Forskel mellem versioner af "Flod"

Spring til navigation Spring til søgning
46 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
m
wiki, småedit, Ingen kilder
m (wiki, småedit, Ingen kilder)
Det er omdiskuteret, hvad der kan kaldes en flod. Den mest brugte, men mindst kendte definition er, at en flod er en [[å]] beliggende uden for [[Norden]]. Den anden definition er, at en flod er større end en [[å]], og en [[å]] er større end en [[bæk]].
 
Den enkleste måde at skelne mellem en å og en flod er, at floden er sejlbar for skibe (hertil regnes ikke [[pram]]me, der kun kan drives frem ved trækkraft fra mennesker eller dyr). Floden skal med andre ord have en størrelse, der gør skibsfart (flodfart) mulig: tilstrækkelig bredde og dybde. Disse betingelser kan kun opfyldes, hvis nedbørsoplandet[[afvandingsområde]]t (grundvandsoplandet) er tilstrækkeligt stort. Sådanne betingelser findes blandt andet i [[Mellemeuropa]] men ikke i fxf.eks. Danmark. Derfor er [[Gudenåen]] og [[Skjern Å]] netop åer, ikke floder. Et andet træk ved floder (der følger af deres størrelse og sejlbarhed) er, at de ofte er genstand for internationale aftaler om fri færdsel, told eller toldfrihed og lignende.
 
Mens den danske opfattelse af begrebet "flod" ikke tillader, at der eksisterer floder i Danmark, bør det bemærkes, at [[Randers Fjord]] i følge ovennævnte katerogiseringkategorisering er en flod, da den først ved [[Uggelhuse]] har en saltholdighed, der kan retfærdiggøre benævnelsen ''"[[fjord]]"'' (et omdiskuteret begreb, også udenfor Danmarks grænser), samt det faktum, at den året rundt er sejlbar for større skibe.
 
== Store floder ==
Image:RozOdra.JPG|[[Roztoka Odrzańska]], udløbet af floden [[Oder]], ved [[Police (Polen)]]
</gallery>
{{Commons|River}}
 
{{CommonsCommonscat|River}}
{{Ingen kilder}}
[[Kategori:Vandløb]]
 
110.408

redigeringer

Navigationsmenu