Forskel mellem versioner af "Vendeltiden"

Spring til navigation Spring til søgning
14 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
m
retter link
m (→‎Eksterne henvisninger: indsat ekstern henvisning)
m (retter link)
Efterhånden blev højene betydeligt mindre, og i [[vikingetid]]en er de blot nogle få meter i diameter, dog gerne placerede i nærheden af de gamle høje i [[Gamla Uppsala]]. En anden [[gravskik]], som kom frem under vendeltid, var [[bådgrav]]ene. Disse findes flere steder i [[Svealand]], men de mest kendte turde være dem i [[Valsgärde]] nogle kilometer nord for Gamla Uppsala og dem i [[Vendels socken|Vendel]], som har givet epoken dens navn. Bådgravene viser lige som [[bronzealder]]ens [[skibssætning]]er, at søvejene var vigtige. Bådgravene fra vendeltid er rige på gravfund, og at kontakterne med udlandet var vigtige viser sig blandt andet ved, at man i bådgraven i [[Sutton Hoo]] i [[England]] har gjort fund, som udviser et nært slægtskab med fx dem, man har gjort i Valsgärde.
 
Sagaerne, som dog formodes at være prægede af [[digt]]ning, beretter tillige om hvorledes, [[Ivar Vidfadme|Ivar Vidfamne]] noget senere, som den første konge efter Ynglingeætten, skaber et rige eller en union, som skulle have bestået af såvel dele af England, [[Skandinavien]] og provinser på den anden side af [[Østersøen]]. Dette rige skulle siden være blevet opløst som følge af det i flere kilder omtalte [[slaget ved Bråvalla|Bråvallaslag]] mellem [[Harald Hildetand]] og [[Sigurd Ring]].
 
I [[700-tallet]], ikke mindst efter at [[Birka]] var blevet anlagt som erstatning for [[Helgö]], intensifieredes handelen successivt og da især den mod øst. Det er derfor ikke muligt at angive noget nøjagtigt år for hvornår, Sverige gik ind i [[vikingetiden]] på samme måde som for de vestlige vikingefærder, hvor [[viking]]ernes opdukken ved [[Lindisfarne]] i [[793]] regnes som det traditionelle starttidspunkt.

Navigationsmenu