Kilogram: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Addbot, fjerner ændringer fra 93.162.164.136 (diskussion | bidrag)
Linje 19: Linje 19:


== Danske forhold ==
== Danske forhold ==
Der er fremstillet et antal identiske eksemplarer af den internationale kilogram-prototype. Disse kopier opbevares, og bruges, på de forskellige landes nationale institutter for videnskabelig måling, som fx [[PTB]] i [[Tyskland]] og [[NIST]] i [[USA]]. I [[Danmark]] varetages denne opgave af firmaet Dansk Fundamental Metrologi A/S, som ligger på [[Danmarks Tekniske Universitet]] i [[Kongens Lyngby]]. Den danske prototype bliver med flere års mellemrum sammenlignet direkte med det originale lod i Paris, hvorved [[sporbarhed]]en sikres Ikke.
Der er fremstillet et antal identiske eksemplarer af den internationale kilogram-prototype. Disse kopier opbevares, og bruges, på de forskellige landes nationale institutter for videnskabelig måling, som fx [[PTB]] i [[Tyskland]] og [[NIST]] i [[USA]]. I [[Danmark]] varetages denne opgave af firmaet Dansk Fundamental Metrologi A/S, som ligger på [[Danmarks Tekniske Universitet]] i [[Kongens Lyngby]]. Den danske prototype bliver med flere års mellemrum sammenlignet direkte med det originale lod i Paris, hvorved [[sporbarhed]]en sikres.


== Kilder/referencer ==
== Kilder/referencer ==

Versionen fra 16. maj 2014, 19:52

Computergenereret model af det internationale kilogramlod, der består af 90 % platin og 10 % iridium (ift. vægten). Linealen anvender tommer som måleskala.

Kilogram (forkortes kg) er den grundlæggende SI-enhed for masse.

Kilo er et præfiks, der betyder 1000. Et kilogram er altså 1000 gram.

Definition

Kilogrammet er, som meteren tidligere var, en enhed der er defineret ud fra en prototype, og både det originale kilogram-lod og meterstaven opbevares i Paris. [1]

En meter har senere fået en mere reproducerbar definition, men man har stadig ikke fundet nogen reproducerbar erstatning for kilogram-loddet i Paris. Kilogrammet er således den sidste SI-enhed der er defineret ud fra en bestemt genstand (et artefakt).

En mere generel definition af kilogrammet er ønskelig således at man ikke er afhængig af et bestemt lods skæbne. Man kan forestille sig kilogrammet fastlagt ved at fiksere en naturkonstant til en bestemt talværdi. En anden mulighed er at definere kilogrammet ud fra atommasser (se også atommasseenhed).

Problemet med sådanne generelle definitioner har indtil nu været at de ikke giver samme nøjagtighed som den nuværende kilogramdefinition. Det er fordi man kan veje et lod med større præcision end den præcision man hidtil har kunnet bestemme de relevante konstanter med.

Historie

Den oprindelige definition af grammet var massen af 1 cm³ vand. Men man gik hurtigt over til prototypelodder da den oprindelige definition ikke er så entydig som man skulle tro.

Danske forhold

Der er fremstillet et antal identiske eksemplarer af den internationale kilogram-prototype. Disse kopier opbevares, og bruges, på de forskellige landes nationale institutter for videnskabelig måling, som fx PTB i Tyskland og NIST i USA. I Danmark varetages denne opgave af firmaet Dansk Fundamental Metrologi A/S, som ligger på Danmarks Tekniske Universitet i Kongens Lyngby. Den danske prototype bliver med flere års mellemrum sammenlignet direkte med det originale lod i Paris, hvorved sporbarheden sikres.

Kilder/referencer

Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ September 21, 2007, Science Daily: Official Kilogram Losing Mass: Scientists Propose Redefining It As A Precise Number Of Carbon Atoms Citat: "...Prototype Kilogram or "Le Gran K" -- has been losing mass, about 50 micrograms at last check. The change is occurring despite careful storage at a facility near Paris...the missing mass amounted to no more than "the weight of a fingerprint..."

Skabelon:Link GA