Field Trial Springer Spaniel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m infoboks
tilføjet kilder + slettet gentagelser + slettet udokumenterede udsagn + tilføet afsnit om stambogsføring.
Linje 18: Linje 18:
| passerfor =
| passerfor =
}}
}}
'''Field Trial Springer Spaniel''' er en jagthundrace. I daglig tale forkortes racen med 'F.T. Springer Spaniel'. F.T. Springer Spaniel kaldes på engelsk for 'Working Spaniel'.


'''Field Trial Springer Spaniel''' er en jagthundrace. I daglig tale forkortes racen med 'F.T. Springer Spaniel'. F.T. Springer Spaniel kaldes på engelsk for 'Working Spaniel'.<ref name=DJR>[http://www.djr.dk/files/2011/03/Svar-til-Klubben-for-FT-Spaniels.pdf Dansk Jagthunde Registrering. Hentet den 1. juni 2014.]</ref>
== Egenskaber ==
F.T. Springer Spaniel er en apporterende jagthund,<ref>[http://www.dyrlaegevagten.dk/frame.cfm/cms/id=830/sprog=1/grp=3/menu=2/ Dyrlægevagten. Hentet den 23. maj 2014.]</ref> der søger under [[Haglgevær|bøssen]], det vil sige jagthunden rejser byttet i det samme øjeblik, jagthunden har lokaliseret [[fasan]]en, [[kanin]]en eller [[hare]]n etc.


Stambogsmæssigt findes der kun en race og et racenavn, uanset om der er tale om udstillingstypen eller jagttypen for Spaniels. Alle bliver derfor stambogført under betegnelsen Engelsk Springer Spaniels. Betegnelsen FT Spaniels er blot en populær dansk talemåde.<ref name=DJR/>
F.T. Springer Spaniel er særlig velegnet til [[jagt]] i områder med en tæt vildtbestand og har sin force i bevokset terræn, hvor vildtet traditionelt holder godt. Hunden avles i reglen med udpræget trang til at holde sig i nærheden af sin fører. F.T. Springer Spaniel har normalt et blidt og bøjeligt sind, men de kræver dog dressur før jagt. Specielt er det nødvendigt, at [[jæger]]en bruger meget tid på at indlære hunden den tætte kontakt. Kun hvis hunden går i et kort siksak-søg foran sin fører, vil jægeren få udbytte af jagten med sin hund. Det siges lidt drilagtigt, at hunden skal pudse støvlerne og at alt vildt, der rejses af hunden, skal kunne nedlægges inden for en afstand med haglbøssen. Den ideelle spaniel skal være modig og pågående i tæt [[vegetation]], have en medfødt spontan apportering med blød [[mund]] og desuden besidde stor vandpassion.


== Egenskaber ==
Der hersker udbredt enighed blandt jægere og [[dyrlæge]]r, at F.T. Springer Spaniel primært bør anskaffes med henblik på [[jagt]], fordi hunden er avlet specielt til dette brug.
F.T. Springer Spaniel er en [[Jagthund|stødende og apporterende jagthund]],<ref>[http://www.netdyredoktor.dk/hund/hundeskolen/racekendskab/stillede-jagthunde.aspx Netdyredoktor - Racekendskab - Stødende og apporterende jagthunde. Hentet den 1. juni 2014.]</ref> der søger under [[Haglgevær|bøssen]], det vil sige jagthunden rejser byttet i det samme øjeblik, jagthunden har lokaliseret [[fasan]]en, [[kanin]]en eller [[hare]]n etc.


F.T. Springer Spaniel er særlig velegnet til [[jagt]] i områder med bevokset terræn, hvor vildtet traditionelt holder godt. Hunden avles i reglen med udpræget trang til at holde sig i nærheden af sin fører. F.T. Springer Spaniel har normalt et blidt og bøjeligt sind, men de kræver dog dressur før jagt.
De seneste år har politiet og militæret over alt i verden opdaget F.T. Springer Spaniels fine egenskaber. Hunden bliver således benyttet til eftersøgningsopgaver af mennersker, nakotika og sprængstof.

De seneste år har politiet og militæret over alt i verden opdaget F.T. Springer Spaniels fine egenskaber. Hunden bliver således benyttet til eftersøgningsopgaver af mennersker,<ref>[http://redningshund.no/hvilke-egenskaper-bor-en-redningshund-ha/ Norsk Redningshund Organisajon. Hentet den 1. juni 2014.]</ref> nakotika<ref>[https://www.politi.dk/da/servicemenu/baggrund/faqnarkotikahunde_26112007.htm Politiet - Fakta om politiets narkotikahunde. Hentet den 1. juni 2014.]</ref> og sprængstof.<ref>[http://www.politihunde.dk/hunderacer/oversigt_racer.html Politiet - Springer Spaniel Anvendes som sprængstofhund i Danmark. Hentet den 1. juni 2014.]</ref>


Desuden er der voksende interesse for at anvende F.T. Springer Spaniel i forbindelse med hundesport, herunder markprøver der efterligner elementerne fra en rigtig jagt.
Desuden er der voksende interesse for at anvende F.T. Springer Spaniel i forbindelse med hundesport, herunder markprøver der efterligner elementerne fra en rigtig jagt.

Udseendemæssigt ligner 'Field Trial Springer' den anden type 'English Springer Spaniel', men adskiller sig på flere områder.

== Rådgivning ==
Det er vigtig, at den potentielle hundeejer er klar over, at Field Trial Spaniel fordre aktivering, derfor yder Klubben for FT Spaniels rådgivning vedrørende hundens jagtegenskaber og anvendelsesmuligheder.


== Historisk oprindelse ==
== Historisk oprindelse ==
Linje 54: Linje 50:


I 1996 blev 'Klubben for F.T. Spaniels' stiftet med egen stambogsføring i [[Dansk Jagthunde Registrering]].<ref name=autogeneret1>F.T. Spaniel & Jæger. 2007. Nr. 1. Januar. ISSN 1397-3258, side 8.</ref>
I 1996 blev 'Klubben for F.T. Spaniels' stiftet med egen stambogsføring i [[Dansk Jagthunde Registrering]].<ref name=autogeneret1>F.T. Spaniel & Jæger. 2007. Nr. 1. Januar. ISSN 1397-3258, side 8.</ref>

== Stambogsføring af FT Springer Spaniel ==
i 1996 indførte [[Dansk Kennel Klub]] (DKK) avlskrav for Spanielklubben, hvor begge forældredyr skulle have mindst en 2. præmie på udstilling for at kunne stambogføres hvalpe efter dem. Eftersom denne bestemmelse ville resultere i, at avlen på Spaniels af FT-typen ville blive fuldstændig umuligt, da denne racer aldrig ville kunne opnå en 2. præmie på en udstilling. [[Dansk Jagthunde Registrering]] blev derfor stiftet i år 1996 med den praksis, at to ægte og stambogsførte jagthunde af samme race vil kunne få stamført deres hvalpe.<ref name=historie>[http://www.djr.dk/files/2011/03/Svar-til-Klubben-for-FT-Spaniels.pdf Dansk Jagthunde Registrering - Historie. Hentet den 1.juni 2014.]</ref>


== Ekstern henvisning ==
== Ekstern henvisning ==
* [http://www.ftspaniels.dk/index.php?id=1/ Klubben for FT Spaniels]
* [http://www.ftspaniels.dk/index.php?id=1/ Den officielle hjemmeside for Klubben for FT Spaniels.]


== Referencer ==
== Referencer ==

Versionen fra 1. jun. 2014, 22:03

Field Trial Springer Spaniel
Dansk navn Field Trial Springer Spaniel
Gruppering
FCI ikke anerkendt
Hunderacer

Field Trial Springer Spaniel er en jagthundrace. I daglig tale forkortes racen med 'F.T. Springer Spaniel'. F.T. Springer Spaniel kaldes på engelsk for 'Working Spaniel'.[1]

Stambogsmæssigt findes der kun en race og et racenavn, uanset om der er tale om udstillingstypen eller jagttypen for Spaniels. Alle bliver derfor stambogført under betegnelsen Engelsk Springer Spaniels. Betegnelsen FT Spaniels er blot en populær dansk talemåde.[1]

Egenskaber

F.T. Springer Spaniel er en stødende og apporterende jagthund,[2] der søger under bøssen, det vil sige jagthunden rejser byttet i det samme øjeblik, jagthunden har lokaliseret fasanen, kaninen eller haren etc.

F.T. Springer Spaniel er særlig velegnet til jagt i områder med bevokset terræn, hvor vildtet traditionelt holder godt. Hunden avles i reglen med udpræget trang til at holde sig i nærheden af sin fører. F.T. Springer Spaniel har normalt et blidt og bøjeligt sind, men de kræver dog dressur før jagt.

De seneste år har politiet og militæret over alt i verden opdaget F.T. Springer Spaniels fine egenskaber. Hunden bliver således benyttet til eftersøgningsopgaver af mennersker,[3] nakotika[4] og sprængstof.[5]

Desuden er der voksende interesse for at anvende F.T. Springer Spaniel i forbindelse med hundesport, herunder markprøver der efterligner elementerne fra en rigtig jagt.

Historisk oprindelse

I år 17 e.Kr. optræder navnet ’Spaniel’ første gang skriftligt i forbindelse med irske love. Senere findes referencer til Spaniel i welsh’s love omkring år 300 e.Kr.

De fleste er enige om, at udtrykket "Spaniel" stammer fra det romerske navn for Spanien (Hispania). Ændringen opstod formentlig i følgende progression – spagnell, spainell, spanyell og Spaniel.

Man kender ikke med sikkerhed den virkelige udspredelse af racen, men meget taler for, at ’Spaniel’ stammer fra Spanien, og blev udbredt til Europa af romerne.

Ved slutningen af det 16. århundrede blev en ’Land Spaniel’ og en ’Vand Spaniel’ beskrevet i flere bøger som »en spaniel hund med lange ører, bryst, hvid mave og fødder og sorte aftegninger'.

I det 17. århundrede blev Spaniel opdelt i to størrelser, henholdsvis ’Springer Spaniel’ og ’Cocker Spaniel’, der var den mindste i størrelsen.

I det 19. århundrede blev der foretaget endnu en opdeling med betegnelserne Cocker Spaniel og Field Spaniel eller Engelsk Springer Spaniel.

I 1812 var en ren stamme af Engelsk Springer Spaniel i gang og den ’Engelske Springer Spaniel’ blev første gang udstillet i udstillingsringen i 1903, ejet af F. Winton Smith. 'Field Spaniel' anvendes ikke i forbindelse med udstilling, fordi formålet er avl med henblik på jagt.

I Danmark anno 1991 var der få F.T Spaniel og i 1994 dannede en gruppe af jægere 'Interessegruppen for F.T. Spaniels', hvilket resulterede i, at Danmarks Jægerforbund blev opmærksomme på F.T. Spaniel som ren jagtafstamning.[6]

I 1996 blev 'Klubben for F.T. Spaniels' stiftet med egen stambogsføring i Dansk Jagthunde Registrering.[6]

Stambogsføring af FT Springer Spaniel

i 1996 indførte Dansk Kennel Klub (DKK) avlskrav for Spanielklubben, hvor begge forældredyr skulle have mindst en 2. præmie på udstilling for at kunne stambogføres hvalpe efter dem. Eftersom denne bestemmelse ville resultere i, at avlen på Spaniels af FT-typen ville blive fuldstændig umuligt, da denne racer aldrig ville kunne opnå en 2. præmie på en udstilling. Dansk Jagthunde Registrering blev derfor stiftet i år 1996 med den praksis, at to ægte og stambogsførte jagthunde af samme race vil kunne få stamført deres hvalpe.[7]

Ekstern henvisning

Referencer