Forskel mellem versioner af "Heraklios den yngre (østromersk kejser)"

Spring til navigation Spring til søgning
følgerne af tabet af Jerusalem
m (linkret)
(følgerne af tabet af Jerusalem)
Nomadefolket [[Avarerne]] havde invaderet [[Balkanhalvøen|Balkan]], og truede Konstantinopel fra nord og vest. Hertil kom Heraklios største udfordring: [[persien|Perserriget]] under kong [[Khosrau 2.|Khosrau II]].
Perserne bredte sig støt ind i det østromerske rige, og ved [[Antiokia]] led byzantinerne et nederlag til den persiske general [[Shahrbaraz]]. I 614 blev Jerusalem tabt, og perserne overlod byen til jødiske styrker, som hærgede byens kirker og dræbte en stor del af den kristne befolkning. Relikvier og værdigenstande blev bragt til Iran. Psykologisk var tabet af det sande kors i 614 værst. Omkring 618-619 overvejede Heraklios at flytte sin hovedstad til Khartago, men blev beroliget af [[patriarken af Konstantinopel|patriarken]] Sergius og sine høje mure i Konstantinopel. En fred blev sluttet, men der skulle svares tribut til Avarerne.
 
I 622 havde øst-romerne oprustet bl.a. via store subsidier fra kirken, og var klar til at flytte kampen til perserne. Heraklios brød en næsten 200-årig tradition for [[byzantinske]] [[kejser]]e da han selv påtog sig feltherrerollen. Han erklærede hellig krig mod perserne, og lovede at faldne ville blive optaget i himlen som martyrer<ref><span class="st">Warwick <em>Ball</em>, <em>Rome in the East</em></span></ref>. I de næste otte år førtes krig mod perserne, og han kom meget tæt på deres hovedstad [[Ktesifon]].
 
Kejseren måtte dog i al hast tage til Konstantinopel i 626 da Avarerne igen truede. Med logistisk snilde og sømandsmæssigt geni lykkedes det Heraklios at tilføje en enorm Avarisk hær (80.000 mand) og Shahrbaraz’s styrker, et stort nederlag ved Konstantinopel.
Heraklios vandt slagene i [[Sassaniderne|Sassanideriget]] bl.a. på grund af en ny alliance med de [[kaukasus|kaukasiske]] [[tyrkiet|tyrkere]]. Kejseren fik også Shahrbaraz, persernes dygtigste general, til at forholde sig neutral da romersk falsk propaganda viste at den persiske kong Khosrau II ville henrette denne. Sent i 627 lancerede Heraklios en vinteroffensiv ind [[Mesopotamien]], hvor han, trods desertering af hans tyrkiske allierede, besejrede perserne under Rhahzadh i [[slaget ved Nineve]][33] fortsatte mod syd langs [[Tigris]] og erobrede Khosrau store palads i Dastagird og kun blev forhindret i at angribe Ktesifon på grund af ødelæggelse af broerne over Nahrawan-kanalen. Miskrediteret af denne serie af katastrofer, blev Khosrau væltet og dræbt i et kup ledet af hans søn [[Kavadh 2.|Kavadh II]], der umiddelbart anmodede om fred og indvilgede i at trække sig tilbage fra alle besatte områder. I 629 vendte Heraklius tilbage til [[Jerusalem]] med [[Det sande kors]] i en majestætisk ceremoni.
 
Blandt den vigtigste arv, som tilskrives HeraklioserHeraklios er er overgang fra [[latin]] til [[græsk]] som officielt sprog i det østromerske kejserdømme i 620. Han forsøgte samtidigt at modvirke splittelsen i den kristne kirke blandt [[monofysitisme|monofysitisterne]] ved at fremme en kompromis doktrin kaldet [[monoteletisme]].
 
Følgen sineaf gamlekrigene dagemellem togromerne Herakliosog ikkeperserne ivar feltenimidlertid mereen på grundudmarvning af sygdombegge riger, ogsom iarabiske muslimske styrker benyttede sig af. I [[slaget ved Yarmuk]] i 636 i det nuværende [[Syrien]], nær grænsen til [[Jordan]] blev en stor østromersk hær slået af [[Rashidun-kalifatet]]s styrker. Efterfølgende indtog kalitatet meget af det østromerske imperium herunder [[Egypten]] og [[Levanten]]. I 651 faldt det persiske rige til de muslimske arabere.
 
Heraklios står som en af de store romerske kejsere, og en stor hærfører. Theme-ordningen, som er et militærdistrikt med indfødte tropper styret af en [[strategi|strateg]], har længe været tilskrevet Heraklios. Nyere forskning peger dog på at ordningen først blev inført i 660’erne af [[Konstans II]]. I den vesteuropæiske middelalder ses Heraklios som den første korstogsfarer.{{kilde mangler|dato=Uge 43, 2010}}
 
== Se også ==
225

redigeringer

Navigationsmenu