltportræt af prinsesserne Margrethe og Benedikte.

Hilkier giftede sig i 1911 med maler Ulla Duvier, datter af glarmesterfabrikant August Duvier. Han blev begravet fra Frederiksberg Kirke og ligger begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg, ARoS Aarhus Kunstmuseum og Nasjonalgalleriet i Oslo har flere af Hilkiers værker i deres faste samlinger.

Hæder og tillidshverv

Han modtog støtte fra Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse 1913, Den Raben-Levetzauske Fond 1914 og 1919, vandt den lille guldmedalje 1915, modtog legat fra Glashandler Johan Franz Ronges Fond 1915 og Akademiets stipendium 1916.

Han var Ridder af Dannebrog, bar to udenlandske ordener, var medlem af Akademiraadet 1937-49 og af Udstillingskomitéen på Charlottenborg 1935-47, medlem af Censurkomitéen på Charlottenborg 1931-32 og fra 1933, med­lem af Akademiets jury, medlem af komitéen for den spanske kunstudstil­ling på Charlottenborg i 1929 og 1932 og æresmedlem af den dansk-hollandske udstillingskomité på Charlottenborg 1946.

Litteratur

  • Christian Rimestad: K. O. Hilkier: (Charlottenborg)/et udvalg af Billeder med indledende Tekst, København 1936.

Eksterne henvisninger