Devaluering: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1.582 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
udvidelser
m (Tilføjer link til Wiktionary)
(udvidelser)
'''Devaluering''' er i [[makroøkonomi|makroøkonomiskøkonomi]]sk henseende det fænomen, at enet land politisk/administrativt beslutter at sænke landets [[valuta]]s kursværdi (pris falder) i forhold til prisen på andre valutaer. En devaluering kan således kun foretages af lande, der aktivt styrer deres valutakurser (dvs. fører [[fastkurspolitik]]).
 
== Devaluering og depreciering ==
Dette er et værktøj for den statslige [[økonomi]]ske [[organisation]], der dermed kan søge at gøre [[import]] dyrere og dermed skabe et fald i import og omvendt gøre [[eksport]] mere favorabelt for udlandet.
 
Lande med flydende valutakurser, hvilket i dag omfatter de allerfleste vestlige lande med en selvstændig valuta [dog ikke [[Danmark]]), vil i sagens natur ofte opleve, at deres valuta falder i kurs i forhold til samhandelspartnernes valutaer; et sådant markedsbestemt kursfald er imidlertid ikke en devaluering, men omtales i stedet som en ''depreciering''.
Valutanedskrivning kan derfor bruges til at forbedre et lands [[handelsbalance]]. Dog kan en afskrivning med efterfølgende højere importpriser også medføre øget [[inflation]].
 
== Revaluering og appreciering ==
 
Det modsatte af en devaluering - altså en politisk fastsat stigning i valutakursen i forhold til omverdenen - kaldes en revaluering, mens en markedsbestemt stigning i et lands valutakurs omtales som en appreciering.
 
== Årsager til og konsekvenser af devalueringer ==
 
En devaluering var især tidligere brugt som et værktøj i den [[økonomisk politik|økonomiske politik]]. Den virker ved at gøre [[import]] dyrere og dermed skabe et fald i importen og omvendt gøre [[eksport]] billigere for udlandet. Begge dele forbedrer [[konkurrenceevne]]n og dermed nettoeksporten.
 
Valutanedskrivning kan derfor bruges til at forbedre et lands [[handelsbalance]] og [[betalingsbalance]] og samtidig stimulere [[beskæftigelse]]n. Dog vil en nedskrivning med efterfølgende højere importpriser typisk også medføre øget [[inflation]]. Den vil efterhånden udhule konkurrenceevneforbedringen, så resultatet på længere sigt bliver en uændret beskæftigelse og konkurrenceevne, men et permanent højere inflationsniveau. Derfor er man i de fleste vestlige lande, herunder Danmark, gået væk fra at bruge devalueringsinstrumentet aktivt.
 
== Aktiv valutapolitik i Danmark ==
 
I Danmark blev devalueringer især brugt i den økonomiske politik som et aktivt instrument fra 1960'erne og frem til starten af 1980'erne.
 
== Se også ==
 
* [[Valutapolitik]]
 
{{wiktionary-flad|devaluering}}
 
 
[[Kategori:Makroøkonomi]]
{{Navboks økonomi|state=autocollapse}}
 
[[Kategori:International økonomi]]
10.662

redigeringer

Navigationsmenu