Ryvangs Allé: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
180 bytes fjernet ,  for 8 år siden
korrigeret
m (→‎Svanemøllens Kaserne: tyop, replaced: linie → linje ved brug af AWB)
(korrigeret)
[[File:Ryvangs Alle.jpg|thumb|Ryvangs Allé ved [[Tjekkiet]]s ambassade.]]
'''Ryvangs Allé''' er en ca. 1½-2 km lang allé på [[Ydre Østerbro]]. Den begynder som en sidegade til [[Strandvejen (København)|Strandvejen]] ved [[Svanemøllen Station]], og den fortsætter mod nordvest parallelt med [[Kystbanen]]s spor op til [[Hellerup Station]].
 
AlléenAlleen blev navngivet i [[1904]] efter beliggenheden oven på [[Ryvangen]]. Navnet gjaldt oprindeligt kun den del af vejen, der befandt sigdelen i Københavns Kommune. Stykket mellem Callisensvej og Hellerupvej hed nemlig indtiltil 1921 for (Hellerup) Stationsvej, og fra 1921 til 1928 hed det samme stykke Posthusvej.
 
Ryvangs Allé udgør den vestlige grænse for Ryvangskvarteret. Dets andre grænser er Strandvejen og [[Tuborgvej]].
 
== Svanemøllens Kaserne ==
I [[1893]] fik militæret overdraget hele den del af området Ryvangen, som lå vest for jernbanesporene, dvs. det område, hvor nu bl.a. [[Svanemøllens Kaserne]] ligger.
 
Vest for Ryvangs Allé ligger Svanemøllens Kaserne med et areal på ca. 110 [[hektar]]. På alle sider af kasernen er den omgivet af jernbanelinjer. Arealet kaldes også [[Vognmandsmarken]]. Det var ingeniørtropperne, der først holdt til her, heraf navnet. Efter opførelsen af kasernen blev Vognmandsmarken også kaldt Ingeniørmarken, Ingeniørfælleden eller i daglig tale, blot ”Nøren”. Kasernebygningerne i [[Nationalromantik (arkitektur)|nationalromantisk]] stil blev opført i [[1895]]-[[1896]]. Arkitekten var [[Caspar Leuning Borch]].
 
IFørst starten afi [[1940'erne]] blev [[Hærens Gymnastikskole]] desuden opført på arealet. Hærens Gymnastikskole er en korsformet og [[Funktionalisme (arkitektur)|funktionalistisk]] bygning. Her lå i en periode også ”Københavns Danseinstitut”.
 
Svanemøllens Kaserne – eller Ingeniørkasernen – var overtaget af den tyske [[værnemagt]] under [[besættelsen]] [[1940]]-[[1945]]. Anlægget fremtræder i dag stort set som da det blev opført og huser nu [[Forsvarsakademiet]].
 
== Ryvangskvarteret ==
På området øst for jernbanen og Ryvangs Allé blev der opført store herskabsvillaer for at holde påbeholde velhavende borgere i København. Det lykkedes: kvarteret var et af byens mest mondæne omkring århundredeskiftet. FxHer boede malerenmalerne [[J.F. Willumsen]] (Strandagervej 28) og maleren [[Johan Rohde]] (Norgesmindevej 16) i området, hvor de opførte særdeles interessante boliger. Også skuespilleren [[Dirch Passer]] har boet i kvarteret.
 
I 1950'ernes vejvisere findes det bedste borgerskab i ejendommene: en skibsmægler, en modehandler, en højesteretssagfører og flere civilingeniører og grosserere havde adresse på Ryvangs Allé.
Anonym bruger

Navigationsmenu