Devaluering: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Tilføjer link til Wiktionary
udvidelser
Linje 1: Linje 1:
'''Devaluering''' er i [[makroøkonomi|makroøkonomisk]] henseende det fænomen, at en [[valuta]]s pris falder i forhold til prisen på andre valutaer.
'''Devaluering''' er i [[økonomi]]sk henseende det fænomen, at et land politisk/administrativt beslutter at sænke landets [[valuta]]s kursværdi (pris) i forhold til andre valutaer. En devaluering kan således kun foretages af lande, der aktivt styrer deres valutakurser (dvs. fører [[fastkurspolitik]]).


== Devaluering og depreciering ==
Dette er et værktøj for den statslige [[økonomi]]ske [[organisation]], der dermed kan søge at gøre [[import]] dyrere og dermed skabe et fald i import og omvendt gøre [[eksport]] mere favorabelt for udlandet.


Lande med flydende valutakurser, hvilket i dag omfatter de allerfleste vestlige lande med en selvstændig valuta [dog ikke [[Danmark]]), vil i sagens natur ofte opleve, at deres valuta falder i kurs i forhold til samhandelspartnernes valutaer; et sådant markedsbestemt kursfald er imidlertid ikke en devaluering, men omtales i stedet som en ''depreciering''.
Valutanedskrivning kan derfor bruges til at forbedre et lands [[handelsbalance]]. Dog kan en afskrivning med efterfølgende højere importpriser også medføre øget [[inflation]].

== Revaluering og appreciering ==

Det modsatte af en devaluering - altså en politisk fastsat stigning i valutakursen i forhold til omverdenen - kaldes en revaluering, mens en markedsbestemt stigning i et lands valutakurs omtales som en appreciering.

== Årsager til og konsekvenser af devalueringer ==

En devaluering var især tidligere brugt som et værktøj i den [[økonomisk politik|økonomiske politik]]. Den virker ved at gøre [[import]] dyrere og dermed skabe et fald i importen og omvendt gøre [[eksport]] billigere for udlandet. Begge dele forbedrer [[konkurrenceevne]]n og dermed nettoeksporten.

Valutanedskrivning kan derfor bruges til at forbedre et lands [[handelsbalance]] og [[betalingsbalance]] og samtidig stimulere [[beskæftigelse]]n. Dog vil en nedskrivning med efterfølgende højere importpriser typisk også medføre øget [[inflation]]. Den vil efterhånden udhule konkurrenceevneforbedringen, så resultatet på længere sigt bliver en uændret beskæftigelse og konkurrenceevne, men et permanent højere inflationsniveau. Derfor er man i de fleste vestlige lande, herunder Danmark, gået væk fra at bruge devalueringsinstrumentet aktivt.

== Aktiv valutapolitik i Danmark ==

I Danmark blev devalueringer især brugt i den økonomiske politik som et aktivt instrument fra 1960'erne og frem til starten af 1980'erne.


== Se også ==
== Se også ==

* [[Valutapolitik]]

{{wiktionary-flad|devaluering}}
{{wiktionary-flad|devaluering}}



[[Kategori:Makroøkonomi]]
{{Navboks økonomi|state=autocollapse}}

[[Kategori:International økonomi]]

Versionen fra 25. mar. 2014, 22:13

Devaluering er i økonomisk henseende det fænomen, at et land politisk/administrativt beslutter at sænke landets valutas kursværdi (pris) i forhold til andre valutaer. En devaluering kan således kun foretages af lande, der aktivt styrer deres valutakurser (dvs. fører fastkurspolitik).

Devaluering og depreciering

Lande med flydende valutakurser, hvilket i dag omfatter de allerfleste vestlige lande med en selvstændig valuta [dog ikke Danmark), vil i sagens natur ofte opleve, at deres valuta falder i kurs i forhold til samhandelspartnernes valutaer; et sådant markedsbestemt kursfald er imidlertid ikke en devaluering, men omtales i stedet som en depreciering.

Revaluering og appreciering

Det modsatte af en devaluering - altså en politisk fastsat stigning i valutakursen i forhold til omverdenen - kaldes en revaluering, mens en markedsbestemt stigning i et lands valutakurs omtales som en appreciering.

Årsager til og konsekvenser af devalueringer

En devaluering var især tidligere brugt som et værktøj i den økonomiske politik. Den virker ved at gøre import dyrere og dermed skabe et fald i importen og omvendt gøre eksport billigere for udlandet. Begge dele forbedrer konkurrenceevnen og dermed nettoeksporten.

Valutanedskrivning kan derfor bruges til at forbedre et lands handelsbalance og betalingsbalance og samtidig stimulere beskæftigelsen. Dog vil en nedskrivning med efterfølgende højere importpriser typisk også medføre øget inflation. Den vil efterhånden udhule konkurrenceevneforbedringen, så resultatet på længere sigt bliver en uændret beskæftigelse og konkurrenceevne, men et permanent højere inflationsniveau. Derfor er man i de fleste vestlige lande, herunder Danmark, gået væk fra at bruge devalueringsinstrumentet aktivt.

Aktiv valutapolitik i Danmark

I Danmark blev devalueringer især brugt i den økonomiske politik som et aktivt instrument fra 1960'erne og frem til starten af 1980'erne.

Se også