Parallakse: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: no:Parallakse
YurikBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: sl:Paralaksa
Linje 31: Linje 31:
[[ru:Параллакс]]
[[ru:Параллакс]]
[[sk:Paralaxa]]
[[sk:Paralaxa]]
[[sl:Paralaksa]]
[[sv:Parallax]]
[[sv:Parallax]]
[[zh:视差]]
[[zh:视差]]

Versionen fra 22. jul. 2006, 04:50

Parallakse (sammensat af ordene parallel og akse) er det fænomen, at sigtelinjen til et stationært mål ændrer sig når man ser målet fra forskellige vinkler. Dette udnyttes såvel i naturen af dyr som af mennesker til at bedømme afstande.

Et forenklet eksempel på parallakse

Parallakse og "dybde-syn"

Levende væsener der har to fungerende øjne pegende i den samme retning, ser deres "mål", f.eks. et byttedyr, fra to forskellige vinkler, og ud fra de små forskelle i de to øjnes "udsigt" kan man bestemme afstanden til de objekter der er synlige for begge øjne.

Parallakse i astronomien

Samme metode bruges i stor skala indenfor for eksempel astronomien til at måle afstande til "nære" stjerner: Hvis man tager to billeder af en bestemt stjerne med et halvt års mellemrum, vil Jorden i løbet af det halve år have bevæget sig fra ét punkt i sin bane, til det diametralt modsatte punkt; en afstand målt i lige linje på ca. 300 millioner kilometer. Denne afstand er stor nok til at forårsage tilstrækkelige forskelle i sigteretningen til stjernen, og ud fra dennne forskel og Jordbane-diameteren kan man beregne afstanden til stjernen.