Sushi: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Exit stub
Lidt mere information
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:California Rolls.JPG|thumb|[[California roll]] – makisushi, der indeholder [[agurk]], [[surimi]] og [[avocado]].]]
[[Fil:Sushi etalage.jpg|thumb|Et udvalg af sushi]]
'''Sushi''' ([[Japansk (sprog)|japansk]]: '''鮨''' eller '''鮓''' eller '''寿司''') er japanske retter af kunstfærdigt udskåret rå [[fisk]] eller [[skaldyr]] og marinerede [[ris]]. Der findes talrige regionale variationer. Den mest udbredte er nigiri-sushi, som stammer fra [[Tokyo]] og består af rå fisk med den stærke peberrod [[wasabi]], som presses på en risbolle eller sammen med ris og grøntsager rulles ind i [[Porphyra umbilicalis|nori-tang]]; serveres med wasabi, [[Sojabønne|sojasauce]] og grøntsager. Selv om sushi i dag anses som et udpræget japansk [[fænomen]], har det faktisk sin oprindelse i [[Kina]].
'''Sushi''' (japansk: 鮨 eller 鮓 eller 寿司) er en traditionel [[japan]]sk ret som består af [[ris]] der er tilført riseddike, og som serveres med forskelligt tilbehør. Tilbehøret består typisk af [[fisk]] og [[Tang (alge)|tang]], men kan også være [[kød]], [[æg]], [[grøntsag]]er eller [[svampe]]. Tilbehøret kan både være råt, forarbejdet (kogt, stegt) eller marineret. Sushi spises som regel med [[Ingefær|syltet ingefær]], [[soja]] og [[wasabi]] (en japansk peberrodspasta, som man kan blande i sojaen).


Den første registrerede omtale af sushi kommer fra et kinesisk [[leksikon]] fra det [[2. århundrede]], og henviser til saltet fisk konserveret i gæret ris. I en tid før [[køleskab]]e og [[fryser]]e, har de forskellige kulturer fundet mange opfindsomme måder til bevaring af fisk og [[kød]]. I det 2. århundredes Kina blev fisk først saltet og derefter pakket ind i ris. Når risen gærer, producerer den [[mælkesyrebakterie]]r. Mælkesyrebakterierne æder simpelthen de skadelige fordærvelsesbakterier og dermed bevares fisken. Fisken blev derefter spist rå, og risen kastet væk. Denne type sushi kaldes ''nare-sushi'', og er den ældste kendte form for sushi.<ref>[http://www.letzsushi.dk/content/sushiens-historie HISTORIEN BAG SUSHI], letzsushi.dk, hentet 23-02-2014</ref><ref>{{Cite news
I de vestlige lande er ordet ''sushi'' blevet synonymt med rå fisk, men den japanske betydning af ordet er kombinationen af ris og riseddike. Rå kød, herunder fisk, som spise hedder på japansk ''[[sashimi]]''.
| author = Rasmus
| title = HISTORIEN OM SUSHI
| publisher = sushiopskrifter.dk
| date = 13/04/2010
| url = http://www.sushiopskrifter.dk/sushi-historie}}</ref>


I det [[8. århundrede]] blev sushi introduceret i [[Japan]]. Japanerne foretrak at spise ris sammen med fisken, og den kinesiske udgave af sushi udviklede sig i Japan til, hvad man dengang kaldte ''seisei-sushi''. I det [[19. århundrede]], da Tokyo stadig blev kaldt [[Edo (Japan)|Edo]], blev der oprettet små, udendørs madboder langs Tokyos bugt. Boderne serverede friskfanget fisk, der var pakket fint ind med [[tang]] fra bugten. Denne type blev kaldt ''edomae-sushi''. Nigiri-sushi, der sammen med maki er den mest populære sushi type i dag, blev også udviklet omkring dette tidspunkt. Disse nye former for sushi blev hurtigt udbredt til hele Japan, og de fleste, ligner sushi, som den man kender det i dag.
Sushi bliver sjældent tilberedt med brug af [[krydderi]]er, dog bruges af og til [[chili (krydderi)|chili]] og wasabi. Ved tilberedningen lægges der stor vægt på det visuelle indtryk, og sushi anrettes ofte meget kunstfærdigt.


I dag er sushi blevet udbredt over det meste af den [[Vesten|vestlige verden]]. Sushiens popularitet voksede kraftigt i [[USA]] i [[1980'erne]], sideløbende med en stigende sundhedsbevidsthed i den amerikanske kultur. I [[1990'erne]] kom sushien til [[København]], hvorfra sushi-kulturen har bredt sig til resten af landet.
Der findes forskellige slags sushi. Sushi rullet i [[nori]] (tørre plader af tang) kaldes makisushi. Sushi formet til en lille klump med f.eks. skiver af fisk på toppen kaldes nigiri.

== Sushi i Danmark ==
Danmarks første sushibar åbnede i [[1986]] og eksisterede til [[1995]]. Den hed Hana Kyoto og lå på [[Vimmelskaftet (København)|Vimmelskaftet]] 39 i København.<ref>[http://politiken.dk/pol_oplys/ECE144471/hvor-og-hvornaar-aabnede-den-foerste-sushibar-i-danmark/ Hvor og hvornår åbnede den første sushibar i Danmark?], ''[[Politiken]]'', 28. APR. 2006</ref> Først fra midten af 1990'erne blev sushi rigtig populært i Danmark, blandt andet med åbningen af restaurantkæden [[Sticks'n'Sushi]] i [[Nansensgade]]. Siden er et hav af sushi restauranter kommet til i hele Danmark.


== Makisushi ==
== Makisushi ==
Linje 25: Linje 33:
== Nigiri ==
== Nigiri ==
Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå, røget eller marineret fisk, eller evt. kæmperejer eller andre skaldyr. Pålægget kan evt. sættes fast med et tyndt bånd af noritang som vikles hele vejen rundt om ris og pålæg.
Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå, røget eller marineret fisk, eller evt. kæmperejer eller andre skaldyr. Pålægget kan evt. sættes fast med et tyndt bånd af noritang som vikles hele vejen rundt om ris og pålæg.

== Referencer ==
{{Reflist}}


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 23. feb. 2014, 17:07

California roll – makisushi, der indeholder agurk, surimi og avocado.

Sushi (japansk: eller eller 寿司) er japanske retter af kunstfærdigt udskåret rå fisk eller skaldyr og marinerede ris. Der findes talrige regionale variationer. Den mest udbredte er nigiri-sushi, som stammer fra Tokyo og består af rå fisk med den stærke peberrod wasabi, som presses på en risbolle eller sammen med ris og grøntsager rulles ind i nori-tang; serveres med wasabi, sojasauce og grøntsager. Selv om sushi i dag anses som et udpræget japansk fænomen, har det faktisk sin oprindelse i Kina.

Den første registrerede omtale af sushi kommer fra et kinesisk leksikon fra det 2. århundrede, og henviser til saltet fisk konserveret i gæret ris. I en tid før køleskabe og frysere, har de forskellige kulturer fundet mange opfindsomme måder til bevaring af fisk og kød. I det 2. århundredes Kina blev fisk først saltet og derefter pakket ind i ris. Når risen gærer, producerer den mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne æder simpelthen de skadelige fordærvelsesbakterier og dermed bevares fisken. Fisken blev derefter spist rå, og risen kastet væk. Denne type sushi kaldes nare-sushi, og er den ældste kendte form for sushi.[1][2]

I det 8. århundrede blev sushi introduceret i Japan. Japanerne foretrak at spise ris sammen med fisken, og den kinesiske udgave af sushi udviklede sig i Japan til, hvad man dengang kaldte seisei-sushi. I det 19. århundrede, da Tokyo stadig blev kaldt Edo, blev der oprettet små, udendørs madboder langs Tokyos bugt. Boderne serverede friskfanget fisk, der var pakket fint ind med tang fra bugten. Denne type blev kaldt edomae-sushi. Nigiri-sushi, der sammen med maki er den mest populære sushi type i dag, blev også udviklet omkring dette tidspunkt. Disse nye former for sushi blev hurtigt udbredt til hele Japan, og de fleste, ligner sushi, som den man kender det i dag.

I dag er sushi blevet udbredt over det meste af den vestlige verden. Sushiens popularitet voksede kraftigt i USA i 1980'erne, sideløbende med en stigende sundhedsbevidsthed i den amerikanske kultur. I 1990'erne kom sushien til København, hvorfra sushi-kulturen har bredt sig til resten af landet.

Sushi i Danmark

Danmarks første sushibar åbnede i 1986 og eksisterede til 1995. Den hed Hana Kyoto og lå på Vimmelskaftet 39 i København.[3] Først fra midten af 1990'erne blev sushi rigtig populært i Danmark, blandt andet med åbningen af restaurantkæden Sticks'n'Sushi i Nansensgade. Siden er et hav af sushi restauranter kommet til i hele Danmark.

Makisushi

Makiruller med noritangen indad

Makisushi består af sushiris og fisk eller grøntsager rullet i plader af noritang.

Fremstilling

Ved fremstillingen af makiruller benyttes en lille fleksibel bambusmåtte. På måtten placeres et stykke noritang, hvorpå risene fordeles. Ovenpå risene lægges rækker af f.eks. tun, laks, avocado, agurk el. lign. Derefter rulles fra den ene ende. Rullerne skæres ud i skiver, og anrettes. Rullerne kan laves så noritangen vender enten udad eller indad. Ved varianten hvor noritangen vender indad rulles makien ofte i hvide og sorte sesamfrø, dette både ser flot ud, og tilfører smag.

Makisushi Typer

  • Uramaki – også kaldet inside out maki, har nori (tangen) på indersiden af risene og 2 eller flere slags fyld.
  • Hosomaki – små makisushi med en diameter på ca. 2 cm og indeholder typisk kun en slags fyld.
  • Futomaki – store makisushi med en diameter på ca. 4 cm og med 2-3 slags fyld.
  • Temaki – kegleformede håndruller, ca. 10 cm lange, hvor fyldet stikker ud i den ene ende. Spises generelt ikke med spisepinde, men med fingrene.
  • Kaburimaki – er en uramaki, som får lagt et lag af fisk oven på toppen, hvilket gør den mere dekorativ.

Nigiri

Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå, røget eller marineret fisk, eller evt. kæmperejer eller andre skaldyr. Pålægget kan evt. sættes fast med et tyndt bånd af noritang som vikles hele vejen rundt om ris og pålæg.

Referencer

  1. ^ HISTORIEN BAG SUSHI, letzsushi.dk, hentet 23-02-2014
  2. ^ Rasmus (13/04/2010). "HISTORIEN OM SUSHI". sushiopskrifter.dk. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  3. ^ Hvor og hvornår åbnede den første sushibar i Danmark?, Politiken, 28. APR. 2006

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA