Republik: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m småret
hej
Linje 1: Linje 1:

Hej mit navn er Esben

'''Republik''' (af latin: ''res pública'' = offentlig ting) er betegnelse for den [[styreform]], der har en valgt [[præsident]] som [[statsoverhoved]].
'''Republik''' (af latin: ''res pública'' = offentlig ting) er betegnelse for den [[styreform]], der har en valgt [[præsident]] som [[statsoverhoved]].



Versionen fra 19. feb. 2014, 09:29

Hej mit navn er Esben

Republik (af latin: res pública = offentlig ting) er betegnelse for den styreform, der har en valgt præsident som statsoverhoved.

Præsidenten i en republik er den udøvende magts chef og statens repræsentant. Han har den øverste ledelse over krigsmagten, initiativ, benådningsret og magt til at udnævne folk til offentlige embeder. Hans stilling modsvarer således suverænens i et monarki, men han savner i modsats til en sådan absolut veto mod repræsentationens beslutninger, indehaver sin plads kun for en begrænset årrække (men kan ofte genvælges) og er over for repræsentationen ansvarlig for sine gerninger.

Republikken opfattes normalt som en demokratisk statsform, idet præsidenten enten er udnævnt ved direkte folkelige valg eller ved repræsentanter for folket, men der findes mange diktaturstater, der kalder sig republik eller folkerepublik.

Den romerske republik

Republik var den almindelige betegnelse for den romerske stat efter kongedømmet. I den romerske republik havde folkeforsamlingen efter indviklede regler den formelle lovgivningsmagt. Men den egentlige magt tilhørte en embedsoverklasse, som konsulerne og de øvrige embedsmænd valgtes fra. Efter deres embedsperiode blev de statholdere rundt om i det romerske rige og indgik i senatet. For at forhindre embedsmændene i at tilrive sig kongemagt havde de embedsperioder på ét år.

Selv om den reelle magt efter Julius Cæsar var gået over til kejseren med Augustus som den første, blev den gamle republikanske struktur officielt bibeholdt.

Se også

Eksterne henvisninger

SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.