Forskel mellem versioner af "Aktie"

Spring til navigation Spring til søgning
204 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
Billede, opdaterer og omskriver sludder (Danmark er ikke så specielt som mange vil gøre det til ....)
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
(Billede, opdaterer og omskriver sludder (Danmark er ikke så specielt som mange vil gøre det til ....))
{{eftersyn}}
[[File:Aktie Hoffmann und Söhne.jpg|thumb|Aktiebrev for 100 [[Reichsmark]] udstedt af det tyske [[aktieselskab]] Josef Hoffmann & Söhne A.-G. i 1924. ]]
En '''aktie''' er en andel i en [[virksomhed]] organiseret som et [[aktieselskab]]. Ejer man alle aktierne, så ejer man også hele virksomheden. Ejer man 51%, er dette dog også typisk nok til at have bestemmende indflydelse i virksomheden. DogDet har maner i [[Danmark]] den i international sammenhæng usædvanlige mulighedmuligt at inddele aktierne i A- og B-aktier med forskellige rettigheder. Tilsvarende gælder i en række andre lande, der i varierende grad anerkender muligheden for præferenceaktier.
 
Aktiers ''pålydende værdi'' kan være et hvilket som helst beløb, men er typisk holdt i "[[Rundt tal|runde]]" eller "halvrunde" tal, f.eks. 5, 10, 20, 50, 100 eller 1.000 kr. Aktiers ''kurs'' fortæller, hvor meget man skal betale for 1 aktie. Kursen på aktier kan svinge meget, da den er afhængig af, hvordan virksomheden klarer sig. Kursen fastsættes dagligt på fondsbørsen på basis af udbud og efterspørgsel efter aktien og kan derfor både påvirkes af fundamentale ændringer i virksomhedens forhold og af stemninger i aktiemarkedet, dvs. hos købere og sælgere af aktierne.
 
Aktier kan noteres på en [[børs]], hvilket letter omsætningen for aktionærerne. [[KøbenhavnsNASDAQ FondsbørsOMX]] er den dominerende børs i Danmark. Her indgår de 20 mest omsatte aktier i [[OMXC20|OMXC20-indekset]].
 
== Aktiebrev, aktiebog og værdipapircentral ==
117.597

redigeringer

Navigationsmenu