Forskel mellem versioner af "Tegnsprog"

Spring til navigation Spring til søgning
265 bytes fjernet ,  for 6 år siden
ingen redigeringsopsummering
Tag: gettingstarted edit
Tag: gettingstarted edit
'''Tegnsprog''' er [[døv]]es [[sprog]]. Dansk tegnsprog er et sprog som dansk talesprog, og lige som dansk talesprog ligner de øvrige skandinaviske talesprog, så ligner [[dansk tegnsprog]] svensk og norsk tegnsprog. Mange danske døve kender til andre landes tegnsprog, især det amerikanske [[ASL]], der bruges meget ved kommunikation mellem døve fra forskellige lande.
 
I modsætning til det talte sprog, som udtrykkes ved hjælp af lyd, udtrykkes tegnsprog visuelt: med bevægelser, gestus og mimik.
 
Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen [[Tegnsprog grammatik|grammatik]], som er forskellig fra dendet danske talesprog. Tegnsprog er ikke internationalt i modsætning til [[Esperanto]] og [[Volapük (sprog)|Volapük]]. Tegnsprog er ikke et "opfundet" [[kunstsprog]], men et sprog, som er udviklet gennem årtusinder over hele verden. Platon beskriver fx tegnsprog i det antikke Grækenland. Der findes omtrent lige så mange forskellige tegnsprog i verden, som der findes talesprog, men ikke alle lande har lovpligtig undervisning af døve, og der findes derfor mange lande, hvor det lokale tegnsprog kan variere meget fra region til region, og hvor der ikke findes et "rigsmål".
 
Dansk tegnsprog er formelt blevet anerkendt afi Folketinget 13. maj af alle partier via en lovændring til Lov om Dansk Sprognævn.
 
Danmarks tegnsprogsdag er 13. maj.
 
[[Mundhåndsystem]] er et mundaflæsningsstøttesystem opfundet i Danmark af [[Georg Forchhammer]], forstander ved [[Nyborgskolen]] i starten af 1900-tallet. I det angiver højre hånds fingres bevægelser konsonanterne i det talte sprog, og det bruges som støtte ved mundaflæsning. Der findes i dag kun ganske få døve i Danmark, som kommunikerer ved hjælp af mundhåndsystem.
 
[[Lorm]] er et alfabetiseringssystem og således ikke et egentligt tegnsprog. Bruges af [[døvblind]]e især i tysktalende lande.
 
Døve bruger ikke [[braille]], som er et punktsystem til læsning for [[blinde]] og [[svagtseende]].
 
== Se også ==

Navigationsmenu