Forskel mellem versioner af "Coop amba"

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes fjernet ,  for 7 år siden
(Småret - oprettelse af historie-afsnit og samlet op på de to afsnit, der tidligere var om dette (det ene ændret fra nutid til datid))
I 1904 købte Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger et stort areal i [[Viby Jylland]], hvor der opførtes en sæbefabrik, en teknisk-kemisk fabrik og en tovværksfabrik, som stod færdige i 1906. I 1912 blev der også opført en margarinefabrik. Fra midten af 1970'erne og frem til 1990'erne blev fabrikkerne gradvis nedlagt, og fra år 2000 blev hele fabriksarealet på 55.000 m<sup>2</sup> gradvist omdannet til et erhvervscenter, idet de gamle fabriksbygninger blev ombygget og forsynet med nye tilbygninger, hvorpå FDB udlejede dem til andre erhvervsdrivende.<ref>[https://www.sa.dk/content/dk/undervisning_og_temaer/webudstillinger/kendte_arhus-virksomheder/fdb_fabrikkerne?pageIndex=1&gallery=&media_id=3476 FDB fabrikkerne]</ref> I dag (2014) kaldes arealet for Sønderhøj og indeholder udover erhverv også uddannelsesinstitutioner.
 
Arkitekt [[Børge Mogensen]] blev ansat som leder af FDB's møbeltegnestue 1942-50,<ref>[https://www.kulturarv.dk/kid/VisWeilbachRefresh.do?kunstnerId=9445&wsektion=stillinger kulturarv.dk]]</ref> hvor en række klassiske danske møbler er blevet tegnet og derefter fremstillet af FDB.
[[16. juni]] [[2001]] fusionerede detailhandelsaktiviteterne med det svenske [[Kooperativa Förbundet]] og [[Norges Kooperative Landsforening]]s tilsvarende aktiviteter i [[Coop Norden|Coop Norden AB]], og FDB's rolle som detailhandelsvirksomhed sluttede, mens FDB herefter kun fungerede som ejer og forbrugerorganisation. FDB ejede efter fusionen 38% af aktierne i Coop Norden AB.
 
I november 2007 blev Coop Danmark A/S tilbagekøbt af FDB, og Coop Norden AB blev nedlagt. Det nordiske indkøbssamarbejde fortsættes dog gennem selskabet Coop Trading A/S, der ejes ligeligt af Coop Danmark A/S og de tilsvarende virksomheder fra Norge, Sverige og Finland.
 
I januar 2013 skiftede FDB navn til Coop amba. Coop amba havde i 2013 omkring 1,3 mio. medlemmer, der også som andelshavere ejer foreningen.
 
==Erhvervsaktiviteter==

Navigationsmenu