Margarete Buber-Neumann: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Eksterne henvisninger: rettet eksterne henvisninger
Linje 12: Linje 12:
== Fånge hos Stalin och Hitler ==
== Fånge hos Stalin och Hitler ==


”''Denna bog tilkom ikke fordi at jeg ville gøre mig fri af byrden af det oplevede, men fordi at jag holder det for min pligt at lade verden vide, hvorhen krænkelsen af menneskeværdet leder''” skriver Buber-Neumann i forordet til sin bog om sine erfaringer fra Stalins Gulag og Hitlers koncentrationslejr. ''Fånge hos Hitler och Stalin'' er en usentimental men gribende skildring af det, hun gennemlevede under sine syv år i lejr. Bogen er samtidigt en slags rapport over de sovjetiske og nazistiske retssystemers og fangelejrenes groteske brutalitet.
”''Denna bog tilkom ikke fordi at jeg ville gøre mig fri af byrden af det oplevede, men fordi at jag anser det for min pligt at lade verden vide, hvor krænkelsen af menneskeværdet leder''” skriver Buber-Neumann i forordet til sin bog om sine erfaringer fra Stalins Gulag og Hitlers koncentrationslejr. ''Fange hos Stalin og Hitler'' er en usentimental men gribende skildring af det, hun gennemlevede under sine syv år i lejr. Bogen er samtidigt en slags rapport over de sovjetiske og nazistiske retssystemers og fangelejrenes brutalitet.


== Forfatterskab ==
== Forfatterskab ==

Versionen fra 9. mar. 2014, 18:10

Fil:Buber-neumann-web.jpg
Margarete Buber-Neumann.

Margarete Buber-Neumann (født Thüring 21. oktober 1901 i Potsdam - 6. november 1989 i Frankfurt am Main) var en tysk politisk skribent. Buber-Neumann var under mellemkrigstiden aktiv i Tysklands kommunistiske parti. I eksil i Sovjet blev hun 1938 arresteret og var i to år fange i Gulag. I 1940 overførtes hun fra Sovjet til Tyskland, hvor hun af nazisterne sattes i koncentrationslejr. Efter 2. verdenskrigs afslutning boede hun en tid i Sverige og skrev her bogen Fånge hos Hitler och Stalin.

Biografi

Margarete Thüring stammede fra en middelklassefamilje i Potsdam. Tyve år gammel, i 1921, kom hun med i det tyske kommunistparti KDP. Samme år giftede hun sig med Rafael Buber, søn af den jødiske filosof Martin Buber. Parret fik to barn men blev skilt efter et par år, og Rafael flyttede senere med børnene til Palæstina. Margarete mødte på denne tid Heinz Neumann, en af KDPs centralfigurer. Ideologiska modsætninger i KDP gjorde, at Margarete og Heinz en tid boede i Spanien og Schweiz og til sidst kom til Moskva 1935. Under Stalins store udrensninger blev de arresterede, Heinz i april 1937 og Margarete i juni 1938.

Heinz ”forsvandt” i Gulag. Margarete tilbragte to år i lejre i provinsen Karaganda. I foråret 1940, under den tid da Molotov-Ribbentrop-pagten var i kraft, førtes Margarete af den sovjetiske sikkerhedstjeneste NKVD til Tyskland, hvor hun overdroges til SS. Af dem deporteredes hun til koncententrationslejren for kvinder (Ravensbrück), hvor hun var interneret til krigens afslutning i 1945.

Under et ophold i Sverige efter krigen skrev hun sine lejrmemoarer Fånge hos Hitler och Stalin. Da Margarete Buber-Neumann siden flyttede tilbage til Tyskland, levede hun et ret tilbagetrukkent liv som skribent. I 1963 udgav hun en bog om tjekken Milena Jesenská, forfatter og ven af Kafka, som hun havde lært at kende i Ravensbrück.

Fånge hos Stalin och Hitler

Denna bog tilkom ikke fordi at jeg ville gøre mig fri af byrden af det oplevede, men fordi at jag anser det for min pligt at lade verden vide, hvor krænkelsen af menneskeværdet leder” skriver Buber-Neumann i forordet til sin bog om sine erfaringer fra Stalins Gulag og Hitlers koncentrationslejr. Fange hos Stalin og Hitler er en usentimental men gribende skildring af det, hun gennemlevede under sine syv år i lejr. Bogen er samtidigt en slags rapport over de sovjetiske og nazistiske retssystemers og fangelejrenes brutalitet.

Forfatterskab

  • Margarete Buber-Neumann: Fånge hos Hitler och Stalin, Stockholm: Natur och kultur, 1948. (oversættelse til svensk fra forfatterindens tyske manuskript af Axel Werkström)
  • Margarete Buber-Neumann: Kafkas Freundin Milena; 1963

Eksterne henvisninger