Forskel mellem versioner af "Guru Nanak"

Spring til navigation Spring til søgning
120 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
m
Stavning/sprog/wikilinks/opbygninig
({{navboks sikhisme}})
m (Stavning/sprog/wikilinks/opbygninig)
{{wikify}}
[[Fil:Sikh Gurus with Bhai Bala and Bhai Mardana.jpg|thumb|right|Guru Nanak]]
'''Guru Nanak''' (Gurmukhi: ਗੁਰੂ ਨਾਨਕ) ([[15. april]] [[1469]] – [[7. maj]] [[1539]]) er en af de ti guruer[[guru]]er i [[sikhisme|sikhismen]]. Guru nanakNanak besad ifølge [[sikhismen]] [[gudGud]]s lys
 
== Biografi ==
 
Guru Nanak (Gurmukhi: ਗੁਰੂ ਨਾਨਕ) (15. April 1469 – 7. Maj 1539) er grundlæggeren af Sikhismen og er den første Guruguru i en række af 10 Guruerguruer som grundlagde verdensreligionen[[verdensreligion]]en Sikhisme.
 
Ordet Guru er sammensat af to ord. ''Gu'' som betyder Lyslys, og ''Ru'' som betyder mørke. Guru'enGuruen er med andre ord det Det Lyslys, der får menneskeheden ud af det ([[Spiritualitet|spirituelle]]) mørke det befinder sig i.
 
Guru Nanaks kommen til verdenenverden bliver i tidlige historiebøger beskrevet således:
 
''Herren lyttede til menneskehedens gråd og sendte Guru Nanak til verdenenverden.
Ved Guru'ensGuruens kommen fordampede tågen, og lyset spredte sig i alle retninger,
som ved solopgangen[[solopgang]]en der fjerner mørkets stjerner.''
 
Guru Nanak blev sendt i en tid hvor religionen[[religion]]en stod svagt, og menneskeheden havde sat sig fast i tomme ritualer[[ritual]]er, [[materialisme]], emperialisme[[imperialisme]] mv.
''Herren lyttede til menneskehedens gråd og sendte Guru Nanak til verdenen.
Renæssancen[[Renæssance]]n var så småt begyndt at tage form i [[Europa]], hvor mennesket gjorde sig til den [[lovgivende magt]], hvorved mennesket selv bedømte rigtigt fra forkert, og Gud blev fjernet fra den gennemsnitlige europæers hverdag.
Ved Guru'ens kommen fordampede tågen, og lyset spredte sig i alle retninger,
som ved solopgangen der fjerner mørkets stjerner.
''
 
Muslimerne[[Islam|Muslim]]erne og de [[Kristendom|kristne]] havde hundreder af år tidligere påbegyndt deres [[korstog]] med tvangskonverteringer til følge, og religionen generelt blev generelt en ydre fysisk ting, hvor det indre spirituelle aspekt blev glemt.
 
Guru Nanak blev sendt til verdenenverden for at rette op på det. Det spirituelle aspekt skulle tilbage til mennesket, og portene til SachKhand ([[Guds rige]]) blev atter åbnet.
----
 
Han brugte 28 år af sit liv på at rejse rundt i verdenenverden og prædike sit budskab om Troentroen på en Gud, kærlighed, åndelighed, tolerance og nåde.
Han menes at have skaffet hundrede tusinder af følgere under sine rejser, og han blev modtaget med åbne arme af alle.
 
Han var så højt respekteret af [[hinduisme|hinduer]] og muslimer at der opstod stridigheder ved hans død, hvor muslimer mente han skulle begraves efter muslimsk skik, og hinduer mente han skulle [[Ligbrænding|kremeres]] ved hinduistisk skik.
Guru Nanak blev sendt i en tid hvor religionen stod svagt, og menneskeheden havde sat sig fast i tomme ritualer, materialisme, emperialisme mv.
Renæssancen var så småt begyndt at tage form i Europa, hvor mennesket gjorde sig til den lovgivende magt hvorved mennesket selv bedømte rigtigt fra forkert, og Gud blev fjernet fra den gennemsnitlige europæers hverdag.
 
Muslimerne og de kristne havde hundreder af år tidligere påbegyndt deres korstog med tvangskonverteringer til følge, og religionen generelt blev en ydre fysisk ting, hvor det indre spirituelle aspekt blev glemt.
 
Guru Nanak blev sendt til verdenen for at rette op på det. Det spirituelle aspekt skulle tilbage til mennesket, og portene til SachKhand(Guds rige) blev atter åbnet.
 
Under skænderiet forsvandt Guru Nanaks lig og i stedet lå der blomster. Hinduerne og muslimerne blev enige om at dele blomsterne op og dele det lagen der dækkede hans krop i to, hvorefter de udførte deres ”sidste rettigheder” over disse genstande.
 
Dette er et tegn på at Guru Nanak ikke var sendt til et bestemt folk eller race, men derimod hele menneskeheden. Historikeren Robert Russet tilføjer endvidere at Guru Nanak er den eneste i verdenshistorien, der er blevet varetaget efter to religiøse traditioner efter sin død.
 
==Guru Nanaks lære==
Guru Nanaks lære hviler på 3 grundpiller som udgør fundamentet for hele religionen.
 
• Naam Japna – Reciteringen af Guds navn
 
• Kirt Karni – At leve et ærligt og praktisk familie livfamilieliv.
 
• Vand Chakna – At dele hvad man ejer med de fattige og svagere stillede.
 
'''Naam Jaapo''' eller ''Naam Japna'' er bevidsthedens ihukommelse af Gud ved recitering af hans Navnnavn. Det er den eneste måde at få bevidstheden til at koncentrere og fokusere sig mod Gud.
'''Naam Jaapo'''
Navnene/Mantraerne der brugesmantraerne afspejler oftest Skaberens egenskaber og Hans storhed.
Naam Jaapo eller Naam Japna er bevidsthedens ihukommelse af Gud ved recitering af hans Navn. Det er den eneste måde at få bevidstheden til at koncentrere og fokusere sig mod Gud.
Navnene/Mantraerne der bruges afspejler oftest Skaberens egenskaber og Hans storhed.
 
Den'''Kirt Karni''' udgør den anden pille der udgøri Sikhismens fundament er Kirat Karni – at leve et ærligt liv.
'''Kirt Karni'''
''Dharam di Kirat Karni-'' er at arbejde og tjene sine penge på ærlig vis, at leve et liv som husholderske (fremtforfremfor at trække sig tilbage fra verdenenverden som yogi’er[[Yoga|yogi]]er, nonner[[nonne]]r og munke[[munk]]e gør) og leve retfærdigt.
Den anden pille der udgør Sikhismens fundament er Kirat Karni – at leve et ærligt liv.
Dette indebærer samtidig at udføre gode handlinger for andre uden at forvente noget til gengæld. Ved denne grundpille, fås også det obligariskeobligatoriske krav af, at mennesket er sin egen forsørger, og skal bruge de muligheder, egenskaber og styrker han har fået af Gud, til at forbedre sig selv, sin familie samt samfundet i helhed.
Dharam di Kirat Karni- er at arbejde og tjene sine penge på ærlig vis, at leve et liv som husholderske(fremtfor at trække sig tilbage fra verdenen som yogi’er, nonner og munke gør) og leve retfærdigt.
Dette indebærer samtidig at udføre gode handlinger for andre uden at forvente noget til gengæld. Ved denne grundpille, fås også det obligariske krav af at mennesket er sin egen forsørger, og skal bruge de muligheder, egenskaber og styrker han har fået af Gud, til at forbedre sig selv, sin familie samt samfundet i helhed.
 
'''Wand Shako''' er den tredje og sidste grundpille i Sikhismens fundament, og indebærer et velgørenheds aspektvelgørenhedsaspekt. Denne grundpille er til for samfundets skyld, og det indebærer at dele sin rigdom med samfundet for at forbedre samfundet og skabe lighed
 
'''Wand Shako'''
Wand Shako er den tredje og sidste grundpille i Sikhismens fundament, og indebærer et velgørenheds aspekt. Denne grundpille er til for samfundets skyld, og det indebærer at dele sin rigdom med samfundet for at forbedre samfundet og skabe lighed
 
 
Han brugte 28 år af sit liv på at rejse rundt i verdenen og prædike sit budskab om Troen på en Gud, kærlighed, åndelighed, tolerance og nåde.
Han menes at have skaffet hundrede tusinder af følgere under sine rejser, og han blev modtaget med åbne arme af alle.
 
Han var så højt respekteret af hinduer og muslimer at der opstod stridigheder ved hans død, hvor muslimer mente han skulle begraves efter muslimsk skik, og hinduer mente han skulle kremeres ved hinduistisk skik.
 
Under skænderiet forsvandt Guru Nanaks lig og i stedet lå der blomster. Hinduerne og muslimerne blev enige om at dele blomsterne op og dele det lagen der dækkede hans krop i to, hvorefter de udførte deres ”sidste rettigheder” over disse genstande.
 
Dette er et tegn på at Guru Nanak ikke var sendt til et bestemt folk eller race, men derimod hele menneskeheden. Historikeren Robert Russet tilføjer endvidere at Guru Nanak er den eneste i verdenshistorien der er blevet varetaget efter to religiøse traditioner efter sin død.
 
{{navboks sikhisme}}
750

redigeringer

Navigationsmenu