Sanktbernhardshund: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Migrerer 41 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q38090
m Tilføjede Kategori:Molosser ved hjælp af Hotcat
Linje 14: Linje 14:
[[Kategori:Hunderacer]]
[[Kategori:Hunderacer]]
[[Kategori:Beredskab]]
[[Kategori:Beredskab]]
[[Kategori:Molosser]]


{{Link GA|eo}}
{{Link GA|eo}}

Versionen fra 18. maj 2014, 17:49

Sanktbernhardshund

Sanktbernhardshunden er opkaldt efter munken Bernard de Menthon (senere Sankt Bernhard), der i år 980 anlagde et kloster og herberg i det eneste pas i Alperne mellem Italien og Schweiz. Han anlagde det som en hjælp til udmattede rejsende, der i det kolde og uvejsomme bjergterræn ofte var faret vild og fanget i snemasserne.

Munkene begyndte i 1600-tallet at avle på egnens store og robuste hunde, der var udstyret med en fremragende lugtesans. Den første sikre afbildninger af den nuværende sanktbernhardshund er fra 1695. Hundene var måske i begyndelsen selskabs- og beskyttelseshunde i klosteret.

Sanktbernardshunden er ofte portrætteret: I tegneserier med små tønder indeholdende brændevin om halsen. Det var hensigten at det fundne offer kunne varme sig ved at drikke af tønden. Men munkene afviser den historie; de tror at misforståelsen skyldes et tidligt maleri. [1]

Kilder/referencer

  1. ^ Pickow, George (1957). "The Great St. Bernard Hopsice Today" (http). National Geographic, January 1957. Hentet 26. januar. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |accessdate= (hjælp); Ukendt parameter |accessyear= ignoreret (|access-date= foreslået) (hjælp)
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link GA