Forskel mellem versioner af "Urkommunisme"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes fjernet ,  for 7 år siden
m
bot: Fjern unicode-kontrollerede tegn - WPCW fejl 16; kosmetiske ændringer
m (Datomærker kilde mangler-skabeloner)
m (bot: Fjern unicode-kontrollerede tegn - WPCW fejl 16; kosmetiske ændringer)
'''Urkommunisme''' (Engelsk: ''Primitive communism'') er en samfunds hypotese, der ifølge [[marxisme]]n, er kendetegnende for de tidligst kendte produktionsmåder og [[jæger og samler]] kulturer og i den tidligste fase af menneskehedens forhistorie. Dette ansås at være en periode i mennekehedens historier hvor variationer af et klasseløst samfund ledet af fælleskabet siges at have været normen. Folk levede sammen i stammer, som jægere og samlere, man fordelte de indhøstede livsfornødenheder ligeligt, og de var kun få private ejendele.Urkommunismen angives at være den tidligste og eneste form for kommunisme, som en gang har eksisteret, da den avancerede kommunisme først vil opstå en gang i fremtiden.<ref>{{cite book |title=Man the Hunter |last=Lee |first=Richard |last=DeVore |first=Irven |year=1969 |publisher=Aldine Transaction |isbn=978-0-202-33032-7}}; Engels, Friedrich: Familiens, privatejendommens og statens oprindelse (1884) Marx/Engels: Udvalgte skrifter, bind 2, s. 167-326, Forlaget Tiden, København 1973.</ref>
 
De fleste jæger og samler kulturer har en meget klar arbejdsdeling mellem mænd og kvinder men ovenstående udvides i nogle tilfælde til også at indbefatter manglende [[ægteskab]]slignende forhold og et [[matriarkat‎‎matriarkat]] (idet kun barnets mor var kendt). Ved indførelsen af husdyr og landbrug, og den mulighed for overflod og privat [[ejendomsret]] samt en social lagdeling og et ''Gerontarki''. Denne version angives at åbne op for et [[Patriarki]] (et samfund styret af mænd), hvorved ægteskabed blev nødvendigt for at manden kunne være sikker på, at det var hans børn, som arvede hans rigdomme.
 
Urkomminisme var en almindelig antagelse i den tidlie antropologi men [[Marx]] og især [[Engels]] var især inspireret af den amerikanske antropolog [[Lewis Henry Morgan|Lewis H. MorganMorgans]]s bog "''Ancient Society''", fra [[1877]].
 
== Den moderne opfattelse ==
Som en [[Historisk_tidHistorisk tid|historisk]] idé, er ideen om urkommunismen mere omdiskutteret i dag, ikke mindst grundet på påstanden om primitivitet, men også fordi forhistoriske samfund levede under meget forskellige omstændigheder og ikke alle dækkes af alle de ovenfor beskrevne elementer. Som en politisk idé og inspiration lever ideen dog stadig blandt marxister og blandt tilhængere af [[Anarko-primitivisme]].
 
Adskillelse af den avancerede kommunisme fra urkommunismen ligger i den generelle rationalisering af samfundskulturen <ref name = "historisme1"/>.
Urkommunisme er den tidligste af de syv produktionsmåde-modeller i marxismen: Urkommunisme, Gerontarki (ældre-styre), [[Patriarki]] (mands-styre), [[Despotisme]] (kongedømme), [[Feudalisme]], [[Kapitalisme]] og [[Kommunisme]] <ref name = "historisme2"/>.
 
== Ekstern henvisning ==
* [http://www.marxists.org/archive/lafargue/1890/property/2-primcomm.html Marxists.org]
* [http://www.marxisme.dk/arkiv/marx-eng/1884/familien/ Engels på Marxist.org]
612.759

redigeringer

Navigationsmenu