Carlsberg Laboratorium: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
en internationalt anderkendt forskningsinstitution -> ... anerkendt ...
m kat
Linje 15: Linje 15:
== Ekstern henvisning ==
== Ekstern henvisning ==
[http://www.crc.dk Carlsberg Forskningscenter (på engelsk)]
[http://www.crc.dk Carlsberg Forskningscenter (på engelsk)]

[[Kategori:Danske virksomheder]]

Versionen fra 23. jul. 2006, 02:35

Carlsberg Laboratoriums gamle bygning med statue af grundlægger J.C. Jacobsen i forgrunden.

Carlsberg Laboratorium er en internationalt anerkendt forskningsinstitution beliggende i Valby. Det blev oprettet i 1875 af Carlsbergs grundlægger J. C. Jacobsen, som mente at det var nødvendigt at forstå øllets kemi bedre for at kunne forbedre dets kvalitet.

Særligt for Carlsberg Laboratorium er at det ikke må holde vigtige forskningsresultater hemmelige, f.eks. af konkurrencehensyn, og i 1877 besluttede bestyrelsen at der jævnligt skulle udgives et tidsskrift, der omhandlede disse resultater.

I 1876 Carlsberg Laboratorium blev lagt under Carlsbergfondet og opdelt i en kemisk og en fysiologisk afdeling. Carlsberg Laboratorium kom igen under Carlsberg i 1972 og fik gennemført en større udvidelse i 1976. I dag er institutionen en del af Carlsberg Forskningscenter og består også af en gærgenetisk afdeling.

Vigtige opdagelser

Gennem årene har forskere på Carlsberg Laboratorium gjort en række betydningsfulde opdagelser.

  • Forskeren Emil Chr. Hansen fandt i 1883 en måde der nu bruges verden over, hvorved gær kan rendyrkes, så man undgår vildgær i ølbrygningen.
  • Kemikeren S.P.L. Sørensen introducerede 1909 pH-begrebet der bruges som mål for opløsningers surhedsgrad den dag i dag.
  • Laboratoriets første leder, Johan Kjeldahl, offentliggjorde i 1883 en metode til at bestemme nitrogenindholdet i organisk materiale, hvilket kan bruges til at bestemme proteinindhold.

Ekstern henvisning

Carlsberg Forskningscenter (på engelsk)