Field Trial Springer Spaniel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
m småret
beskrivelse af foto
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:English Springer Spaniel.jpg|thumb|Field Trial Springer Spaniel]]
[[Fil:English Springer Spaniel.jpg|thumb|Field Trial Springer Spaniel med sporsele - klar til at gå spor.]]
'''Field Trial Springer Spaniel''' er jagthundvarianten af racen '[[Engelsk Springer Spaniel]]'. I daglig tale forkortes racen med 'F.T. Springer Spaniel'.
'''Field Trial Springer Spaniel''' er jagthundvarianten af racen '[[Engelsk Springer Spaniel]]'. I daglig tale forkortes racen med 'F.T. Springer Spaniel'.



Versionen fra 23. maj 2014, 00:14

Field Trial Springer Spaniel med sporsele - klar til at gå spor.

Field Trial Springer Spaniel er jagthundvarianten af racen 'Engelsk Springer Spaniel'. I daglig tale forkortes racen med 'F.T. Springer Spaniel'.

F.T. Springer Spaniel kaldes ofte på engelsk for 'Working Spaniel', 'Field Type' eller 'Field Spaniel', mens udstillingsvarianten af Engelsk Springer Spaniel kaldes på engelsk for 'Bench Type' eller 'Show Type'.

Egenskaber

F.T. Springer Spaniel er en 'stødende' jagthund, der søger under bøssen, det vil sige jagthunden rejser byttet i det samme øjeblik, jagthunden har lokaliseret fasanen, kaninen eller haren etc.

F.T. Springer Spaniel er særlig velegnet til jagt i områder med en tæt vildtbestand og har sin force i bevokset terræn, hvor vildtet traditionelt holder godt. Hunden avles i reglen med udpræget trang til at holde sig i nærheden af sin fører. F.T. Springer Spaniel har normalt et blidt og bøjeligt sind, men de kræver dog dressur før jagt. Specielt er det nødvendigt, at jægeren bruger meget tid på at indlære hunden den tætte kontakt. Kun hvis hunden går i et kort siksak-søg foran sin fører, vil jægeren få udbytte af jagten med sin hund. Det siges lidt drilagtigt, at hunden skal pudse støvlerne og at alt vildt, der rejses af hunden, skal kunne nedlægges inden for en afstand med haglbøssen. Den ideelle spaniel skal være modig og pågående i tæt vegetation, have en medfødt spontan apportering med blød mund og desuden besidde stor vandpassion.

Der hersker udbredt enighed blandt jægere og dyrlæger, at F.T. Springer Spaniel primært bør anskaffes med henblik på jagt, fordi hunden er avlet specielt til dette brug.

De seneste år har politiet og militæret over alt i verden opdaget F.T. Springer Spaniels fine egenskaber. Hunden bliver således benyttet til eftersøgningsopgaver af mennersker, nakotika og sprængstof.

Desuden er der voksende interesse for at anvende F.T. Springer Spaniel i forbindelse med hundesport, herunder markprøver der efterligner elementerne fra en rigtig jagt.

Udseendemæssigt ligner 'Field Trial Springer' den anden type 'English Springer Spaniel', men adskiller sig på flere områder.

Rådgivning

Det er vigtig, at den potentielle hundeejer er klar over, at Field Trial Spaniel fordre aktivering, derfor yder Klubben for FT Spaniels rådgivning vedrørende hundens jagtegenskaber og anvendelsesmuligheder.

Historisk oprindelse

I år 17 e.Kr. optræder navnet ’Spaniel’ første gang skriftligt i forbindelse med irske love. Senere findes referencer til Spaniel i welsh’s love omkring år 300 e.Kr.

De fleste er enige om, at udtrykket "Spaniel" stammer fra det romerske navn for Spanien (Hispania). Ændringen opstod formentlig i følgende progression – spagnell, spainell, spanyell og Spaniel.

Man kender ikke med sikkerhed den virkelige udspredelse af racen, men meget taler for, at ’Spaniel’ stammer fra Spanien, og blev udbredt til Europa af romerne.

Ved slutningen af det 16. århundrede blev en ’Land Spaniel’ og en ’Vand Spaniel’ beskrevet i flere bøger som »en spaniel hund med lange ører, bryst, hvid mave og fødder og sorte aftegninger'.

I det 17. århundrede blev Spaniel opdelt i to størrelser, henholdsvis ’Springer Spaniel’ og ’Cocker Spaniel’, der var den mindste i størrelsen.

I det 19. århundrede blev der foretaget endnu en opdeling med betegnelserne Cocker Spaniel og Field Spaniel eller Engelsk Springer Spaniel.

I 1812 var en ren stamme af Engelsk Springer Spaniel i gang og den ’Engelske Springer Spaniel’ blev første gang udstillet i udstillingsringen i 1903, ejet af F. Winton Smith. 'Field Spaniel' anvendes ikke i forbindelse med udstilling, fordi formålet er avl med henblik på jagt.

I Danmark anno 1991 var der få F.T Spaniel og i 1994 dannede en gruppe af jægere 'Interessegruppen for F.T. Spaniels', hvilket resulterede i, at Danmarks Jægerforbund blev opmærksomme på F.T. Spaniel som ren jagtafstamning.[1]

I 1996 blev 'Klubben for F.T. Spaniels' stiftet med egen stambogsføring i Dansk Jagthunde Registrering.[1]

Ekstern henvisning

Referencer

  1. ^ a b F.T. Spaniel & Jæger. 2007. Nr. 1. Januar. ISSN 1397-3258, side 8.