Forskel mellem versioner af "Heraklios den yngre (østromersk kejser)"

Spring til navigation Spring til søgning
m
ingen redigeringsopsummering
m
m
Blandt den arv, som tilskrives Heraklios er er overgang fra [[latin]] til [[græsk]] som officielt sprog i det østromerske kejserdømme i 620. Han forsøgte samtidigt at modvirke splittelsen i den kristne kirke blandt [[monofysitisme|monofysitisterne]] ved at fremme en kompromis doktrin kaldet [[monoteletisme]].
 
Følgen af krigene mellem romerne og perserne var imidlertid en udmarvning af begge riger, som arabiske muslimske styrker benyttede sig af. I [[slaget ved Yarmuk]] i 636 i det nuværende [[Syrien]], nær grænsen til [[Jordan]] blev en stor østromersk hær slået af [[Rashidun-kalifatet]]s styrker., Efterfølgendeog indtogåret kalitatetefter megeti af637 detblev østromerskeSasaniderne imperiumslået herunderi slaget ved Qadisiyha. Efterfølgende indtog kalitatet [[Egypten]] og, [[Levanten]]. Iog 651 faldtMesopotamien (det persiskenuværende rigeIrak). til de muslimske arabere.
 
Heraklios står som en af de store romerske kejsere, og en stor hærfører. Theme-ordningen, som er et militærdistrikt med indfødte tropper styret af en [[strategi|strateg]], har længe været tilskrevet Heraklios. Nyere forskning peger dog på at ordningen først blev inført i 660’erne af [[Konstans II]]. I den vesteuropæiske middelalder ses Heraklios som den første korstogsfarer.{{kilde mangler|dato=Uge 43, 2010}}
225

redigeringer

Navigationsmenu