Spring til indhold

Billedrør: Forskelle mellem versioner

35 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
Links
mNo edit summary
(Links)
[[Fil:Cathode_ray_tube_with_deflection_coils.jpg|thumb|300px|Billedrør set bagfra med afbøjningsspoler ved billedrørhalsen.]]
Et '''billedrør''' er den [[Elektronisk komponent|komponent]] i et [[fjernsyn]] eller en [[Skærm (monitor)|monitor]] som viser billedet: Det er lavet af [[glas]], og har facon omtrent som en firkantet tragt, som er lukket i begge ender så det danner en lufttæt beholder med et [[vakuum]] indeni. Den lukkede, brede ende af »tragten« er skærmen: Her dannes billedet ved, at et strålebundt af [[elektron]]er, som skabes og styres i »tragtens« snævre ende, »fejer« hen over skærmen. På dennes inderside findes en belægning af [[lysstof]], f. eks. fosfor, som lyser op når det rammes af elektronstrålen, så ved at variere dennes intensitet, skabes mørke og lyse partier forskellige steder i billedfeltet.
 
Strålen kommer igennem hele billedfeltet adskillige (for europæiske fjernsyn: 25) gange i sekundet. Den fosforbelagte skærm »gløder« i en brøkdel af et sekund efter at elektronstrålen har strejfet det – lige nok til at det lysende billede bliver »hængende« indtil næste gang strålen kommer forbi og »genopfrisker« det. Dette giver det »langsomme«, menneskelige [[øje]] en illusion af et blivende billede på skærmen, om end man (især i øjenkrogen) kan fornemme hvordan lyset fra et billedrør »flimrer«.
* I stedet for én opvarmet katode med styreelektrode findes tre separate sæt (1), som udsender hver sin elektronstråle (2) med hver sin intensitet: Én stråle for hver af de tre grundfarver.
* Lige inde bag ved skærmens inderside findes en såkaldt [[maske]] af metal (3), med tusindvis af bittesmå huller i et regelmæssigt mønster.
* I stedet for et ensartet lag af fluorescerende stof[[lysstof]], er skærmens inderside (4) inddelt i bittesmå zoner med én af tre forskellige slags fluorescerende stof[[lysstof]]: En tredjedel af zonerne lyser rødt når det rammes af en elektronstråle, en anden tredjedel lyser grønt, mens den sidste tredjedel lyser blåt.
 
[[Fil:Rastermaske.JPG|thumb|200px|left|Nærbillede af et hjørne af masken med hullerne til et farvebilledrør. Klik på billedet for større forstørrelse.]]
8.399

redigeringer