Forskel mellem versioner af "Kompasretning"

Spring til navigation Spring til søgning
1.119 bytes fjernet ,  for 6 år siden
→‎Nord: flyttet over i artikel
m (Øst udskilt til egen artikel)
(→‎Nord: flyttet over i artikel)
== Kompasretninger i navigation ==
Når man taler om f.eks. en "nordlig vind", betyder det, at vinden kommer fra nord. Derimod er går en "nordlig strøm" fra syd mod nord. Tilsvarende gælder for de øvrige retninger. Dette modsætningsforhold leder undertiden til forvirring. Vindretninger har ofte navne efter kompasretningen: Nordenvinden, Vestenvinden og Østenvinden. Den sydlige vind er navngivet efter ældre sprog: Søndenvinden.
 
== Nord ==
Man skelner i [[navigation]] mellem forskellige nordretninger:
* '''Sand-/geografisk- nord''' er retningen til den geografiske nordpol.
* '''Magnetisk nord''' er retningen til den magnetiske nordpol. Der findes præcist to [[meridian]]er hvor geografisk nord og magnetisk nord er sammenfaldne. Det er de to meridianer der ligger på [[storcirkel|storcirklen]] gennem de to nordpoler, hhv. den geografiske og den magnetiske. Da den magnetiske nordpol bevæger sig rundt på kloden, ændrer det også ved hvilke to meridianer der er tale om.
* '''Devierende nord''' er den vej kompasnålen peger (dette er forskellig fra magnetisk nord pga. [[jern]] og andre let [[magnetisme|magnetiske]] materialer i nærheden, samt Jordens regionale/lokale sammensætning).
* '''Net nord'''. Visse typer af kort inddeles i et kvadratisk netværk, f.eks. [[Universal Transverse Mercator|UTM]]-kort herunder bl.a. [[Geodatastyrelsen]]s klassiske [[4cm-kort]]. Net-nord er således opad parallelt med nettet. På disse kort er net-nord sammenfaldende med geografisk nord alene langs [[kortprojektion]]ens [[centralmeridian]].
 
== Kompasretninger i kulturhistorien ==
118.568

redigeringer

Navigationsmenu