Algegift: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Kategori biomolekyler
Linje 45: Linje 45:


{{reflist}}
{{reflist}}

[[Kategori:Biomolekyler]]

Versionen fra 28. dec. 2013, 23:05

Den kemiske struktur af okadainsyre
Den kemiske struktur af saxitoxin STX
Den kemiske struktur af ciguatoxin CTX1B
Fil:Maitotoxin.png
Den kemiske struktur af maitotoxin MTX

Algegifte er giftstoffer eller toxiner som visse alger danner. Der er blågrønalger, furealger og visse andre mikroalger, der kan være giftige og være en sundhedsrisiko for mennesker og dyr, både gennem fødekæden, ved opblomstring af algevækst og i overfladevand, der bliver brugt som drikkevand.[1][2] Igennem fødekæden kan de [toksin]]-producerende alger kan forgifte muslinger og være årsag til skaldyrsforgiftning.[3]

Algetoxiner omtales også som phycotoxin og cyanotoxiner.

Toxinernes kemi

Fil:Microcystin-LR.png
Den kemiske struktur af microcystin LR
Den kemiske struktur af nodularin
Den kemiske struktur af cylindrospermopsin
Den kemiske struktur af anatoxin-a
Den kemiske struktur af aplysiatoxin, et stærkt virkende carcinogen


Algetoxinerne inddeles normalt i tre- fire hovedgrupper dertil kommer en overlappende gruppe benævnt cyanotoxiner. Forskellige kemiske strukturer er repræsenteret og giftene har navn efter den sygdom, de fremkalder, eller efter algen, der producerer giftstoffet.

  • DSP-toxiner (Diarrhetic Shellfish Poisoning toxin), som er en diarréfremkaldende gift. DSP-toxinerne er enzymhæmmere og nedbryder bl.a. tarmepithelet. De bedst kendte toxiner er okadainsyre og dinophysistoxin-1.
  • PSP-toxiner (Paralytic Shellfish Poisoning toxin) og NSP-toxin (Neurolytic Shellfish Poisoning toxin), som er nervegifte, derhæmmer impulsoverførslen mellem nerveceller og muskelceller ved at hæmme natriumpumpen. Der kendes 20 forskellige forbindelser, bl.a. den meget giftige forbindelse saxitoxin, STX. Andre nervetoxiner er anatoxin-a, homoanatoxin-a og anatoxin-a(s).
  • ASP-gift (Amnesic Shellfish Poisoning toxin), som kan skade hjernecellerne og give varigt hukommelsestab.
  • CTX, ciguatera-toxin, ciguatoxin eller CFP-toxin efter den engelske betegnelse Ciguatera Fish Poisoning og den lignende maitotoxin MTX.
  • Cyanotoxiner som kan være levertoxiner (microcystiner, nodularin, cylindrospermopsin), nervetoksiner (anatoxin-a, homoanatoxin-a, anatoxin-a(s)), dermatotoksiner (aplysiatoxin m.fl.) og LPS (endotoxin, lipopolysakkarid).

Se også

Eksterne links og henvisninger