Forskel mellem versioner af "Røget flæsk"

Spring til navigation Spring til søgning
96 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
m
Små rettelser og et par omskrivninger
m (Linket til konservering)
m (Små rettelser og et par omskrivninger)
'''[[Svinekød|Flæsk]]''', der er udskåret af grisens sider, har som oftest med et højt fedtindhold,. Kødet inddeles i udskæringerne [[stegeflæsk]] (midten af ribbenene), [[kogeflæsk]] (nederst på siden) og [[slag (udskæring af svin)|slag]] (det bagerste af siden, hvor der ikke er ribben). Fra gammel tid har man [[Konservering (madvarer)|konserveret]] flæsket for at forlænge holdbarheden. Først saltes flæsket enten i [[tørlage]] (tørsaltning) eller saltlage (vand og salt, og evt. nitrit, sukker, urter og krydderier) i et til flere døgn. Ved saltning [[Diffusion|diffunderer]] (trækkes) en del af vandet ud af kødet, hvorved det får en mere fast konsistens, herefter røges flæsket. Det røgede flæsk er nu klar til opbevaring, ved tørt og ikke for varme forhold, kan flæsket holde sig i op til et halvt år eller mere efter forholdene. Kødet i røget flæsk har normalt en mørkerød farve og en karakteristisk stærk smag af salt. Det tilberedes som oftest ved kogning eller tilsættes i sammenkogte retter for at blive tilpas mørt og for at give smag til retten.
 
Først [[salt]]es flæsket enten i [[tørlage]] (tørsaltning) eller saltlage (vand og salt, og evt. [[nitrit]], sukker, urter og [[krydderi]]er) i et til flere døgn. Ved saltning opnår man, at en del af vandet [[Diffusion|diffunderer]] (trækkes) ud af kødet, hvorved det får en mere fast konsistens. Herefter røges flæsket.
 
Det røgede flæsk er nu klar til opbevaring. Under tørre og ikke for varme forhold kan flæsket holde sig i op til et halvt år eller mere efter forholdene. Kødet i røget flæsk har normalt en mørkerød farve og en karakteristisk, stærk smag af salt. Det tilberedes som oftest ved kogning eller tilsættes i sammenkogte retter for at blive tilpas mørt og for at give smag til retten.
 
[[Kategori:Fødevarer| ]]
34.953

redigeringer

Navigationsmenu