Skuddag: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 2 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q1597273
mNo edit summary
Linje 1: Linje 1:
'''Skuddag''' er den [[24. februar]] i et [[skudår]]. I den gamle [[Romersk kalender|romerske kalender]] var [[februar]] den sidste måned, som oprindelig havde 23 dage. Da kalenderen ikke passede helt godt til [[årstid]]erne, skød man sommetider en skud[[måned]] af variabel længde ind. Denne placering af skuddag på den 24. februar blev bibeholdt af [[Julius Cæsar|Cæsar]] i den [[julianske kalender]] og senere også da den [[gregorianske kalender]] blev indført<ref>[http://www.historieonline.dk/special/skuddag/hvaddag.htm Dansk Historisk Fællesråd: Hvilken dag er skuddagen?]</ref>.
'''Skuddag''' er den [[24. februar]] i et [[skudår]]. I den gamle [[Romersk kalender|romerske kalender]] var [[februar]] den sidste måned, som oprindelig havde 23 dage. Da kalenderen ikke passede helt godt til [[årstid]]erne, skød man sommetider en skud[[måned]] af variabel længde ind. Denne placering af skuddag på den 24. februar blev bibeholdt af [[Julius Cæsar|Cæsar]] i den [[julianske kalender]] og senere også da den [[gregorianske kalender]] blev indført<ref>[http://www.historieonline.dk/special/skuddag/hvaddag.htm Dansk Historisk Fællesråd: Hvilken dag er skuddagen?]</ref>. [[EU]] og [[Romerskkatolske kirke|den katolske kirke]] har fastsat, af den 24. februar skulle ophøre med at være skuddag efter 1996, således af skuddagen fra og med 2000 falder på 29. februar<ref>[http://www.historyorb.com/date/1996/february/24 Today in History], besøgt 2014-02-24.</ref>.


== Traditioner ==
== Traditioner ==

Versionen fra 24. feb. 2014, 13:43

Skuddag er den 24. februar i et skudår. I den gamle romerske kalender var februar den sidste måned, som oprindelig havde 23 dage. Da kalenderen ikke passede helt godt til årstiderne, skød man sommetider en skudmåned af variabel længde ind. Denne placering af skuddag på den 24. februar blev bibeholdt af Cæsar i den julianske kalender og senere også da den gregorianske kalender blev indført[1]. EU og den katolske kirke har fastsat, af den 24. februar skulle ophøre med at være skuddag efter 1996, således af skuddagen fra og med 2000 falder på 29. februar[2].

Traditioner

Ifølge en gammel tradition skal mænd, der afviser kvinders frieri på skuddagen bøde med 12 par silkehandsker. Ifølge overleveringen stammer traditionen fra et dekret i 1288 af dronning Margaret af Skotland[3].

Se også

Kilder