Salat (grønsagsret): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Findo (diskussion | bidrag)
m Tjækket Livsstilssygdomme, tilføjet kogebog og kilder
Findo (diskussion | bidrag)
m Sat sitationstegn
Linje 1: Linje 1:
{{harflertydig4|For andre betydninger, se [[Salat (flertydig)]]}}
{{harflertydig4|For andre betydninger, se [[Salat (flertydig)]]}}
[[File:Flickr - cyclonebill - Salat med oksekød, gedeost og avocado.jpg|thumb|En salad med oksekød, gedeost og avocado]]
[[File:Flickr - cyclonebill - Salat med oksekød, gedeost og avocado.jpg|thumb|En salad med oksekød, gedeost og avocado]]
'''Salat''' er en [[madret]] som fortrinsvis består af rå [[grønsager]], en velanrettet salat, er god næring både for [[krop]] og [[sjæl]]. Salatens betydning for det danske middagsbord, har været skiftende i tidens løb, Amerikanske salatvaner nåede Danmark i slutningen af 1970'erne<ref>Hjemmesiden, Historie-online, Salatens Historie, citat hentet d. 24.02.2014</ref>. Med den lette adgang til gode grønsager, gode muligheder for opbevaring på køl og danskernes stigende opmærksomhed på [[livsstilssygdom]]me, som [[Forhøjet kolesterol]], [[Åreforsnævring]] (tidligere [[Åreforkalkning]]) og [[Diabetes|diabetes]]<ref>Hjemmesiden, Netdoktoren, Livsstilssygdomme, Hentet d. 25.02.2014.</ref>, har bevirket at salat er blevet en del af dagligdagen for mange danskere.
'''Salat''' er en [[madret]] som fortrinsvis består af rå [[grønsager]], en velanrettet salat, er god næring både for [[krop]] og [[sjæl]]. Salatens betydning for det danske middagsbord, har været skiftende i tidens løb, "Amerikanske salatvaner nåede Danmark i slutningen af 1970'erne"<ref>Hjemmesiden, Historie-online, Salatens Historie, citat hentet d. 24.02.2014</ref>. Med den lette adgang til gode grønsager, gode muligheder for opbevaring på køl og danskernes stigende opmærksomhed på [[livsstilssygdom]]me, som [[Forhøjet kolesterol]], [[Åreforsnævring]] (tidligere [[Åreforkalkning]]) og [[Diabetes|diabetes]]<ref>Hjemmesiden, Netdoktoren, Livsstilssygdomme, Hentet d. 25.02.2014.</ref>, har bevirket at salat er blevet en del af dagligdagen for mange danskere.


== Tilberedning ==
== Tilberedning ==

Versionen fra 25. feb. 2014, 08:21

For andre betydninger, se Salat (flertydig)
En salad med oksekød, gedeost og avocado

Salat er en madret som fortrinsvis består af rå grønsager, en velanrettet salat, er god næring både for krop og sjæl. Salatens betydning for det danske middagsbord, har været skiftende i tidens løb, "Amerikanske salatvaner nåede Danmark i slutningen af 1970'erne"[1]. Med den lette adgang til gode grønsager, gode muligheder for opbevaring på køl og danskernes stigende opmærksomhed på livsstilssygdomme, som Forhøjet kolesterol, Åreforsnævring (tidligere Åreforkalkning) og diabetes[2], har bevirket at salat er blevet en del af dagligdagen for mange danskere.

Tilberedning

Grønsagerne rengøres og skylles i vand og deles i passende stykker og blandes med de øvrige ingredienser, opskrifter se .

Ingredienser

Der anvendes mange forskellige grønsager i salater, f.eks. salatblade som har givet navn til retten (blade af salatplanten – planteslægten Lactuca), rucola, hvidkål, rødkål, broccoli, tomater, agurker, løg og rodfrugter m.m. For at variere retten kan også anvendes tørrede eller syltede grønsager, f.eks soltørrede tomater, syltede oliven og syltede chili.

Hvis der ønskes lidt mere fyld (kulhydrater), som ikke stammer fra fedtholdige madvarer, bruges typisk pasta, nudler, ris eller kartofler.

Til at gøre retten lidt sødere bruges typisk frugt som, druer, æbler, ananas og mandariner. For at give variationer til retten kan man også komme, græskarkerner, fetaost, brødcroutoner, rejer eller tunfisk i.

Ønskes tilsat sunde vegetabilske olier, kan det ske i form af f.eks. valnødder, hasselnødder og sesamfrø m.m.

Som oftest tilsættes en marinade eller dressing. Skal retten være "let", det vil sige med et lavt kalorieindhold, kan vælges en vineddike olie marinade, evt. tilsat honning. Lidt mere kalorieholdige dressinger fremstilles af creme fraiche, yoghurt, mayonnaise eller fløde. For at give en mere pikant smag til dressing eller salat, kan tilsættes krydderurter f.eks. kommen, dild og chili.

Servering

Salater kan serveres som forret, hovedret eller som tilbehør, som kolde eller varme retter, ved kolde eller varme "tag selv buffer" som tilbehør.

Eksempler på andre salater

Opskrifter

Se Wikimedia Kogebogen

Kilder

  1. ^ Hjemmesiden, Historie-online, Salatens Historie, citat hentet d. 24.02.2014
  2. ^ Hjemmesiden, Netdoktoren, Livsstilssygdomme, Hentet d. 25.02.2014.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Wikimedia Commons har medier relateret til: