Epitafium: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tilføjet billede
m robot Tilføjer: mk:Епитаф
Linje 14: Linje 14:
[[it:Epitaffio]]
[[it:Epitaffio]]
[[ja:エピタフ]]
[[ja:エピタフ]]
[[mk:Епитаф]]
[[nl:Grafschrift]]
[[nl:Grafschrift]]
[[no:Epitaf]]
[[no:Epitaf]]

Versionen fra 10. jul. 2006, 12:46

Epitafium i Solna Kirke

Epitafium eller epitaf (latiniseret af græsk, ord som betyder "ved graven") er en gravskrift, som anbringes på en væg i kirken eller på graven. Kendes fra epitafmonumenter i Italien, hvor man hyppigt havde væggrave i selve kirkerummene. Den døde afbildes ofte på disse. De ældste mindesmærker af denne art er fra 13. - 14. århundrede.

Epitafier er almindelige i renæssancetidens Danmark. Fra reformationstiden kendes en del cirkelrunde træskiver med påmalet våben, indskrifter og billeder, der skal erstatte et rigtigt våbenskjold. I løbet af 1600-tallet verdsliggøres epitafier, og de bibelske billeder bliver sjældnere og erstattes af forherligelse af de afdøde. De går af mode i løbet af 1700-tallet, og forsvandt i oplysningstiden, da man forbød begravelse i kirken.

Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.