Wikipedia:Beskyttelser: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
Tilføjet om aktuelle begivenheder, omskrevet afsnit om brugersider
m (typo)
(Tilføjet om aktuelle begivenheder, omskrevet afsnit om brugersider)
 
=== Semibeskyttelser ===
Sider kan semibeskyttes, hvilket indebærer at udelukkende registrerede brugere som har haft konto i mindst 4 dage og foretaget mindst 10 redigeringer, såkaldte bekræftede brugere, kan redigere dem. Også denne funktion bør benyttes med forsigtighed, f.eks. på sider som ofte udsættes for hærværk fra forskellige brugere, eller af brugere som opretter nye konti når de gamle bliver blokeret. Semibeskyttelser bør være tidsbegrænsede (undtagen for stærkt udsatte sider og visse sider relaterede til forsiden). Ved langvarigt og vedholdende hærværk kan varigheden ofte være relativt lang.
 
Visse stærkt udsatte sider er semibeskyttede på ubestemt tid, da de reelt fungerer som magneter på hærværk og subjektive redigeringer, uanset hvor længe de er beskyttede. Artikler om kendte politikere, mediestjerner og visse sportsklubber er typiske eksempler på dette. Men også visse interne sider der ofte henvises kan det være aktuelt at semibeskytte på ubestemt tid. Nærværende hjælpeside har f.eks. været semibeskyttet siden 1. november 2010, fordi den er særligt udsat for hærværk.
 
Ved aktuelle begivenheder kan relaterede artikler semibeskyttes for at forebygge fejlagtige redigeringer. Erfaringsmæssigt er der af og til folk, der begynder at redigere, straks pressen begynder at fortælle om det uden hensyn til, at der kan gå både timer og dage, før fakta foreligger, og at der kan ske mange ændringer inden da.
 
En semibeskyttelse udelukker ikke den som vil lave seriøse ændringer i artiklen fra at gøre dette, men forsinker det blot med 4 dage og 10 redigeringer, den tid det tager for en nyoprettet konto at blive bekræftet. Brugerne behøver derfor ikke at tage særskilt hensyn, hvad gælder redigering af semibeskyttede sider.
 
=== Beskyttelse af brugersider ===
[[Wikipedia:Normer for brugersider|Brugersider]] er sider tilknyttet de enkelte brugere. De er ikke brugernes ejendom, men så længe de i øvrigt overholder de relevante normer, bedes andre i almindelighed om at lade være med at redigere dem. For langt de fleste brugeres vedkommende er der da heller ikke problemer i et omfang, der vil give anledning til beskyttelse. Noget der i øvrigt også primært vil være til besvær for almindelige brugere, da det vil kræve at en administrator låser siden op, hver gang den ønskes redigeret. Enkelte brugere, herunder især administratorer, kan dog komme ud for at deres brugersider udsættes for gentagne angreb, hvorfor det kan være nødvendigt at beskytte dem som forebyggelse.
At beskytte sin egen [[Wikipedia:Normer for brugersider|brugerside]] er i den senere tid blevet et kontroversielt spørgsmål. På den ene side er det et gammelt princip at holde så meget af Wikipedia som muligt åbent. På den anden side er det mest kun den enkelte bruger selv, som har behov for at redigere sin brugerside, og denne skulle så kunne anmode om, at siden låses op. I praksis er en anmodning om hver enkel redigering så besværlig, at almindelige brugere sjældent har lyst til dette. Kontroverser opstår indimellem, når en administrator beskytter sin egen brugerside, da dette anses som noget som placerer administratorer og andre brugere i hver sin position.
 
Personlige CSS- og [[javascript|JS]]-sider, som f.eks. ''Bruger:Bruger/monobook.css'' eller ''Bruger:Bruger/cologneblue.js'', kan automatisk kun redigeres af brugeren selv og administratorer, så der er meget sjældent grund til at beskytte sådanne sider.

Navigationsmenu